Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

Laat proefdieren niet stikken

Cavia’s worden in astma-onderzoek opzettelijk benauwd gemaakt. Ze krijgen een pijnlijke, elektrische prikkel toegediend, waardoor de cavia’s plots adem te kort komen. Dit klopt niet.

Reinoud Gosens ontwikkelt daarom een innovatief, proefdiervrij model: de astma-op-een-chip. Met jouw bijdrage zorgen we ervoor dat deze chip er komt. Help cavia’s uit astma-onderzoek te halen!

Even voorstellen

Prof. Reinoud Gosens

Prof. Reinoud Gosens

Projectleider Rijksuniversiteit Groningen

“Het bijzondere van dit model is dat we niet alleen uitvinden hoe astma precies werkt, maar ook hoe we het kunnen behandelen. We leven in een tijd waarin onderzoek zonder proefdieren steeds beter wordt. Aan mij de uitdaging hier een bijdrage aan te leveren!”

Debby Weijers

Debby Weijers

Directeur

“Als jong meisje heb ik veel last gehad van bronchitis. Ik weet daarom hoe belangrijk onderzoek naar benauwdheid is. Om dit probleem bij de mens te behandelen, moeten we daarom het ontstaan van de ziekte begrijpen. Daar gaat een benauwd proefdier geen antwoord op geven. Daarom ben ik zo blij met onderzoekers als Reinoud: hij bewijst dat het anders kan.”

Meer informatie over dit project

Steeds meer dierproeven op cavia’s

De cavia wordt steeds vaker als proefdier gebruikt. In de afgelopen jaren is het aantal proeven op het knaagdier bijna verviervoudigd: jaarlijks worden er nu meer dan 11.000 onderzoeken op cavia’s gedaan. Ruim 98% van deze onderzoeken eindigen in de dood van het dier.

Maar jij kan hier verandering in brengen!

Cavia’s in astma-onderzoek

Omdat cavia’s net als mensen benauwd kunnen worden, zijn ze een veel gebruikt proefdier in astma-onderzoek. Maar om astma te voorkomen of te genezen, is het belangrijk dat we weten hoe benauwdheid ontstaat. En juist dat is bij de cavia onbekend: we weten niet waarom het knaagdier benauwd wordt.

In dierproeven worden cavia’s daarom opzettelijk benauwd gemaakt: ze krijgen een pijnlijke, elektrische prikkel toegediend, waardoor hun luchtwegen verkrampen en ze plots adem tekortkomen. Iets waar bij benauwde mensen geen sprake van is: mensen worden namelijk benauwd door een allergische reactie op bijvoorbeeld huisdieren of stoffen in de lucht.

Om astma te behandelen en om cavia’s uit deze vreselijke onderzoeken te halen, moeten we daarom verder kijken dan de dierproef. En dat is precies wat Reinoud doet!

Astma-op-een-chip

Samen met zijn team ontwikkelt Reinoud de astma-op-een-chip, een chip gebaseerd op menselijke zenuw- en longspiercellen. Met de chip kan Reinoud op een realistische wijze het ontstaan van benauwdheid bij mensen nabootsen. Zo kan er betrouwbaarder onderzoek gedaan worden naar een werkend medicijn: zonder dat hier een cavia voor moet lijden!

Om ervoor te zorgen dat de chip zo snel mogelijk cavia’s in astma-onderzoek overbodig maakt, hebben we jouw hulp hard nodig. Met jouw bijdrage kan Reinoud zijn chip afmaken. Help jij mee?

FAQ

Hoe werkt de astma-op-een-chip?

Op de astma-op-een-chip zijn zenuwcellen en longspiercellen samen op één chip geplaatst. Wat er op de chip gebeurt, kunnen wij niet met het blote oog zien. In de chip groeien zenuwuitlopers door kleine, onzichtbare kanalen naar de longspiercellen. Door de zenuwcellen te prikkelen, wordt er een signaal naar de longspiercellen verzonden. De longspiercellen trekken zich vervolgens samen, waardoor er minder lucht opgenomen kan worden. Dit gebeurt ook in de menselijke longen bij een astma-aanval.

