Deze week is de “week van het brein” (Brain Awareness Week). Tijdens deze week wordt internationaal aandacht besteed aan de werking van de hersenen, hoe het brein ziek wordt en wat het belang is van onderzoek hiernaar. Helaas worden er nog veel proefdieren gebruikt in hersenonderzoek. Gelukkig zien we steeds meer ontwikkelingen op het gebied van proefdiervrij hersenonderzoek; dat is tenslotte beter voor mens én dier!

 

Minibrein

De hersenen zijn het meest complexe orgaan in ons lichaam. Als er in de hersenen iets mis gaat, kan dat grote gevolgen hebben; denk bijvoorbeeld aan Parkinson, dementie, epilepsie etc. De complexiteit van de hersenen maakt breinonderzoek heel lastig en daarom is het des te belangrijker dat onderzoek gedaan wordt op menselijk hersenmateriaal. Dit besef groeit wereldwijd. Vorige maand werd het geweldige nieuws bekend gemaakt dat onderzoekers in Amerika een veelbelovend breinmodel hebben gemaakt. Maar ook in Nederland wordt hard gewerkt aan de verbetering van modellen.

 

Brein-op-een-chip

Een ander mooi voorbeeld van een proefdiervrije onderzoeksmethode op het gebied van hersenonderzoek is de “brein-op-een-chip”. Dit model geeft inzicht in de werking van de hersenen en zal uiteindelijk gebruikt kunnen worden om nieuwe medicijnen te ontwikkelen en te testen. Dr. Regina Luttge, microtechnologe aan de Universiteit van Eindhoven, heeft begin 2016 een prestigieuze, Europese beurs gewonnen voor haar onderzoek naar de technologie achter het “brein-op-een-chip.” Met deze beurs zal dr. Luttge de technologie achter het “brein-op-een-chip” verder kunnen ontwikkelen en optimaliseren.

 

N3rvousSystem project

In januari 2016 is N3rvousSystem gestart, een internationaal onderzoeksproject dat gesubsidieerd wordt door ZonMw. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een strategie om de effecten van (chemische) stoffen op het menselijk brein te kunnen onderzoeken. Om de beste strategie te bepalen, worden verschillende takken van onderzoek met elkaar geïntegreerd. Dit project zorgt ervoor dat proefdieren worden vervangen in hersenonderzoek.

 

Betere resultaten zonder proefdieren!

Al deze ontwikkelingen op het gebied van hersenonderzoek zijn niet alleen beter voor de dieren, maar ook voor de mens. Regelmatig is gebleken dat resultaten die verkregen zijn uit dierproeven nauwelijks te vertalen zijn naar de mens. Daarom is het van groot belang om betere onderzoeksmodellen te ontwikkelen, zodat er betrouwbaar hersenonderzoek gedaan kan worden zonder dat daar een proefdier aan te pas komt!