Wie wint de Hugo van Poelgeest publieksprijs 2024?

Wie wint de Hugo van Poelgeest publieksprijs 2024?

Help jij jonge onderzoekers die werken aan een toekomst zonder dierproeven? Samen met Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn reiken wij om het jaar de Hugo van Poelgeestprijs uit aan een jonge onderzoeker die innovatief, proefdiervrij onderzoek uitvoert binnen de levenswetenschappen.

Een vakjury kiest de winnaar, maar proefdiervrij onderzoek is natuurlijk niet alleen van wetenschappers: het is van iedereen. Daarom reiken we ook een publieksprijs uit van €1500. Wie deze wint: dat is aan jou!

Patrick, Henrique en Giulia bewijzen dag in, dag uit dat een wereld zonder proefdieren mogelijk is. Welke onderzoeker vindt jij het meest toekomst-proof? Stem nu op jouw favoriet en wie weet wint hij of zij de Hugo van Poelgeest publieksprijs 2024!

Stemmen kan t/m 10 november 2024. Op vrijdag 15 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens ons event Toekomstproef.

Breng nu je stem uit

"*" geeft vereiste velden aan


Stem op jouw favoriet voor de Hugo van Poelgeest publieksprijs 2024.

Op welke jonge wetenschapper stem jij?*
We sturen je eenmalig een bevestiging van jouw stem.
Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Ontvang updates over ons werk, actualiteiten, verhalen en meer.
Voor wetenschappers en mensen binnen het onderzoeksveld: Blijf op de hoogte van relevante informatie over subsidiecalls, inspiratie, netwerkmogelijkheden en de wetenschapsagenda.

Jouw gegevens zijn bij ons in goede handen. In onze privacyverklaring vind je hoe wij met je gegevens omgaan.

De top 3 genomineerden

Begin dit jaar konden onderzoeksgroepsleiders hun jonge onderzoekers nomineren voor de Hugo van Poelgeestprijs. Een wetenschappelijke jury heeft vervolgens uit alle genomineerden de volgende top drie gekozen. En dat zijn geworden: Patrick Mulder, Henrique Pinto en Giulia Moreni.

Patrick Mulder

Patrick Mulder

In het laboratorium ontwikkelt Patrick, samen met zijn team, proefdiervrije huidmodellen op basis van menselijke cellen. Daarmee hoopt hij niet alleen proefdierenleed te voorkomen, maar ook beter inzicht te krijgen in de reactie van het lichaam op brandwonden en in het effect van bestaande en nieuwe behandelmethoden.

Henrique Pinto

Henrique Pinto

Henrique Nogueira Pinto wil een menselijke bloed-hersenbarrière nabootsen in het lab en deze koppelen aan mini-hersenen. Als dat lukt, kan er beter onderzoek worden gedaan naar manieren om medicijnen voorbij de bloed-hersenbarrière te brengen én kan het effect op de hersenen nauwkeurig getest worden.

Giulia Moreni

Giulia Moreni

Met behulp van menselijke stamcellen ontwikkelt Giulia modellen waarmee proefdiervrij onderzoek gedaan kan worden naar het verloop en het behandelen van virale infecties. Haar baanbrekende werk legt de basis voor gepersonaliseerde geneeskunde bij patiënten die lijden aan chronische virale infecties door zeldzame genetische aandoeningen.

Wat is de Hugo van Poelgeestprijs?

De Hugo van Poelgeestprijs is de oudste Nederlandse prijs voor proefdiervrij wetenschappelijk onderzoek. Mevrouw van Poelgeest-Spatkova wilde hiermee haar overleden echtgenoot Hugo van Poelgeest eren. Hij zette zich zijn hele leven in voor het welzijn van dieren.

Waarom is dit een belangrijke prijs?
In het verleden werd de prijs eens in de vier jaar uitgereikt door de stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn. Sinds 2019 zitten wij in de organisatie en wordt de prijs eens in de twee jaar uitgereikt. Daarbij focussen wij ons nu op de nieuwe generatie wetenschappers, om hen te inspireren te blijven werken met proefdiervrije modellen.