Vol trots maken wij de teams bekend die deelnemen aan de Proefdiervrij Venture Challenge 2023. Naast dat alle teams een zakelijk plan voor hun proefdiervrije model leren ontwikkelen, mag één van de teams zich straks ook de winnaar van de Proefdiervrij Venture Challenge 2023 noemen én winnen zij een prachtige geldprijs! We stellen de teams aan je voor.

website rondje venture challenge

Wat is de Proefdiervrij Venture Challenge?

In de wedstrijd worden vier teams van proefdiervrije onderzoekers begeleidt bij het opzetten van een eigen bedrijf, waarbij hun wetenschappelijke doorbraak binnen de life sciences wordt omgezet in een doordachte business case. Zo maken we de impact van proefdiervrij onderzoek groter en versnellen we de overgang naar een wereld zonder gebruik van proefdieren.

  • ARTIC, onderzoekers van Eindhoven University of Technology
  • Chippoids, onderzoekers van UMC Utrecht
  • Fybrix, onderzoekers van Radboud University
  • VEO, onderzoekers van Amsterdam UMC

ARTIC

ARTIC richt zich op het commercialiseren van een technologie genaamd Magnetic Artificial Cilia (MAC). Cilia zijn de trilhaartjes die zich op een aantal plaatsen in ons lichaam bevinden, onder andere in de longen. Hier zorgen de trilharen voor het schoonmaken van de longen, doordat zij slijm in de longen voortbewegen. De magnetische, kunstmatige trilhaartjes kunnen gebruikt worden voor organen-op-chips of celkweekschalen, die ingezet kunnen worden in medicijnonderzoek. Een veranderend magnetisch veld kan deze kunstmatige trilhaartjes op een gecontroleerde manier bewegen.

De klassieke systemen waarmee cellen worden gekweekt, kunnen de complexe biologie van de mens niet nabootsen. Die zijn daarom minder geschikt voor het vervangen van proefdieren in medicijnonderzoek. Met deze prachtige technologie worden betere, complexere celkweeksystemen mogelijk die het gebruik van proefdieren kunnen vervangen.

Onderzoekers van ARTIC: Jaap den Toonder, Hossein Eslami Amirabadi en Laure van der Sanden

ARTIC logo

Chippoids

Chippoids ontwikkelt een uniek multi-orgaan-op-chip-systeem van de nier en de lever, waarvoor de onderzoekers menselijke organoids gebruiken, en tegelijk ontwikkelen zij ook een bloedvat-op-een-chip. Met deze geavanceerde modellen kunnen ziektemodellen ontwikkelt worden en kan de werkzaamheid en veiligheid van geneesmiddelen op basis van de menselijke biologie worden onderzocht. Dit zal uiteindelijk leiden tot een betere vertaling van medicijnonderzoek naar de mens. En hierdoor zijn er minder proefdieren nodig zijn voor dit soort onderzoek.

Onderzoekers van Chippoids: Bas van Balkom, Christian van Dijk, Tjeerd van Dijk

Organoids en orgaan-op-chip

Fybrix

Om menselijke cellen te laten groeien in een kweekschaaltje wordt vaak een hydrogel gebruikt; deze gel zorgt voor een omgeving die lijkt op het menselijk lichaam en zorgt dat de cellen kunnen groeien op een zo realistisch mogelijke manier. Standaard wordt in onderzoek voor Matrigel gekozen; dit is een hydrogel gemaakt uit muistumoren. Fybrix ontwikkelde een volledig kunstmatig alternatief voor Matrigel. Dit heeft een dubbel effect op het gebruik van dieren in wetenschap en industrie: het uitbannen van het gebruik van dierlijke producten, zoals Matrigel en het verminderen van dierproeven bij de ontwikkeling van geneesmiddelen door het aanbieden van een betrouwbaardere hydrogel voor celgroei, wat uiteindelijk zal leiden tot realistischere modellen.

Onderzoekers van Fybrix: Lotte Gerrits, Paul Kouwer, Antoine Wellink

VEO

VEO staat voor Viral Experts Organoids. VEO gebruikt menselijke organoids voor onderzoek naar virusremmers, om het succespercentage van medicijnontwikkeling te verhogen en oplossingen te bieden voor gepersonaliseerde virusgeneeskunde. De organoid is hiervoor een krachtig en veelbelovend instrument, omdat het de mogelijkheid biedt virussen te bestuderen op een manier die veel lijkt op natuurlijke besmetting. De visie van het VEO-expertteam is om de organoid-technologie op grote schaal in te zetten voor onderzoek naar ziekten bij de mens en preklinisch onderzoek naar virusgeneesmiddelen, en daarmee de proefdieren (zoals muizen) die bij dit type onderzoek worden gebruikt, te vervangen.

Onderzoekers van VEO: Giulia Moreni, Inés García Rodríguez, Adithya Sridhar, Dasja Pajkrt, Angelica Reitsma, Carlemi Calitz

Verloop van de Proefdiervrij Venture Challenge

De teams gaan vanaf 15 februari 2023 aan de slag met de eerste workshops. Op 21 april 2023 wordt het winnende team bekend gemaakt en vindt de prijsuitreiking plaats. Het winnende team ontvangt van ons €25.000 om hun startup verder door te ontwikkelen!

Het winnende team van 2022 was Anya Biotech. Dr. Harsha Devalla van Anya Biotech gaf enthousiast aan:

“We zijn heel blij dat wij de 2022-editie van de Proefdiervrij Venture Challenge hebben gewonnen. De deelname aan dit programma heeft ons een sterke basis gegeven voor het vertalen van onze state-of-the-art wetenschap naar een biotechnologische onderneming en we kijken er naar uit om het verder te brengen.”

Heel veel succes gewenst aan alle teams van de Proefdiervrij Venture Challenge 2023!