Op dinsdag 17 mei 2022 vindt een online Helpathon plaats om het Utrecht Science Park te helpen om hun bestaande proefdiervrije initiatieven door te ontwikkelen naar een concrete beleidsstrategie voor proefdiervrije innovaties. Mensen met allerlei verschillende achtergronden kunnen meedoen met de Helpathon en worden uitgedaagd om proefdiervrije oplossingen te bedenken voor Utrecht Science Park. Lees meer informatie in dit artikel en geef je op!
Oplossingen op het vlak van proefdiervrije innovaties
Deze Helpathon is georganiseerd door PETA en Animal Rights, in samenwerking met TPI Utrecht. Een Helpathon is een verkennende, co-creatieve bijeenkomst en helemaal gericht op het bedenken van proefdiervrije oplossingen. Komt het je bekend voor? Dat kan kloppen! Helpathons worden ook regelmatig georganiseerd vanuit het (overheids)programma Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) dat bestaat om de overgang naar een proefdiervrije wereld te versnellen. Daar dragen wij ook regelmatig ons steentje aan bij.
Het doel van de PETA en Animal Rights Helpathon is om proefdiervrije innovaties te verbeteren binnen het Utrecht Science Park. De hoofdvraag is:
“Help jij ons bij het ontwikkelen van concrete beleidsmaatregelen om de transitie naar proefdiervrije innovatie op het Utrecht Science Park te versnellen?”
Anton Pijpers, de voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht, en Daniela Salvatori, voorzitter TPI Utrecht-werkgroep lichten deze vraag en de helpathon verder toe in de onderstaande (Engelse) video.
Je hoeft geen expert te zijn voor de Helpathon
Nu denk je misschien: kan ik zelf wat bijdragen aan dit onderwerp, ook al weet ik er niet alles vanaf? Gelukkig hoef je niet per definitie een expert te zijn over het onderwerp waar de hulpvraag over gaat. Want het gaat bij de Helpathon juist om het out-of-the-box denken. Daarom wordt binnen een helpathon de denkkracht gebundeld van bijvoorbeeld patiënten, burgers, zorgprofessionals, onderzoekers, financiers en beleidsmakers.
“Tijdens de vorige Helpathon (van TPI) hadden de deelnemers hele innovatieve proefdiervrije ideeën. Een idee voor de toekomst van orgaanonderzoek was bijvoorbeeld: Een digitale tweeling als hologram, die je laat zien hoe het gaat met je lichaam, en of je misschien een nieuw orgaan moet bestellen bij ‘Amazorgan’. Wie weet wat er allemaal mogelijk is qua proefdiervrij onderzoek in de toekomst!” – Janneke den Besten – van Ravenswaaij, Medewerker Wetenschap & Communicatie