Op proefdieren testen, dat gebeurt toch niet meer in Nederland? Helaas gebeurt dit nog steeds, en zelfs in ons land worden er elk jaar nog steeds zo’n 450.000 dierproeven gedaan. Dit aantal is veel te hoog, en zou nul moeten zijn. Gelukkig zijn er mooie ontwikkelingen gaande op wetenschappelijk gebied om ervoor te zorgen dat we in de toekomst honderd procent proefdiervrij kunnen zijn. Een proefdiervrije wereld is mogelijk, daarom starten wij vandaag onze publiekscampagne: we zijn verder dan je denkt.

In Nederland worden gemiddeld 450 duizend dierproeven worden gedaan. Maar dieren zijn geen mensen. Zo zijn 9 van de 10 medicijnen, die ontwikkeld zijn door dierproeven, niet werkzaam of veilig voor mensen. Gelukkig ontdekken we steeds meer manieren om onderzoek te doen zonder dat hier een muis, rat, hond of een ander dier voor nodig is. Dat bespaart niet alleen veel dierenleed, maar zorgt ook voor betere en betrouwbaardere resultaten voor mensen.

Het is geen keuze tussen medicijnen en het welzijn van dieren

Wij geloven in een toekomst zonder proefdieren. Jammer genoeg stuiten we altijd nog op onwetendheid vanuit de maatschappij. Vaak wordt er nog gedacht dat het een keuze is tussen medicijnen voor jezelf en het welzijn van dieren. Wij weten inmiddels dat je voor beide kunt kiezen. Proefdiervrije innovatie bespaart een hoop dierenleed én zorgt vaak voor betere, betrouwbare resultaten. Beter voor mens en dier dus.

‘Ik ben ervan overtuigd dat we de wetenschap kunnen verbeteren door ons te richten op proefdiervrije innovatie. In combinatie met mijn liefde voor dieren ben ik trots om directeur te zijn van een organisatie die werkt aan een toekomst waarin geen enkel dier proefdier hoeft te zijn.’

Debby Weijers, directeur Proefdiervrij
Directeur Proefdiervrij Debby Weijers

Testen op dieren wordt steeds vaker overbodig

Dankzij nieuwe ontwikkelingen en innovatieve methoden en denkwijzen, zien we het aantal dierproeven ieder jaar weer wat dalen. Door organoids, organen-op- chip en nog veel meer proefdiervrije innovaties wordt testen op dieren steeds vaker overbodig.

Toch zijn we er nog niet. Jaarlijks worden er nog een half miljoen dierproeven uitgevoerd in Nederland. Daarom is het nu tijd om samen volop in te zetten op proefdiervrije modellen, gebaseerd op de mens. Er moet nog een hoop tijd en geld worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van modellen die dierproeven overbodig kunnen maken en de wetenschap beter.

we zijn verder dan je denkt

Probleem én oplossing proefdieren in de schijnwerpers

Om verder te kunnen komen in onze strijd voor proefdiervrije alternatieven is het belangrijk dat we de onterechte conclusies die nu heersen de wereld uit helpen. Daarom starten we vandaag onze nationale campagne ‘We zijn verder dan je denkt’. Vanaf deze dag kun je dan ook uitingen hiervan voorbij zien komen.

Foto’s échte proefdieren

Hoe meer bewustzijn over dierproeven, hoe meer mensen zich willen inzetten voor een proefdiervrije wereld. Door de dieren in laboratoria een platform te geven, groeit deze betrokkenheid. Fotografe Iris Sijbom heeft daarom prachtige en emotionele foto’s geschoten die voor deze campagne worden gebruikt. In dit blog vertelt ze meer over haar motivatie en het verhaal achter haar foto’s.

iris sijbom

PS. De lanceringsdatum van onze campagne is niet geheel toevallig. Op 24 april is het Wereldproefdierendag! Op deze dag vragen we aandacht voor proefdiervrij onderzoek en dit jaar doen we dat nog eens extra met de lancering van onze campagne.