Om te voorkomen dat luisteraars kortsluiting krijgen van de hoeveelheid nieuwe informatie die we in onze podcast delen, maken we in Proefdiervrij de Podcast #6 tijd voor een korte recap. We nodigden een wel heel bijzondere – al zeggen we het zelf – gast uit om jullie vragen te beantwoorden én om de thermometer erin te steken: wat is er volgens de experts die we tot nu spraken nog nodig om op een algeheel proefdierverbod uit te komen?

Katja en Saskia podcast 5

Onze eigen Janneke schuift aan

Deze podcast is een onderonsje. Maar voordat je nu denkt dat-zal-dan-wel-saai-worden, think again: in deze aflevering gaan Romy en Saskia met hun billen bloot. De afgelopen weken bleken zij namelijk deels zo goed voor de dag te komen vanwege de inhoudelijke voorbereiding van Janneke, onze eigen specialist op het gebied van wetenschap en communicatie die niks liever doet dan complexe onderwerpen makkelijk maken. Zij schuift aan voor de broodnodige duiding én maakt dat de passie voor proefdiervrije wetenschap aan tafel deze aflevering bijna niet te houden is.

Jullie vragen, wij draaien

Samen met Janneke duiken we in de vragen die jullie stelden naar aanleiding van eerdere afleveringen. De meest gestelde vraag is eigenlijk verrassend simpel: waar worden proefdieren nou allemaal precies voor gebruikt? Want dat proefdieren niet alleen ingezet worden in onderzoek naar geneesmiddelen, maar ook voor onderwijs, het testen van schoonmaakmiddelen en voedselveiligheid, dat roept veel verbazing op.

Katja Wolthers

Een algeheel proefdierverbod: dit hebben we nog nodig

De breedte van het werkveld is dan ook één van de hindernissen op weg naar een algeheel proefdierverbod. Maar het is niet de enige. Een tekort aan proefdiervrije modellen is een ander. Én de hoeveelheid geld die daarvoor nodig is. En hoe staat het eigenlijk met het vertrouwen in proefdiervrije modellen? Of zoals Romy zegt: ‘Muizen eruit, model erin – zo werkt het niet.’ Maar hoe werkt het dan wél? Je hoort het in aflevering #6 van Proefdiervrij de Podcast.

En verder …

En mochten dat nog niet genoeg redenen zijn om te luisteren, dan kun je nog op play drukken als je wilt weten …

  • wat proefdieren te maken hebben met een pak appelsap.
  • op hoeveel verschillende manieren je in één podcast-aflevering uit kunt komen bij: ‘…en daar is tijd en geld voor nodig’.
  • waarom Romy moeite heeft met het gebruik van het woord ‘diermodel’.
  • waarom het voor het resultaat niet per se erg is dat veel wetenschappers meer om wetenschap geven dan om proefdieren.

Luister hier de podcast

Elke laatste vrijdag van de maand om 16:00 komt de volgende aflevering van onze podcast live. We nemen in 2022 acht afleveringen op waarin we in de wondere wereld van proefdiervrije wetenschap duiken. Luister jij ook mee?