We verliezen gemiddeld 100 haren per dag. Dat lijkt veel, maar geen zorgen: per dag groeien er ook weer 100 haren bij. Voor de meeste onder ons tenminste, want 1 op de 5 Nederlanders heeft last van haarverlies, bijvoorbeeld door een ziekte of door medicijngebruik. Maar soms is er geen oorzaak te vinden. Daarom is onderzoek naar haaruitval nog hard nodig. Het goede nieuws? Dat onderzoek kan proefdiervrij!
Het Koreaanse cosmeticabedrijf Cosmax heeft recent een baanbrekend onderzoek gepresenteerd naar mannelijk haarverlies. In samenwerking met Organoid Sciences ontwikkelden zij een organoid van de menselijke hoofdhuid. Door deze organoid te injecteren met mannelijke hormonen, konden ze het proces van haarverlies simuleren. Deze methode biedt nieuwe mogelijkheden om haaruitval bij mannen te voorkomen of te verhelpen.
Hoewel het gebruik van organoids in de cosmetica-industrie niet nieuw is, is Cosmax de eerste die het voorkomen en behandelen van haarverlies onderzoekt met nagebootste menselijke haarzakjes.
De toekomst van cosmetica ligt in organoids
Cosmax is van plan om hun onderzoek met organoids door te ontwikkelen en uit te breiden. “Vanwege de toenemende vraag naar alternatieve methoden voor dierproeven, zal de ontwikkeling van organoids geleidelijk uitgroeien tot een belangrijk gebied in de cosmetica-industrie.” vertelt een medewerker van Cosmax. “We zullen de werkzaamheid van onze materialen in de toekomst nauwkeuriger blijven verifiëren door nieuwe organoids te ontwikkelen.”
En dat is goed nieuws voor de proefdieren! Onderzoek naar haaruitval wordt traditioneel gedaan op knaagdieren zoals muizen en konijnen, of grotere dieren zoals schapen. De dieren worden tijdens deze onderzoeken kaalgeschoren, genetisch gemanipuleerd of ingespoten met hormonen en/of potentieel giftige stoffen. Dankzij innovaties als die van Cosmax komt hier een einde aan.
Cosmetica en dierproeven
Het gebruik van proefdieren voor het testen van cosmetica is in steeds meer landen verboden. In Europa geldt sinds 2013 een verbod, gevolgd door Colombia in 2020 en Brazilië in 2023. In totaal hebben al meer dan 40 landen wereldwijd dierproeven voor cosmetica verboden.
Toch blijft het doen van dierproeven voor cosmetica een hardnekkig probleem, door bijvoorbeeld de vele uitzonderingen die gelden. Onze adviseur wetenschap en innovatie Anne is daarom blij met het nieuws: “Als grote bedrijven zoals Cosmax overgaan op proefdiervrije modellen, heeft dit direct een positief effect op het verminderen van proefdiergebruik.”
Bron: koreatechdesk.com