Het is vandaag precies 11 jaar geleden dat we een mijlpaal in de strijd voor dierenrechten vierden: op 11 maart 2013 kwam er namelijk een Europees verbod op dierproeven in cosmetica. De wet beloofde een eind te maken aan de ruim 50.000 dierproeven die jaarlijks gedaan werden voor het testen van producten en ingrediënten voor onze persoonlijke verzorging.

Voor ons een mijlpaal: want daarvoor werden elk jaar zo’n 50.000 dierproeven gedaan voor cosmetica zoals tandpasta, deodorant en make-up. Maar de overwinning bleek al snel gepaard met haken en ogen. 

Een verbod met uitzonderingen

Zo vervalt het verbod als er een risico bestaat voor de werknemers die het cosmeticaproduct en/of de ingrediënten maken, inpakken of vervoeren; of als er een risico voor het milieu bestaat, zoals watervervuiling. 

En alhoewel het Europese cosmeticaverbod óók voor losse ingrediënten in cosmetica geldt, vervalt deze regel als het ingrediënt ook in een product gebruikt waarvan het testen op proefdieren nog wel is toegestaan: zoals bij schoonmaakmiddelen.

Conclusie: het blijft dus onduidelijk of een cosmetisch product cruelty-free is, terwijl de eis van het Europese Cosmeticaverbod was om alle cosmetica proefdiervrij te maken.

Wat doen we eraan?

Wij blijven strijden voor een wereld zonder dierenproeven in de cosmetica-industrie. Onze verzorgingsproducten mogen niet ten koste gaan van dierenlevens. Dat hoeft ook niet: want proefdiervrij onderzoek en cosmetica gaan hand in hand. 

In 2021 lieten ruim 1,2 miljoen Europese burgers daarom met een burgerinitiatief weten geen interesse te hebben in cosmetica die op proefdieren is getest. En alhoewel de Europese Comissie beloofde met een plan te komen om dierproeven voor chemische stoffen uit te bannen, weigeren ze de cosmeticawet te beschermen.

Burgers hebben gelukkig in 2024 opnieuw de kans om zich uit te spreken. In aanloop naar de Europese verkiezingen, die in Nederland op 6 juni plaatsvinden, heeft Eurogroup for Animals – mede namens Stichting Proefdiervrij – de nieuwe campagne Stem voor Dieren gelanceerd. In deze campagne worden aan (kandidaat-)Europarlementariërs gevraagd 10 beloftes te ondertekenen in het belang van dierenwelzijn. Een snellere transitie naar proefdiervrij onderzoek is hier één van. Klik hier om mee te doen. 

Anne Burgers, adviseur wetenschap en innovatie: “Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie haar ogen sluit voor de maas in de cosmeticawet en daarmee ook haar eigen werk teniet doet. De veiligheid van mensen en producten kunnen we ook zonder proefdieren goed garanderen.” 

Anne

Wil jij zeker zijn van proefdiervrije cosmetica?

Wil jij weten of jouw favoriete cosmetica(merk) nog wel proefdiervrij is? Wij hebben een aantal handige tips voor je verzameld, zodat je cruelty-free cosmetica snel kunt herkennen. Lees er alles over in ons gratis mini-magazine!

Blijf op de hoogte

Volg ons op Instagram en blijf op de hoogte van het laatste proefdiervrije nieuws!