Eindelijk kunnen we ze aan je voorstellen: de teams die dit jaar tijdens de Proefdiervrij Venture Challenge keihard gaan werken aan de business-skills die ze nodig hebben om hun proefdiervrije innovaties succesvol op de markt te brengen. Maak kennis met HeLLO R&D, Team BTH, StemXBio en NeuroGut Insights!

Dit is de Proefdiervrij Venture Challenge

Dit jaar organiseren we alweer de vierde editie van de Proefdiervrij Venture Challenge. Vier teams die een wetenschappelijke doorbraak in de life sciences op hun naam gezet hebben, gaan onder begeleiding van doorgewinterde zakelijke professionals hun doorbraak omzetten in een solide businesscase. Zo helpen we proefdiervrije pioniers om hun innovaties op de markt te brengen en meer impact te maken met de modellen die zij ontwikkelden. Oftewel: we gaan er samen voor zorgen dat hun wetenschappelijke succes zich zo snel mogelijk vertaalt naar het vervangen van zo veel mogelijk proefdieren. De deelnemers van dit jaar zijn:

Afgelopen 7 februari zijn de teams aan de slag gegaan met de eerste workshop. Op 24 april reiken we €25.000 uit aan het winnende team tijdens het Proefdiervrij Event. Wil jij erbij zijn als we de winnaar blij maken met een prachtig bedrag waarmee zij hun start-up verder kunnen ontwikkelen? 

HeLLO R&D

Alleen al in de Europese Unie worden er jaarlijks één miljoen dieren gebruikt om de veiligheid van medicijnen te testen. In de eerste testfases worden muizen en andere kleine dieren ingezet, in latere testfases zetten onderzoekers bijvoorbeeld honden en varkens in. 

HeLLO is een organoid die opgebouwd is uit het belangrijkste celtype in de lever. De organoid functioneert als een betrouwbaar menselijk systeem waarmee onderzoekers het effect dat medicijnen op de lever hebben kunnen voorspellen. Dit model kan niet alleen ingezet worden voor het ‘algemeen’ testen van geneesmiddelen, maar ook als gepersonaliseerd model voor de behandeling van specifieke patiënten.

Team BTH

Een pakkende naam voor hun innovatie hebben ze nog niet, maar misschien is dat nou precies iets waar ervaren professionals hen tijdens de challenge mee kunnen helpen. Tot die tijd is dit trio ‘gewoon’  Team BTH: Bas, Thom en Hossein. 

De drie mannen ontwikkelden een nier-op-chip die inzetbaar is voor het bestuderen van het transport van medicijnen door het lichaam én niertoxiciteit. Niertoxiciteit is een veel voorkomende algemene bijwerking van de meest uiteenlopende vormen van medicatie en wordt dus standaard meegenomen bij het testen van de veiligheid van medicijnen. Als het aan BTH ligt met behulp van hun nier-op-chip, niet met proefdieren. 

StemXBio

StemXBio heeft verschillende producten ontwikkeld die onderzoekers in staat stellen om stamcellen te laten uitgroeien tot ieder gewenst celtype. Bijvoorbeeld tot zogeheten bètacellen, die insuline produceren. Zo willen ze het ontwikkelen van behandelingen die het lichaam helpen om beschadigde delen te herstellen of te vervangen compleet transformeren. Proefdiervrij én kostenefficiënt. 

De producten van StemXBio zijn inzetbaar bij het ontwikkelen van medicijnen en behandelingen waar nu vaak proefdieren voor worden ingezet. Ze bieden onder meer een kit met alles wat onderzoekers nodig hebben om cellen te kweken, maar ook cellijnen van bètacellen. Een cellijn is een groep cellen die allemaal voortkomen uit één enkele oorspronkelijke bètacel en die in een laboratoriumsetting onbeperkt kunnen delen. 

NeuroGut Insights

De relatie tussen het brein en de bacteriën in onze darmen heeft een enorme impact op onze gezondheid. Zo is er een aantoonbaar verband tussen je darmmicrobiota en veelvoorkomende hersenaandoeningen, zoals parkinson.

En toch weten we nog maar weinig over bijvoorbeeld de impact van medicijnen en voeding op het brein. Celstudies zijn te simpel, klinische studies met mensen zijn duur en langdurig en dieren zijn niet representatief. Daarom heeft NeuroGut Insights een darm-op-chip en hersenen-op-chip gekoppeld om de interactie tussen de twee vitale organen te onderzoeken. 

Anne Burgers, adviseur wetenschap & innovatie: “De Proefdiervrij Venture Challenge helpt onderzoekers om de stap te maken van ontwikkeling naar toepassing van hun proefdiervrije model.  Door hun modellen op de markt te brengen kunnen ze écht het verschil maken voor proefdieren.”

Saskia Aan Proefdiervrij

Eerdere winnaars

VEO: Organoids van luchtwegen, darmkanaal en hersenen (2023)

VEO ontwikkelt menselijke organoids van de luchtwegen, het darmkanaal en de hersenen om de infectie van menselijke virussen in hun natuurlijke omgeving te bestuderen en zo het gebruik van proefdieren overbodig te maken. 

Anya Biotech: Menselijke hartcellen in een kweekschaaltje (2022)

Anya Biotech maakt onderzoeksmodellen met menselijke hartcellen in een kweekschaaltje. Hiermee vervangen zij proefdieren die gebruikt worden in hartonderzoek en ontwikkelen zij mensgerichte medicijnen voor levensbedreigende hartziekten.

Avatar Zoo: VR-modellen voor anatomielessen (2021)

Avatar Zoo ontwikkelt verschillende VR-modellen die ingezet kunnen worden voor anatomielessen en het oefenen van vaardigheden.

Wij wensen de deelnemende teams van 2024 heel veel succes én heel veel plezier!