Het is weer de laatste vrijdag van de maand en dat betekent dat de derde aflevering van Proefdiervrij de Podcast live staat! In deze aflevering hebben we het samen met onze gast over proefdiervrij onderwijs aan studenten, onze toekomstige onderzoekers. Hoe zorgen we ervoor dat zij klaar zijn voor een proefdiervrije toekomst? Om daarachter te komen is vandaag Birgit Goversen aanwezig. Zij is postdoctoraal onderzoeker bij het Amsterdam UMC en werkt op de afdeling Fysiologie, daarnaast geeft zij ook onderwijs.
Zijn proefdieren nodig voor het geven van goed onderwijs?
Onderzoekers starten net als vele andere specialisten in de schoolbanken. Jammer genoeg is daar testen op dieren de gouden standaard, de norm. Er is zelfs een speciale cursus om te leren hoe met proefdieren te werken. In onze ogen ouderwets, want de toekomst is proefdiervrij, mensgericht onderzoek.
Birgit werkt zelf ook aan proefdiervrij onderzoek. Zo heeft ze tijdens haar promotieonderzoek gewerkt aan proefdiervrije methoden om medicijnen voor het hart te kunnen testen op bijwerkingen. Haar doel is om in de toekomst een dierproefvrije test voor elke patiënt op maat aan te kunnen bieden. Naast het doen van onderzoek is Birgit bezig met het opzetten van een cursus voor studenten Biomedische Wetenschappen waarin zij meer kunnen leren over proefdiervrije alternatieven, zodat zij als ze afgestudeerd zijn op de hoogte zijn van alle onderzoeksmogelijkheden zónder het gebruik van dieren.
Het is goed om hiermee in het onderwijs te beginnen, omdat (bachelor, master en PhD-) studenten dan vaak al onderzoek doen of vlak erna hun carrière binnen de wetenschap beginnen. Hoe meer kennis zij hebben over proefdiervrije alternatieven, hoe groter de kans dat zij voor een alternatief kiezen. Daarnaast is het van belang dat zij met een kritische blik naar de verschillende (proefdiervrije) onderzoeksmethoden kunnen kijken. Zo kunnen zij aan de slag met het (door)ontwikkelen van de proefdiervrije onderzoeksmethoden. De nieuwe generatie van wetenschappers kan er zo voor zorgen dat deze methoden zo goed worden, dat proefdieren straks helemaal niet nodig zijn.
We zijn benieuwd hoe dit in de praktijk verloopt; staan studenten wel open om meer te leren over proefdiervrije alternatieven? En, bieden universiteiten de mogelijkheid om proefdiervrij onderwijs te volgen? Birgit Goversen en onze collega Saskia vertellen over hun ervaringen tijden hun studie. Daarnaast vertelt Birgit meer over de beweging die zij in gang aan het zetten is binnen het Amsterdam UMC. Want: we zijn verder dan je denkt.
Ben jij student en wil je jouw ervaring delen met proefdieren in het onderwijs? Laat je dan horen! Je kunt een berichtje achterlaten op onze social media met #proefdiervrijdepodcast of ons een mailtje sturen. We zijn benieuwd!
Luister hier de podcast
Elke laatste vrijdag van de maand om 16:00 gaat er een aflevering van onze podcast live. We nemen in 2022 8 afleveringen op waarin we duiken in de wondere wereld van proefdiervrije wetenschap. Luister jij mee?