Even onder ons: wat motiveert jou nou om je in te zetten voor een proefdiervrije wereld? Dit keer vragen we het aan Sascha. Sinds een aantal jaar werkt zij elke zaterdag in ons kantoor aan het digitaliseren van onze archieven. En met een geschiedenis zo rijk als die van Proefdiervrij, is het niet gek dat ze regelmatig ontzettend interessante – en vreemde – dingen tegenkomt. Onze redacteur Doortje belde met Sascha om te vragen wat deze 16-jarige scholiere motiveert om zich op haar vrije zaterdag in te zetten voor onze organisatie.

Kun je wat meer vertellen over jezelf?

“Natuurlijk! Ik ben Sascha, momenteel ben ik 16 jaar en zit ik in mijn laatste jaar van de HAVO. Na mijn afstuderen, wil ik doorgaan naar VWO. Misschien wil ik later Pedagogische Wetenschappen gaan studeren, maar dat weet ik nog niet zeker. Wel weet ik dat ik het erg leuk vind om te werken met mensen, en met name kinderen. Daarom zou ik daar graag meer over willen leren.

In mijn vrije tijd ben ik daarnaast graag creatief bezig. Ik ben ontzettend gek op mode en ga graag op zoek naar inspiratie voor leuke kleding en outfits. Maar ik wil wel zo duurzaam mogelijk omgaan met kleding, en ik koop daarom ook liever tweedehands en geen fast fashion.”

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?

“Mijn vader heeft een tijd bij jullie gewerkt. Twee of drie jaar geleden vroeg hij me of ik het niet leuk zou vinden om bij hem op het kantoor af en toe te helpen bij het digitaliseren van de archieven. Ik heb eigenlijk niets met dieren, maar ik vond het erg gaaf om als een van de eerste van mijn vriendinnen een bijbaantje te hebben. Daarnaast was dit natuurlijk een toffer baantje dan afwassen of kranten rondbrengen.

Inmiddels is dat natuurlijk niet meer de reden waarom ik hier werk. Ik heb veel geleerd over proefdieren, en vind het zielig en vreemd dat zij nog zoveel gebruikt worden. Ook omdat ik vaak over alternatieven lees, zoals chips waarop orgaantjes gekweekt kunnen worden.”

Wat vinden jouw vriendinnen ervan dat je bij Proefdiervrij werkt?

“Ik heb het eigenlijk niet vaak met mijn vrienden over proefdieren of dierproeven. Het is toch wel een gek onderwerp, waar je tijdens een gesprek niet zomaar op komt. Natuurlijk deel ik wel soms de gekke dingen die ik tegenkom. En op school praat ik ook over proefdieren en Proefdiervrij.

Zo heb ik laatst nog een betoog gedaan over het ethische aspect van proefdiergebruik en probeerde ik de klas ervan te overtuigen dat dierproeven verboden zouden moeten worden. Een vriendin van mij heeft dit, grappig genoeg, later ook gedaan. Zij zei dat ze geïnspireerd raakte over de verhalen die ik haar weleens vertelde.”

En thuis?

“Thuis heb ik het wel vaker over proefdieren. Als ik terugkom van het kantoor, dan vertel ik eigenlijk altijd aan mijn vader wat ik gevonden en gelezen heb. Daar vraagt hij natuurlijk ook altijd wel naar, omdat hij vroeger bij jullie heeft gewerkt en dus ook veel over de organisatie weet.”

Hoe is het om op zaterdag in een leeg kantoor te werken?

“Toen ik net begon, vond ik het soms wel eng. Het pand is erg groot en op zaterdag is er natuurlijk helemaal niemand. Omdat het pand best oud is, is het ook heel erg gehorig. Je hoort dan de wind, en dan lijkt het soms net alsof er boven mensen lopen of dat er spoken zijn. Ik hield toen ook van enge filmpjes, dus je kan je voorstellen dat ik soms dacht van alles te horen.

Nu weet ik natuurlijk dat er helemaal niets is. Ik kan het pand nu juist ook waarderen. Het is een heel mooi gebouw en ik kan rustig mijn ding doen.”

Wat voor dingen kom je tegen tijdens het digitaliseren?

“Heel erg veel! Nieuwsberichten over demonstraties en acties, over onderzoeken. Eigenlijk kan ik mij na een tijdje de details nooit meer zo goed herinneren. Maar een onderzoek is mij wel bijgebleven, namelijk een onderzoek met spinnen. Volgens het bericht werden er drugs op spinnen getest. De onderzoekers keken naar hoe de drugs de spin beïnvloedde bij het maken van zijn web. Spinde het dier het web sneller, langzamer, of in een vreemd patroon?

Dat vond ik erg bizar om te lezen. Wie doet er nou onderzoek op spinnen? Gelukkig lees ik ook vaak over onderzoeken zónder proefdieren.”

Wat mooi om te zien dat je door je werk bij ons steeds meer over proefdieren te weten bent gekomen. En dat je daardoor zelfs je vrienden inspireert om meer bewustzijn over proefdieren en proefdiervrij onderzoek te creëren, Sascha. Enorm bedankt hiervoor en voor het leuke gesprek natuurlijk!

Meer onderonsjes lezen?

Misschien wil je dit ook lezen: