Proefdieren worden overbodig, zodra er alternatieven voor dierproeven worden ontwikkeld. Daarom zijn we vanaf 2010 wetenschappers, die proefdiervrij onderzoek (willen) doen, onder andere financieel gaan steunen. Samen staan we sterk!

Het is dit jaar precies 10 jaar geleden dat wij ons eerste proefdiervrije onderzoek financierden, namelijk dat van Marjolein van Driel. Marjolein onderzoekt uitzaaiingen van kanker in het bot, zónder proefdieren en bewijst al 10 jaar lang dat de proefdiervrije wetenschap de toekomst heeft.

Marjolein: “Is het alweer 10 jaar geleden dat mijn team en ik onze eerste financiering kregen van Proefdiervrij? Ik herinner me de gesprekken met oud-directeur Marja Zuidgeest in het Erasmus MC nog heel goed.

Onze subsidieaanvraag bij ZonMw – voor de goedkeuring van een proefdiervrij model voor het bestuderen van uitzaaiingen van kanker naar het bot – was door jullie gekozen om mee te financieren. Ik was onder de indruk van het streven van Marja om de ‘op de barricaden’-aanpak voorzichtig om te zetten naar een ‘op de labtafel’-betrokkenheid.

Marjolein: Ik bewonder jullie streven enorm: van een ‘op de barricaden’-aanpak naar een ‘op de labtafel’-betrokkenheid.

Door met wetenschappers rond de tafel te zitten en hun proefdiervrije onderzoek financieel te ondersteunen, zou je weleens veel meer kunnen bereiken voor een proefdiervrije wereld. Ik ben er trots op dat wij het eerste project waren die Proefdiervrij wilde financieren.”

marjolein van driel
Marjolein van Driel

Goede samenwerking

“We zijn aan de slag gegaan en hebben de goede samenwerking onderhouden. Wat hebben we veel plezier beleefd! Bijvoorbeeld tijdens de opnames van de filmpjes, waarmee ons model goed uitgelegd kon worden aan alle donateurs en geïnteresseerden.

Toen bleek dat er een interview per ongeluk gewist was. Maar dat maakte niet uit: we deden het gewoon weer opnieuw! Ook heb ik goede herinneringen aan de donateursdag van 2015, toen donateurs een kijkje in het lab konden nemen. Wat kregen we veel stimulerende vragen van deze bezoekers! De aankondigingsposter hangt nog steeds op mijn kamer.”

marjolein van driel
Marjolein tijdens de donateursdag op 9 mei 2015

Een nieuwe fase

Directeur Marja werd directeur Debby, maar de goede samenwerking bleef! Ondertussen werd duidelijk dat we met ons proefdiervrije model nog veel meer mogelijkheden hadden.

Daarom besloten we in een nieuwe fase van ons project, om het botmodel uit te bouwen naar een systeem, waarbij we heel veel geneesmiddelen tegelijkertijd konden testen.

Ook hiervoor hebben we geld van jullie gekregen. Het project is nu gestart, met weer een mooie video op de website en gelukkig nog net de extra seconden voor het ‘pakkende’ einde!”

Een proefdiervrije toekomst

Marjolein: “Wat we 10 jaar geleden niet hadden kunnen bedenken, is dat de laatste jaren het proefdiervrije onderzoek in Nederland in een stroomversnelling lijkt te zijn gekomen. Na de pioniers van de eerste jaren, gaan steeds meer onderzoekers op zoek naar proefdiervrije methoden, vooral nu Proefdiervrij hen kan voorzien van een bredere voorziening van financiële mogelijkheden. Het is leuk om elkaars steeds weer tegen te komen bij allerlei congressen, subsidiebijeenkomsten en andere initiatieven.

Marjolein: “Het proefdiervrije onderzoek in Nederland is de laatste 10 jaar in een stroomversnelling gekomen”

Ik hoop dat we onze samenwerking de komende jaren voortzetten. We willen ons botmodel nu verder ontwikkelen naar een 3D model met meerdere typen cellen die voorkomen in het bot. Zo willen we verder bouwen aan een systeem wat de menselijke situatie meer kan nabootsen en ons ook dichterbij een genezing van uitzaaiingen van kanker naar het bot zal brengen.

Ik hoop dat we hier over 10 jaar ook weer positief over kunnen berichten, maar eerder mag natuurlijk ook!”

Maak dieren niet “lijdend” in kankeronderzoek

Iedereen zou kanker willen genezen. Helaas is dit niet voor iedereen weg gelegd. Dit geldt ook voor proefdieren. Uitzaaiingen naar het bot komen bij muizen niet voor, ze worden ziek gemaakt. Vaak zijn de proefmuizen onbruikbaar en worden gedood.