Op proefdieren testen, dat gebeurt toch niet meer in Nederland? Was het maar waar! Helaas worden er elk jaar nog steeds zo’n 450.000 dierproeven gedaan in ons land. En dat is niet eens het ergste: jaarlijks worden er ook nog eens 400.000 dieren gefokt en gedood zónder dat zij überhaupt gebruikt zijn voor een dierproef.

Het is wel duidelijk: Dierendag is jammer genoeg niet voor ieder dier een feestje. Daarom vragen wij vandaag, op 4 oktober, extra aandacht voor het lijden van proefdieren in onderzoek. 

Een heel leven in het lab

In Nederland worden er jaarlijks op ruim 450.000 proefdieren onderzoek gedaan. Niet alleen muizen en ratten moeten het hierbij ontgelden: dierproeven worden in ons land namelijk ook gedaan op honden, katten en konijnen, en zelfs ook op paarden, reptielen, schapen en koeien.

De meerderheid van deze dieren zal zijn hele leven doorbrengen in het laboratorium – het is namelijk helaas zo, dat bijna 88% van de dierproeven die in Nederland worden gedaan, een dodelijke afloop hebben.

Groot overschot aan proefdieren

Daarnaast worden er in Nederland jaarlijks ook nog eens ruim 400.000 ongebruikte proefdieren gedood. Dit overschot aan dieren wordt ook wel het fokoverschot genoemd. Een fokoverschot ontstaat wanneer er meer dieren gefokt worden, dan dat er gekocht wordt door onderzoekers.

Hier zijn verschillende redenen voor:

  • Er waren meer dieren in een pasgeboren nestje dan nodig.
  • Onderzoekers willen alleen op mannelijke proefdieren testen, terwijl er ook vrouwelijke dieren in een nestje worden geboren (en vice versa).
  • Ook leeftijd speelt een rol. Er kan niet altijd gewacht worden tot de proefdieren nodig zijn. Soms zijn de dieren daardoor al te oud.
  • Daarnaast wordt er constant doorgefokt met genetisch gemodificeerde dieren, ook als er geen vraag naar is.

“Het is in deze tijd niet meer te verantwoorden om zo met dieren om te gaan.” – Debby Weijers, directeur.

De Europese cosmeticawet is in gevaar

Daarnaast is nu ook nog de Europese cosmeticawet in gevaar. Door een maas in de wet dreigen er tóch weer proefdieren gebruikt te mogen worden voor het testen van bepaalde ingrediënten in onze shampoo, lippenstift, handcrème en andere cosmeticaproducten.

Om te voorkomen dat talloze proefdieren onnodig lijden, roepen we samen met andere dierenwelzijnsorganisaties en cosmeticamerken de EU op om de proefdiervrije cosmeticawet te beschermen. Daar hebben we jouw hulp hard bij nodig: help jij ons 1 miljoen handtekeningen te verzamelen?

Jij vindt donordieren toch ook niet gewoon? Teken nu!

Mogen we (donor)dieren zomaar gebruiken om het wereldwijde tekort aan orgaandonoren op te lossen? Dat is het vraagstuk dat we met onze campagne Niet. Gewoon. op tafel leggen. Donordieren lijken de oplossing voor het wereldwijde tekort aan donororganen voor mensen. Maar het gebruik en doden van dieren voor onze gezondheid, is in onze ogen geen vooruitgaging of innovatie. Het lijden van dieren voor ons welzijn mag geen gewoonte worden: gewoon niet.