Proefdieren in Alzheimer onderzoek

Stukje bij beetje je herinneringen en je onafhankelijkheid verliezen: Alzheimer is een ziekte waarbij je langzaam verdwijnt. Doordat de ziekte de hersenen aantast, raken hersencellen beschadigd en sterven ze af. Alledaagse functies als taal, geheugen en motoriek worden steeds moeilijker.

Het ontstaan van Alzheimer

Alle hersencellen hebben een functie, zoals geheugen of taal. Deze hersencellen hebben eiwitten nodig om te overleven. Het kan voorkomen dat één van deze eiwitten, het tau eiwit, zich verkeerd opvouwt. Zodra dit gebeurt, corrigeert een gezond lichaam dit vanzelf. Naarmate we ouder worden, heeft het lichaam steeds meer moeite met opruimprocessen. Als het lichaam deze fout niet kan corrigeren, gaat het verkeerd opgevouwen tau eiwit zich opeenstapelen. Door deze klontering kan de hersencel niet meer goed functioneren en sterft hij uiteindelijk af. De functies van deze hersencel worden overgenomen door buurcellen, maar omdat deze aangestoken worden door de klontering gaan ook zij verloren. Bij het verlies van voldoende functies wordt de ziekte van Alzheimer zichtbaar.

Muizen vs. mensen

Helaas is het nog niet mogelijk om Alzheimer te genezen. Onderzoekers zoeken al jaren naar een manier om Alzheimer te voorkomen of te vertragen. Hiervoor worden duizenden muizen per jaar gebruikt. Vreemd, want muizen lijken totaal niet op mensen. Ze kunnen van nature geen Alzheimer krijgen, dus worden ze genetisch gemodificeerd in een poging de symptomen na te bootsen.

De muizen hebben dus eigenlijk geen échte Alzheimer, maar een imitatie hiervan. Het onderzoek is daarom een slechte weerspiegeling van de ziekte van Alzheimer. Dit is waarschijnlijk een belangrijke reden dat geen van de op muis geteste Alzheimermedicijnen voor de mens werken. Proefdieronderzoeken voor de ziekte van Alzheimer zijn niet duurzaam en niet relevant. Dat moet anders.

Beter voor mens en dier

En dat kan! Dr. Wiep Scheper van het Amsterdam UMC ontwikkelde een 3D hersenmodel dat gebaseerd is op gekweekte, menselijke hersencellen. Met het model onderzoekt ze hoe de ontwikkeling van Alzheimer in een vroeg stadium stil te leggen is. Doordat er uitsluitend menselijke cellen gebruikt worden, zijn de resultaten een stuk relevanter… en proefdiervrij!

Maar voordat het model proefdieren in Alzheimer onderzoek kan vervangen, hebben we jouw hulp hard nodig. Voor €20,- kan er één schaaltje getest worden in het hersenmodel, waardoor één muis gered wordt. Doneer nu, red een muis en stop Alzheimer!

Portret Gregor Mendel

   dr. Wiep Scheper