Wat is een organ-on-a-chip?

Een organ-op-chip is een klein plastic blokje bestaande uit twee plaatjes. Tussen deze plaatjes leven menselijk cellen die gemonitord kunnen worden via sensoren of onder een microscoop. Er bestaan organ-on-chip modellen voor verschillenden organen. Afhankelijk van het type is het mogelijk om stromend bloed en blootstelling aan de lucht de simuleren en de monitoren.

Waarom is astma-onderzoek belangrijk?

Momenteel lijden er in Nederland meer dan 635.000 mensen aan astma. Omdat de ziekte nog niet te genezen is, zullen zij voor altijd met de symptomen moeten rondlopen: kortademigheid, vermoeidheid en benauwdheid. Er bestaan op dit moment alleen medicijnen die de symptomen verzachten of bestrijden, maar er is nog geen medicijn gevonden dat astma daadwerkelijk geneest of voorkomt. Met de astma-op-een-chip kan er gezocht worden naar een medicijn dat astma kan oplossen!

Hoeveel dierproeven worden er in Nederland gedaan?

In 2018 zijn er in totaal 448.399 dierproeven in Nederland gedaan. Dit zijn de meest recente cijfers die bekend zijn.

In welke onderzoeken worden cavia’s gebruikt?

Naast astma-onderzoek, worden cavia’s ook gebruikt in medicijnonderzoek, onderzoek naar het gehoorstelsel, virusonderzoek en onderwijs.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage?

Jouw donatie gaat naar de ontwikkeling en het op de markt brengen van onderzoeksmethoden die dierproeven overbodig maken.

Dankzij jouw bijdrage kunnen wetenschappers proefdiervrije modellen zoals organoids, organen-op-een-chip, computermodellen en andere alternatieven ontwikkelen. In het kort: jouw donatie draagt bij aan een proefdiervrije toekomst!

Funders

Anoniem € 10

succes met de strijd voor de cavias

Marjon Rijnart € 5
Anoniem € 10
Robin Lukassen € 5

Stop de dierproeven. Geef dieren een eerlijke kans.

Duke Suik € 5
Antsje Zeldenrust € 25

Het zou fantastisch zijn als deze chip geschikt is en cavia's geen slachtoffer meer hoeven te worden van de proeven. Überhaupt moeten we toewerken naar geheel proefdiervrij! Zet em op!

Marisca Uyterlinde € 20

Amersfoort

Chelsey Ariza Lora € 5
Ilonka Sneijders € 20

Er zijn dieren waarop wordt getest waaruit blijkt dat die resultaten zijn niet eens van toepassing zijn op ons. Alstjeblieft laat het stoppen.

Barbara van Eijk € 20
Anoniem € 5

Bloemendaal

Patricia Ronda € 10

Ik hoop dat ik hier een beestje een beetje mee kan helpen, jullie doen geweldig werk!

Anoniem € 10
Marian Beumer € 20
Michelle Koerts € 20
Tineke De Jong € 20

Uit respect voor de dieren die niet voor zichzelf op kunnen komen!! Alstublieft! Laat de astma-chip komen.

Anoniem € 5

Houd van dieren!

Anoniem € 5

Eindhoven

Anna Theunissen € 20
Aagje Wijnja € 20
Jacq Dijkhuizen € 10

Hoewel ik mijn lidmaatschap heb opgezegd doneer ik nog wel aan individuele onderzoeken

i Verschoor € 5
Sabine Swierstra € 10
inge pieters € 20

Amsterdam

Wilgert ter Beek € 20

Zeer goed onderzoek en het laat zien dat proefdieren absoluut niet nodig is, zelfs veel betere en betrouwbaar resultaten oplevert.

Nelly Dekkeo € 5
Marijke Koppers € 5

NIJMEGEN

Effie Hoogerheide € 5
Grace Plokker € 100

Alle onderzoek om dierproeven te verminderen verdient steun.

Marijke Van Bemmel € 20

Voor een wereld zonder proefdieren

word donateur of doneer eenmalig