Blog geschreven door Naïk Lonsain

Mijn naam is Naïk Lonsain, opgegroeid in Drenthe en ik woon inmiddels vier jaar in Amsterdam voor mijn studie allround creative aan de Academie Artemis. Ik ben een echte dierenliefhebber en tegelijkertijd realistisch. Dierproeven zijn op het moment nog een noodzakelijk kwaad, daar ben ik me van bewust. Toch denk ik dat er nog genoeg te winnen valt op dat gebied. Dat is ook precies de reden dat ik graag mijn casestudy wilde doen bij Stichting Proefdiervrij. Stichting Proefdiervrij zet zich belangeloos in voor een proefdiervrije toekomst, een mooi doel waar ik graag aan wil bijdragen. Op wat voor manier dan ook.

lab bloemen wetenschap naik lonsain

De wetenschap is de ziekte en het medicijn in één

Voordat ik startte met mijn casestudy onderzoek, was het vrij zwart-wit bij mij; de wetenschap is het probleem. Zij houden dit in stand, en voelen zich daar blijkbaar comfortabel bij. Daar zit een kern van waarheid in maar door Stichting Proefdiervrij ben ik gaan inzien dat bij de wetenschap ook de oplossing ligt. Wetenschappers zijn namelijk degenen die de kennis hebben om tot proefdiervrije alternatieven te komen.

Dierproeven? Het kan niet anders

Gedurende drie maanden heb ik onderzoek mogen doen naar de wereld van dierproeven. Ik had de eer om samen te werken met Stichting Proefdiervrij en heb hieruit veel waardevolle inspiratie en informatie verkregen. Wat tijdens mijn onderzoek opviel was dat er veel onwetendheid heerst als het gaat om dierproeven. Dit zorgt ervoor dat er onterechte conclusies worden getrokken. Mensen nemen aan dat als dierproeven stoppen, de onderzoeken ook stoppen en er dus geen tot weinig medicijnen ontwikkeld worden. Maar dit is in de huidige tijd niet het geval, we zijn al redelijk ver ontwikkeld met proefdiervrije alternatieven. Dit kan dierproeven nog niet volledig vervangen, maar we zijn al een heel eind. Dierproeven worden dan ook onterecht gezien als ‘het kan niet anders’. Want het kan wél anders, en we zijn al verder dan je denkt.

We zijn al verder dan je denkt

Met die uitkomst heb ik een creatief voorstel mogen ontwikkelen voor Stichting Proefdiervrij. Door middel van een publiekscampagne met quotes en de terugkerende zin ‘we zijn verder dan je denkt’ hopen we het publiek te intrigeren, te informeren en te laten zien dat de wetenschap van belang is. Op deze manier maakt het publiek kennis met wat er al wél mogelijk is, en dat we dichterbij een proefdiervrije toekomst zijn dan velen denken.

We zijn er nog niet, maar we zijn verder dan je denkt.

Geslaagde casestudy

Na drie maanden gewerkt te hebben aan mijn casestudy heb ik deze – mede dankzij Stichting Proefdiervrij – met succes mogen afronden. Ik was enthousiast over het resultaat en stond er volledig achter, gelukkig deelden de docenten het enthousiasme met mij wat heeft geleid tot een mooie beoordeling en een geslaagde casestudy!

spuit wetenschap veren

Beelden in dit artikel zijn ontworpen en gemaakt door Naïk Lonsain

We zijn verder dan je denkt.

Eén van de grootste misvattingen is dat wetenschappelijk onderzoek niet proefdiervrij kan. Voor sommigen voelt het zelfs alsof we misschien inleveren op veiligheid, als we proefdieren niet langer zouden gebruiken. Heel begrijpelijk – als je de alternatieven niet kent.

Om verder te komen in de strijd voor proefdiervrije alternatieven is het belangrijk om onterechte conclusies over dierproeven de wereld uit te helpen. Met onze campagne ‘We zijn verder dan je denkt’ willen we meer bewustzijn rondom proefdiervrij onderzoek creëren.

Geit we zijn verder dan je denkt