Eind november is het zover: voor de 16e keer zal de befaamde Hugo van Poelgeestprijs worden uitgereikt aan een wetenschapper die proefdiervrij onderzoek in de levenswetenschappen doet. Geef jij leiding aan een (jonge) onderzoeker die deze prijs verdient? Nomineer hen dan nu voor de Hugo van Poelgeestprijs 2024!
De prijzenpot: 3x kans
Deelnemers aan de Hugo van Poelgeestprijs maken kans op maar liefst 2 prijzen, namelijk de juryprijs van €5.000,- en de publieksprijs van €1,500,-.
Daarnaast wordt er voor de top drie genomineerden ook een mooie promotievideo voor hun onderzoek gemaakt, op onze kosten. Deze video mogen zij zelf gebruiken en zal ook gebruikt worden bij het bepalen van de winnaar van de hoofdprijs en de publieksprijs.
Wie kan nomineren en genomineerd worden?
De Hugo van Poelgeestprijs is voor jonge onderzoekers, die binnen de afgelopen 8 jaar hun masters hebben afgerond. Zij kunnen uitsluitend genomineerd worden door hun leidinggevende, supervisor of PI. Daarnaast moet het onderzoek dat zij doen binnen een aantal eisen vallen:
- Het onderzoek moet een aantoonbare impact hebben op de transitie naar een wetenschap zonder proefdieren. Bijvoorbeeld door bij te dragen aan het verminderen van dierproeven en/of het verbeteren van de vertaling van onderzoeksresultaten naar de menselijke situatie.
- De onderzoeker moet werkzaam zijn in Nederland
Voldoet jouw kandidaat aan deze eisen? Download dan via de onderstaande knop het formulier en stuur de ingevulde aanmelding uiterlijk 1 maart 2024 terug.
Ben jij een jonge onderzoeker en wil jij graag genomineerd worden? Dan kan je dit formulier natuurlijk delen met jouw leidinggevende en vragen of hij of zij jou wil nomineren!
Update maart 2024: de nominatieperiode voor de Hugo van Poelgeestprijs is beëindigd.
De tijdlijn van de Hugo van Poelgeestprijs 2024
Wat is de Hugo van Poelgeestprijs?
De Hugo van Poelgeestprijs is de oudste Nederlandse prijs voor proefdiervrij onderzoek in de levenswetenschappen.
In het verleden werd de prijs eens in de 4 jaar uitgereikt door de stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn. Sinds 2019 zitten wij in de organisatie en wordt de prijs eens in de twee jaar uitgereikt. Daarbij focust de prijs zich nu op de nieuwe generatie wetenschappers, om hen te inspireren te blijven werken met proefdiervrije modellen.
Wie is Hugo van Poelgeest?
Hugo van Poelgeest (1879 – 1954) was jarenlang actief als medewerker en later (onder-)voorzitter van de Nederlandse Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Verder was hij actief in vele andere organisaties en commissies op het gebied van dierenbescherming.
De prijs is in het leven geroepen door mevrouw van Poelgeest-Spatkova, die met de prijs haar man, na zijn overlijden, wilde eren.
Winnaar vorige editie
De laatste Hugo van Poelgeestprijs werd in 2022 gewonnen door Niels Harlaar, onderzoeker aan het LUMC. Niels werkt aan de ontwikkeling van nieuwe menselijke hartmodellen ter vervanging van proefdieren bij onderzoek naar hartaandoeningen. Zo ontwikkelde hij een onuitputtelijke bron van menselijke hartspiercellen dat hem in staat stelde om boezemfibrilleren (de meest voorkomende hartritmestoornis) nauwkeurig én proefdiervrij na te bootsen.