Welkom bij Drijfveren. Hier vertellen Proefdiervrij-onderzoekers wat hen motiveert om tegen de stroming in te gaan. Dit keer is het aan Dasja Pajkrt. Zij doet onderzoek naar de werking van hiv en naar het voorkomen en genezen van hiv, zonder hier proefdieren voor te gebruiken.  

Dasja: “Sinds ongeveer 10 jaar doe ik onderzoek naar hiv-infecties op de kinderleeftijd. Voor onderzoek naar deze ziekte werden traditioneel proefdieren gebruikt, maar de vertaalslag van onderzoek met proefdieren naar de mens is zeer beperkt. Ook hierdoor worden er maar weinig werkende of veilige geneesmiddelen ontwikkeld.

De oplossing: organoids

“Gelukkig is er een alternatief onderzoeksmodel: organoids, ook wel gekweekte mini-organen. Sinds kort is het mogelijk om menselijke darmen en hersenen na te bootsen in het lab, door ze op te kweken uit menselijke stamcellen.

Met behulp van deze stamcellen, ontwikkelen we voor ons huidige project “Focus on virus” twee organoids. Door deze menselijke modellen te infecteren met hiv, kunnen we nieuwe medicijnen testen waar dit eerder met proefdieren nog niet mogelijk was. Ook kunnen we het ontstaan van deze ziekte sneller begrijpen dan bij een proefdiermodel.”

Virusinfecties kunnen het best proefdiervrij bestudeerd worden

“Ik verwacht dat er steeds minder gebruik gemaakt zal worden van proefdieren voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor mensen. Deze ontwikkeling is al in volle gang: zelf hebben we al het aantal dierproeven weten te reduceren door gekweekte mini-hersenen te gebruiken bij gentherapie.

Ik hoop dat mensen zich steeds vaker realiseren dat we dierenleed, geld én tijd kunnen besparen door bepaalde dierproeven niet meer te doen, simpelweg omdat deze niet te vertalen zijn naar de menselijke situatie. Menselijke virusinfecties kunnen toch het best in de menselijke situatie bestudeerd worden, zodat nieuwe geneesmiddelen sneller kunnen worden ontwikkeld.”

Onderzoekers als Dasja inspireren ons, en nog belangrijker; anderen. Zij bewijst dat de proefdiervrije wetenschap de toekomst heeft.

Benieuwd naar de drijfveren van andere onderzoekers?