Goede raad is goud waard. En daarom hebben wij de Raad van Toezicht. Een vierkoppig team dat over onze schouders meekijkt. Na 17 jaar heeft Erwin Hilders het stokje doorgegeven aan Léonhard. Nu deze wisseling van de wacht heeft plaatsgevonden, is dit het uitgelezen moment om het nieuwe ambitieuze lid voor te stellen. Maak kennis met Léonhard ten Siethoff!
“Eigenlijk zijn we vergelijkbaar met de strepen op de snelweg. Wij gaan vooral niet aan dat stuur zitten, maar we houden wel de richting erin.” omschrijft Léonhard de Raad van Toezicht. “De raad moet eigenlijk doen wat de naam letterlijk zegt: toezicht houden. De plannen die jullie maken gaan wij dus niet uitvoeren, maar we kunnen in sommige gevallen wel advies geven.”
Vrijwillig inzetten voor de onvrijwilligen
Léonhard ten Siethoff is directeur bij Triodos Foundation en onder andere commissielid bij FIN Code Goed Bestuur. Het is slechts een kleine greep uit zijn cv. Een baan in het bestuur of in een raad is hem dan ook niet onbekend. En zeker niet bij een goed doel of een stichting. Hij vindt het belangrijk om zich in te zetten voor maatschappelijke kwesties: “Ik wilde weten wat het betekent voor mijzelf en voor anderen als je buiten je betaalde werk ook iets vrijwillig doet voor de maatschappij.” En zo geschiedde. Alweer 15 jaar geleden, tijdens zijn werk als accountmanager bij Triodos Bank, kwam hij voor het eerst in contact met Proefdiervrij. In de daaropvolgende jaren is het contact altijd gebleven.
Toen hij na verloop van tijd gevraagd werd om plaats te nemen in onze Raad van Toezicht, was de keuze snel gemaakt. Voor hem mogen dierproeven dan wel op afstand staan, toch heeft hij een duidelijke visie over de rechten van een dier. “Dierenwelzijn vind ik erg belangrijk. En bovendien vind ik dat je voor wetenschappelijk onderzoek niet automatisch dierproeven hoeft in te zetten. Het is niet humaan om dieren te gebruiken voor onze eigen doeleinden. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook geen huisdieren. Het liefst zou ik willen dat alle dieren vrij kunnen leven in de natuur, maar ik weet dat we dat niet morgen kunnen realiseren.”
“Wat ik heel stoer vind is dat jullie niet afhankelijk zijn van een loterij. Onafhankelijkheid maakt je kwetsbaar, maar jullie weten de wetenschap te veranderen met de giften van donateurs.”
Proefdieren in onderzoek naar windturbines
Dat er dierproeven worden (of zijn) gedaan voor de meest verbazingwekkende dingen, is iets dat Léonhard via verschillende wegen heeft ondervonden. “De eerste keer dat ik met proefdieren te maken kreeg, was toen ik met mijn zus jaren geleden naar een open dag van de faculteit Diergeneeskunde ging. Toen zag ik proefdieren voor het eerst in het echt; de muisjes en de konijntjes. Op een gegeven moment heb je ook producten in je handen waarop staat dat het niet op dieren is getest, terwijl je nooit had stilgestaan bij het feit dat dit blijkbaar een uitzondering is. Zo kwam ik bij private banking in contact met een bedrijf dat windmolens plaatst. De veiligheid van windturbines voor mens en natuur wordt bijvoorbeeld getest op dieren. Het is bizar!”
Onafhankelijk de dialoog in
Om verandering te brengen in de huidige situatie, hebben we een sterk middel nodig. En dat is wat Léonhard betreft de dialoog. “Ik geloof dat je meer kan bereiken als je als organisatie de dialoog aangaat met de industrie en de wetenschap. Naar mijn mening helpt het niet om te zeggen: ‘het mag gewoon niet’, of om alleen actie te voeren. In een dialoog is er ook ruimte en respect voor andere perspectieven. Ik ben heel blij dat dat ook jullie aanpak is.” Toch waagt hij zich niet aan de inhoud. Hij zal voornamelijk een blik op ons werpen met een financiële bril op: “Wat ik heel stoer vind is dat jullie niet afhankelijk zijn van een loterij. Het is namelijk heel fijn om zo’n grote club achter je te hebben, maar het maakt je ook ontzettend afhankelijk. Onafhankelijkheid maakt je ook kwetsbaar, maar jullie weten de wetenschap te veranderen met de giften van donateurs.”
De potentie van de euro
Léonhard weet door de functies die hij heeft bekleed als geen ander hoe belangrijk de gedoneerde euro kan zijn. En dat is dan ook wat hij wil meegeven: “Door mijn vak heb ik het belang van schenkgeld geleerd: het belang van de donatie. Je kunt in het leven geld verdienen, uitgeven en soms blijft daar iets van over. En dat geld heeft veel potentie als schenkgeld. Het is bijzonder omdat het vernieuwing, denkkracht, innovatie en onderzoek mogelijk maakt. Dat zou ik mensen op het hart willen drukken: realiseer je dat je met geld dat je over hebt een heel belangrijke rol in de maatschappij kan vervullen.”