Eilidh Weinberg is sinds september 2024 Rijkstrainee bij de overheid voor het programma: Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI). Hier ontwikkelt ze een financiële routekaart die onderzoekers en ondernemers helpt sneller toegang te krijgen tot subsidies voor proefdiervrije innovaties. Wat drijft deze voormalig huidtherapeut om zich nu op dit onderwerp te richten? In onze rubriek Drijfveren ontmoeten we de mensen achter de transitie naar een proefdiervrije toekomst.
Voordat Eilidh begon bij TPI dacht ze niet veel na over de transitie naar een proefdiervrije wereld. “Ik gebruik zelf liever geen producten die op dieren zijn getest, maar in de praktijk van huidtherapie focussen we vooral op de beste zorg voor patiënten, zonder al te veel stil te staan bij de achterliggende impact van onze producten.”
Inmiddels ziet ze in hoe belangrijk bewustzijn is, ook bij het brede publiek. “Veel mensen weten niet dat er jaarlijks nog een half miljoen dierproeven in Nederland worden uitgevoerd. Door beleid en media kunnen we dat bewustzijn vergroten.”
Van huidtherapie tot beleid
De 23-jarige Eilidh Weinberg is van origine huidtherapeut, iets wat ze erg leuk vindt om te doen. Toch miste ze iets. “Huidtherapie is best een fysiek beroep, want je bent vooral patiënten aan het behandelen. Daarnaast komt er ook een mentaal component bij kijken, want door het contact met patiënten en de persoonlijke banden die je opbouwt, kan de balans hierin best pittig zijn. Dit werk heb ik in zowel een medische als cosmetische praktijk gedaan: denk aan het behandelen van lymfoedeem of acne. Ik merkte uiteindelijk dat ik op zoek was naar meer maatschappelijk werk.”
Via een vriendin ontdekte ze het Rijkstraineeship en besloot mee te doen. Ze werd geselecteerd en gekoppeld aan TPI door de organisatie van het traineeship. “Mijn ervaring als huidtherapeut en mijn interesse in cosmetica en dierenwelzijn bleek een match voor TPI. Het loslaten van huidtherapie was even slikken, maar deze overstap voelt verfrissend en geeft veel nieuwe inzichten.
Een financiële routekaart voor meer innovatie
Als kernopdracht werkt Eilidh bij TPI aan een financiële routekaart die proefdiervrije innovaties (New Approach Methodologies) toegankelijker moet maken. Stel je voor: een onderzoeker of ondernemer wil een proefdiervrij alternatief ontwikkelen, maar vindt geen geld. Met deze routekaart kan hij wél aan de slag!
“Financiering vinden is vaak een struikelblok voor onderzoekers en bedrijven. Met deze routekaart willen we laten zien welke mogelijkheden er zijn voor zowel onderzoekers, ondernemingen/start-ups en publieke-private samenwerkingen, van bekende subsidies zoals die van Proefdiervrij en ZonMW tot minder voor de hand liggende programma’s. Zo openen we deuren voor meer proefdiervrije innovatie.”
We willen altijd meer, maar is dat ook nodig?
Inmiddels komt Eilidh’s traineeship bij TPI aan zijn einde. De tijd vloog voorbij: “Ik heb ontzettend mogen doen en leren. Zo heb ik een rondleiding in een laboratorium en een proefdierencentrum gevolgd en heb ik een interne werkgroep georganiseerd met onder andere Proefdiervrij, PETA en de Dierenbescherming.”
Dankzij haar tijd bij TPI heeft Eilidh veel geleerd over de potentie van innovatieve, proefdiervrije methodes – en over de uitdagingen van het volledig uitfaseren van dierproeven. “Het zet je aan het denken: we willen altijd meer, betere medicijnen, meer comfort. Maar hoe vaak staan we stil bij de prijs die daarvoor wordt betaald, in de vorm van dierproeven? Het heeft me bewuster gemaakt van mijn eigen keuzes en hoeveel ik écht nodig heb. Juist deze bewustzijn is essentieel voor verandering.”
Zoals Eilidh laat zien: jouw keuzes vandaag kunnen morgen de wereld veranderen. Bedankt voor je tijd Eilidh en heel veel succes bij je volgende werkplek; we hopen dat je ook daar een stukje proefdiervrije innovatie in mee kan nemen! Samen kunnen we onze impact vergroten naar een wereld zonder dierproeven.
Wil jij ook bijdragen aan een proefdiervrije wereld? Laat je inspireren door verhalen zoals die van Eilidh en check hoe jij impact kunt maken!