Even onder ons: wat motiveert jou nou om je in te zetten voor een proefdiervrije wereld? Dit keer vragen we het aan Sonja Tepper uit Friesland. Als grote dierenvriend, steunt Sonja ons al jaren met een maandelijkse donatie. Een aantal jaar geleden besloot ze daar een schepje bovenop te doen, door de Nijmeegse Vierdaagse te gaan lopen voor de proefdieren.

Wij bewonderen Sonja en haar doorzettingsvermogen natuurlijk enorm en zijn erg trots dat zij voor de 4e keer deze lange mars voor de proefdieren gaat lopen. Onze redacteur Doortje twijfelde dus geen seconde om Sonja te bellen en haar te vragen naar haar motivatie.

Wandel je ook graag in je vrije tijd?

“Het liefst wel. Ik vind wandelen in de natuur erg fijn: Het maakt je hoofd leeg. En ik houd veel van fotograferen, dat kan ik mooi doen tijdens het wandelen.

Door mijn baan in de zorg kan ik mij niet aan een vast wandelschema houden, maar ik pik alle momentjes die er wel zijn. In 2004 heb ik zelfs de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella in Spanje gelopen. Daarna ben ik begonnen met de Nijmeegse Vierdaagse.”

Hoe ontstond het idee om de Nijmeegse Vierdaagse voor de proefdieren te lopen?

“Ik ben altijd al een grote dierenvriend geweest. Als kind groeide ik op met huisdieren en ook mijn ouders waren altijd veel bezig met dieren en de natuur. Nu heb ik ook drie katten: Noortje, Engel en Hartje. Eigenlijk ben ik een hondenmens, maar toen ik ging samenwonen met mijn partner, verhuisden haar katten mee. Nu kan ik ze niet meer missen. Er zijn ook twee huiskatten die wonen in het verzorgingstehuis waar ik werk; eentje loopt zelf met mij mijn rondes mee. Zo leuk!

Sonja Tepper

Maar als je van dieren houdt, dan is het verschrikkelijk om te weten wat ze allemaal aangedaan wordt. Het zijn geen gebruiksvoorwerpen, maar wezens die pijn, angst en verdriet kennen. Daarom heb ik altijd al dierenorganisaties gesteund. Jullie leerde ik pas kennen in de tijd dat Pim Fortuyn dood is geschoten. Dierenorganisaties kwamen toen veel in het nieuws en jullie werden ook genoemd, waardoor ik jullie ben gaan opzoeken.
Ik leerde al snel dat jullie echt een goede organisatie waren, die zich bezighielden met een probleem waar ik toen nog niet veel van afwist. Ik werd donateur en toen ik erachter kwam dat ik mij kon laten sponsoren voor de Vierdaagse, heb ik meteen jullie uitgekozen als goed doel om voor te lopen.”

Hoe bereid je je voor op de Vierdaagse?

“Door vaak te wandelen in mijn vrije tijd, natuurlijk! En nu de Vierdaagse dichterbij komt, ga ik ook echt trainen. Je moet ook wel echt trainen, anders loop je blessures op. Ik loop zelf weleens te snel tijdens het trainen, en dan merk ik dat ik al gauw last krijg van een oude liesblessure. Daarnaast is het natuurlijk vaak bloedheet tijdens de Vierdaagse: je gaat al snel tegen de vlakte, als je niet goed voorbereid bent.
Het is voor mij een hele inspanning, maar ik vind het mooi om te doen. Om vier keer 50 kilometer te lopen, is voor mij elk jaar weer een uitdaging; ik wil erachter komen of ik het nog steeds aankan. En ik doe het natuurlijk voor de proefdieren – zij lijden zo veel, wat betekent mijn ongemak dan?

Je hebt al 4 keer de Vierdaagse voor Proefdiervrij gelopen. Ga je het nog 4 keer doen?

“Haha, ik ben zeker van plan om in de toekomst vaker de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Het duurt maar een week en het uitlopen van de mars geeft voldoening. Daarnaast is het een mooie manier om me in te zetten voor een goed doel. Ik twijfelde dit jaar even of ik weer voor Proefdiervrij ging lopen, maar ik hakte de knoop snel door. We moeten gewoon van de proefdieren af, onderzoek moet zonder dierproeven kunnen.

Vorig jaar ging de Vierdaagse helaas niet door in verband met het coronavirus (waar natuurlijk ook veel proefdieren voor zijn gebruikt). Het gaat maar door… dus ik ga ook door!”

Wat vindt jouw omgeving van deze uitdaging?

“De prestatie die ik lever, vinden mensen heel interessant en bewonderingswaardig. In mijn vriendenkring zie ik dat mensen enthousiast reageren op mijn updates. Ik doe het ook niet alleen voor de dieren. Omdat ik in de zorg werk, zie ik veel ziektebeelden waarvan ik hoop dat er ooit eens een geneesmiddel voor komt. Zo grijpen kanker en alzheimer om mij heen mensen weg. Een van mijn goede supporters, een schat van een vrouw, is vorig jaar ook overleden aan kanker.

Er moet een oplossing komen, maar dat het over de ruggen van dieren gaat, kan natuurlijk niet. Daarom hoop ik om meer mensen te inspireren ook een steentje bij te dragen. En dat lukt ook! Toen ik in 2019 wegens een verhuizing de Vierdaagse niet kon lopen, had ik op Facebook een oproep geplaatst, met de vraag of iemand anders dan wilde lopen voor Proefdiervrij. De moeder van de toen 12-jarige Mike reageerde: Mike wilde graag mijn plekje innemen. Hoe mooi is dat?”

Hoe zie jij een proefdiervrije toekomst voor je?

“Het zal nog wel een lange tijd duren voordat we écht van dierproeven af zijn, zelfs als alle wetenschappers besluiten proefdiervrij te gaan werken. Want er is gewoon veel tijd nodig.

Toch vind ik de ontwikkeling van alternatieven best snel gaan. Een tijd geleden mocht ik met een groep andere donateurs een kijkje nemen op het lab van Robert Passier, een wetenschappers waar jullie mee samenwerken. Hij gaf toen een workshop over proefdiervrij hartonderzoek. Het was heel interessant om te zien wat er al mogelijk was. En het maakte mij nog duidelijker dat jullie doel echt bereikbaar is. Ik hoop dat Nederland snel een voorloper wordt in proefdiervrij onderzoek en daarmee het voorbeeld kan geven aan de rest van de wereld.”

Hoe kunnen we je volgen?

“Zeker! Op mijn inzamelingspagina ga ik blogs plaatsen en foto’s uploaden van mijn training. En natuurlijk zal ik ook updates delen tijdens de Vierdaagse zelf.”

We kijken uit naar de mooie foto’s en updates, Sonja! Heel erg bedankt voor jouw steun en voor de prestatie die je neer gaat zetten (én al meerdere keren hebt neergezet!). We wensen je heel veel succes!

Ben jij, net als ons, onder de indruk van Sonja’s doorzettingsvermogen? Je kunt haar sponsoren, zodat je samen met haar proefdiervrije innovatie vooruit kan helpen.