We staan er niet vaak bij stil, maar onze huid speelt een ontzettend belangrijke rol in onze gezondheid. Het is dé verdedigingslinie tussen ons lichaam en alle gevaren in onze omgeving. Maar wat als je huid ziekt wordt en zijn werk niet meer kan doen? Voor veel mensen is dit geen vraag, maar een realiteit. Zij lijden aan chronische huidziekten zoals eczeem en psoriasis. Onderzoekers zoeken al jaren naar werkende behandelingen voor deze ziekten… en je raadt het al: hiervoor worden enorm veel proefdieren gebruikt.

Maar het kan anders: dat bewijst prof. Ellen van den Bogaard van het Radboudumc. Met onze steun, doet zij proefdiervrij huidonderzoek. Daarom starten we vandaag onze nieuwe campagne: huidonderzoek kan diervriendelijk!

  • Muizen betalen hun huid voor die van ons
  • Kale muizen in onderzoek
  • Proefdiervrij huidonderzoek met 3D-technologie

Muizen betalen hun huid voor die van ons

In Nederland lijden er miljoenen mensen aan een huidziekte of een huidinfectie. En dat kan enorm pijnlijk zijn, want onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam en heeft daarom elke dag ontzettend veel te verduren. Het komt continu in aanraking met vervuiling in de lucht en straling van de zon. Een huidziekte zoals psoriasis, eczeem en acne veroorzaken daarom veel jeuk, pijn en schaamte.

Onderzoekers zoeken al jarenlang naar behandelingen om huidziekten te voorkomen of te genezen. Helaas worden deze behandelingen nog maar al te vaak op muizen getest.

Huidonderzoek op muizen: hoe dan?

Er zijn verschillende manieren waarop muizen worden gebruikt in huidonderzoek. Er kunnen bijvoorbeeld bacteriën in de huid van een onthaarde muis worden aangebracht. Hierdoor raakt de huid van de muis ontstoken. Vervolgens smeren onderzoekers experimentele zalfjes en andere medicijnen op hun ontstoken huid. Alsof dat nog niet genoeg is, worden ze achteraf gedood voor verder onderzoek.

De kleine knaagdiertjes betalen dus letterlijk hun huid voor onze gezondheid. Vaak zonder succes… want een muizenhuid is geen mensenhuid!

Proefdier hond

3D-technologie ‘kruipt in de huid’ van een mens en niet een muis

De resultaten uit proefdieronderzoek naar huidziekten zijn niet goed te vertalen naar de menselijke situatie en daar wordt niemand gelukkig van. Daarom pakt prof. Ellen van den Bogaard (Radboudumc) het anders aan. Zij maakt gebruik van een 3D-huidmodel waarmee ze menselijke stukjes huid kan kweken. Hiervoor gebruikt ze de huidcellen van gezonde vrijwilligers of van patiënten die bijvoorbeeld een cosmetische ingreep, zoals een buikwand- of borstcorrectie, hebben ondergaan.

Met deze cellen kan Ellen nieuwe stukjes huid kweken. Deze stukjes hebben dezelfde eigenschappen als menselijke huid, waardoor geneesmiddelen goed getest kunnen worden. Zónder dat een muis hiervoor moet lijden!

“Niet iedereen heeft toegang heeft tot de materialen om menselijke stukjes huid te kweken. Daardoor is er een wildgroei aan huidmodellen ontstaan, waardoor je een onderzoeksvraag niet simpel meer kan beantwoorden. Door ons model voor iedereen toegankelijk te maken, helpen we huidonderzoek wereldwijd vooruit.”

Alex Garanto

prof. Ellen van den Bogaard

Doneer nu voor proefdiervrij huidonderzoek

Voor nog geen 20 euro kan Ellen één proef uitvoeren op een gekweekte miniatuurhuid. Help jij Ellen huidonderzoek diervriendelijk te maken?