Er bestaat niet zoiets als het onbekende – alleen dingen die tijdelijk verborgen of onbegrepen zijn. De woorden van kapitein James Kirk van de wereldberoemde serie Star Trek zullen voor menig wetenschapper herkenbaar zijn, want als mensen zijn wij van nature ontzettend nieuwsgierig. Zo ook het Duitse bedrijf ATMOS, dat van plan is om onderzoek met organoids ín de ruimte mogelijk te maken.

Om dit mogelijk te maken, bouwt ATMOS onbemande ruimtetransportcapsules die bevestigd worden aan raketten voor commerciële vluchten. In de capsules worden voor lancering petrischaaltjes met menselijke stamcellen geplaatst, die uitgroeien tot organoids: mini-organen.

Eenmaal in de ruimte groeien de cellen uit zichzelf in een 3D-vorm dankzij de afwezigheid van zwaartekracht. ATMOS oprichter Sebastian Klaus legt in dit artikel uit: “Als je een petrischaaltje neemt en daar een paar stamcellen in doet, groeien ze op aarde uit tot een pannenkoek vanwege de zwaartekracht. Als je hetzelfde doet in een gewichtsloze omgeving, groeien de cellen uit tot een driedimensionaal balletje.”

Anne Burgers, medewerker wetenschap en innovatie: “Organoids spelen een belangrijke rol bij het vervangen van proefdieronderzoek. Dat er nu zelfs in de ruimtevaart mogelijkheden worden gecreëerd om deze te kunnen laten groeien, benadrukt maar weer hoe belangrijk ze zijn.”

Alex Garanto

Grote stap voor preklinisch onderzoek

Met de driedimensionaal ontwikkelde mini-organen, zouden medicijnen al in de preklinische testfase proefdiervrij getest kunnen worden. Dat scheelt niet alleen ontzettend veel dierproeven, maar versnelt ook het ontwikkelingsproces van medicijnen.

Beter voor mens én dier, dus!

Bron: https://sifted.eu/articles/spacetech-atmos-raise-news