Blog geschreven door onze directeur Debby Weijers
Begin januari werd duidelijk dat Charles River Den Bosch een vergunning heeft gekregen voor de uitbreiding van hun laboratorium. Aangezien dit bedrijf ook dierproeven uitvoert, was er een logische schrikreactie: “nu zullen ze wel veel meer proefdieren gaan gebruiken”. Maar wij hebben Charles River de laatste jaren gelukkig ook leren kennen als een partij die aandacht heeft voor proefdiervrije innovaties. Daarom hebben we direct contact met hen opgenomen om erachter te komen hoe dit nou precies zit. Want waarom zou Charles River anno 2021 nog hun proefdierlaboratoria willen uitbouwen?
Wel meer dierproeven, niet door uitbreiding
“Ik heb dus maar eens de telefoon gepakt en gebeld met een contactpersoon bij Charles River in Den Bosch. Wat bleek? Er is inderdaad sprake van een uitbreiding, maar die uitbreiding blijkt nodig om meer in te kunnen zetten op proefdiervrije innovaties.
Helaas betekent dit niet minder proefdieren. Ook hun vergunning voor dierproeven is uitgebreid: Charles River zal dus de komende jaren veel meer dierproeven gaan uitvoeren. Daar worden wij erg verdrietig van.
Waarom meer dierproeven?
Uit het telefoongesprek bleek al snel dat er meer dierproeven nodig waren. Er is door regelgevende instanties gevraagd om extra testen om de veiligheid van chemicaliën aan te tonen.
Het is zo frustrerend dat zoveel mensen blijven terugvallen op de oude bekende methode van de dierproef, terwijl ze ook weten dat die heel vaak geen goede resultaten geeft. Opnieuw is dit weer een bevestiging om zoveel mogelijk onderzoekers, maar juist ook regelgevers, te betrekken bij ons werk. Door het ontwikkelen van proefdiervrije methoden en de kennis daarover te verspreiden, worden dierproeven overbodig. – Debby Weijers, directeur Proefdiervrij
Samenwerken in plaats van tegenwerken
Wij zijn onwijs teleurgesteld dat er meer dierproeven gedaan zullen worden. Dit moet én kan anders. Daarom gaan wij met Charles River op zoek naar mogelijkheden om samen op te trekken in de ontwikkeling en implementatie van testmethoden zonder dierproeven.
Zo is Charles River al betrokken bij Organovir (waar wij ook partner van zijn) en het TPI (Transitie Proefdiervrije Innovatie). Het klinkt misschien gek, maar het tegenhouden van de bouw van de nieuwe laboratoria zorgt in dit geval voor het tegengestelde effect. Die nieuwe laboratoria worden juist gebouwd om meer alternatieve testen zonder dieren te kunnen doen.
Door onze tijd en energie te stoppen in het financieren van de proefdiervrije alternatieven, zijn wij de enige organisatie die zo’n groot netwerk heeft binnen de wetenschappelijke wereld en met onderzoekers, beleidsmakers en bedrijven om tafel zit. Daar zijn we trots op. Wij betrekken hen, ook medewerkers van Charles River, bij onze activiteiten om proefdiervrije innovaties te stimuleren; deze langetermijnoplossing heeft de (proefdiervrije) toekomst.