Heb jij wel eens goed naar ons logo gekeken? Als je goed kijkt zie je dat de letters verbonden worden met buisjes, waar vloeistof doorheen stroomt. Ons logo is namelijk gebaseerd op een hele slimme proefdiervrije techniek: het maag-darmmodel genaamd TIM!
TIM
Het TNO Intestinaal Model (TIM) is een verzamelnaam voor verschillende systemen die het menselijk spijsverteringskanaal nabootsen. TIM is een computergestuurd systeem met buisjes, waarbij eigenschappen van de maag- en darmen, waaronder temperatuur en beweging worden gesimuleerd. Het onderzoeksmodel TIM richt zich met name op de afbraak van voedingsstoffen en medicijnen om te voorspellen of stoffen beschikbaar komen voor opname in de bloedbaan.
TIM was een van de eerste in vitro-opstellingen (in vitro: in een reageerbuis) dat proefdieren verving. Met het model worden proefdieren in onder andere medicijnonderzoek en voedselonderzoek overbodig. TNO startte 25 jaar geleden met de ontwikkeling van maag-darmmodellen voor dit type onderzoek. Nu is het model zo goed geworden, dat de voorspellende waarde boven de 80% procent ligt.
In het verleden hebben wij actief gelobbyd om deze techniek te promoten. Met succes, want in 2019 kondigde laboratorium Triskelion aan dat zij voorgoed geen dierproeven meer zouden doen.
De toekomst is proefdiervrij
Ons logo staat symbool voor de mogelijkheden van proefdiervrije alternatieven. Een proefdiervrije wereld bereiken we namelijk het snelst, als er alternatieven voor dierproeven worden ontwikkeld. Daarom werken wij samen met wetenschappers en financieren wij hun proefdiervrije onderzoek.
“Ons logo staat symbool voor de mogelijkheden van proefdiervrije alternatieven”
Mini-organen maken dierproeven overbodig
Wist je dat er veel verschillende alternatieven bestaan, die dierproeven overbodig maken? Eén van deze veelbelovende alternatieven is de organoid. Een organoid is eigenlijk een soort mini-orgaantje. Het orgaantje bestaat uit een hoopje cellen en bevat alle eigenschappen en functies van een normaal orgaan.
Wij weten dat organoids een groot verschil kunnen maken voor proefdieren, maar daar is jouw hulp hard voor nodig. Help jij mee in de ontwikkeling van organoids?
Nieuwsbrief
Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.
In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij, maar ook gemotiveerde onderzoekers je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.
Schrijf je in en ontvang elke maand het laatste proefdiervrij nieuws in je inbox! (65.000 mensen gingen je al voor!)