Wij krijgen weleens de vraag hoe iemand zich kan inzetten voor een proefdiervrije wereld. Naast doneren zijn er talloze andere opties die proefdieren een helpende hand bieden. Een voorbeeld daarvan is het afstudeerproject van Sandy Roetert, een student journalistiek aan Hogeschool Windesheim in Zwolle. Zij heeft haar afstudeerproject gewijd aan proefdiervrije cosmetica. Daarvoor ging ze in gesprek met onze collega Lisanne.
Maas in de wet
In het afstudeerproject onderzoekt Sandy hoe de maas in de Europese Cosmeticawet ervoor zorgt dat dierproeven nog steeds plaatsvinden., ondanks het verbod sinds 2013. Ingrediënten die ook in andere producten, zoals schoonmaakmiddelen, worden gebruikt, mogen hierdoor toch op dieren getest worden. Dit betekent dat sommige cosmetica niet echt diervriendelijk zijn.
Goede doelen aan het woord
Ze interviewde experts van Proefdiervrij, PETA en Animal Rights en belicht de rechtszaak van Symrise AG tegen ECHA, waarbij Symrise AG een beslissing van de Europese Chemicaliënagentschap (ECHA) wilde aanvechten die vereiste dat zij cosmetica-ingrediënten op duizenden dieren testen. Helaas heeft het hof tegen Symrise AG besloten, wat de eerder baanbrekende EU-ban op dierproeven voor cosmetica om zeep heeft geholpen.
Gelukkig is er ook licht aan het einde van de tunnel: celkweekmodellen en organ-on-a-chip-technologieën bieden hoop voor een toekomst zonder dierproeven.
Bewustwording creëren
Wij zijn heel blij te zien dat Sandy ervoor heeft gekozen om haar afstudeerproject te wijden aan proefdiervrije cosmetica. “Ik wil graag meer bewustwording creëren en daarmee mensen aan het denken zetten.” zegt ze daar zelf over. En dat moet zeker lukken!
Benieuwd naar haar longread?