In januari 2023 vond de eerste mastercursus over “Hoe proefdiervrije innovaties te gebruiken in biomedisch onderzoek” plaats aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Deze cursus is opgezet door Birgit Goversen, postdoctoraal onderzoeker bij het Amsterdam UMC en recent te gast in onze podcast. De cursus biedt studenten een uitgebreid overzicht van het onderzoeksproces zónder het gebruik van dieren.

Birgit Goversen, postdoctoraal onderzoeker

Proefdiervrije reis langs alle facetten van onderzoek

In de cursus neemt Birgit de studenten mee langs alle facetten van het onderzoeksproces, maar wel op een proefdiervrije manier. Met deze cursus wil Birgit wil studenten bewust maken van de grenzen van huidige experimentele diermodellen en leren over de mogelijkheden van proefdiervrije innovaties.

Studenten gaan tijdens de cursus aan de slag met onderzoeksvragen met bijbehorende proefdiervrije methoden, en het maken van een onderzoeksplan. Daarnaast volgen zij masterclasses en journal clubs over de praktische uitdagingen van proefdiervrije innovaties.

Verder is er aandacht voor de status van proefdiervrije innovaties in het biomedische veld, welke stappen er nodig zijn om proefdiervrije innovaties naar de praktijk te brengen en wat daarbij de invloed is van verschillende stakeholders binnen het biomedische veld.

Proefdiervrije innovaties: Organoids en orgaan-op-chip

Vast onderdeel van het curriculum

De eerste editie van deze cursus in januari, was een pilot om te onderzoeken of de cursus voortgezet kon worden. Gelukkig is dit het geval en wordt de cursus vanaf het collegejaar 2023-2024 onderdeel van het vaste curriculum binnen de master Personalized Medicine aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prachtige samenwerking

Wij vinden het ontzettend mooi om bij te dragen aan deze proefdiervrije mastercursus. Voor het ontwikkelen van deze cursus hebben wij daarom een financiële bijdrage van €10.000 gedaan. En daarnaast heeft onze collega, Saskia Aan, een college gegeven tijdens deze mastercursus, over de zienswijze van Proefdiervrij met betrekking tot proefdiervrije innovaties.

“Het is fantastisch dat deze cursus onderdeel wordt van het curriculum bij de Vrije Universiteit Amsterdam. We zijn in januari met een kleine groep gestart, en hierin zag ik heel veel potentie voor de toekomst. Ik kijk uit naar volgende edities!”

Saskia Aan, Adviseur wetenschap & innovatie.
Dr. Twan de Vries

Proefdiervrije cursus draagt bij aan wereld zonder proefdieren

Door een kritische blik te ontwikkelen ten opzichte van verschillende onderzoeksmethoden, kunnen studenten werken aan het verbeteren van proefdiervrije methoden en ervoor zorgen dat proefdiervrije innovaties sneller worden geïmplementeerd. Zo dragen zij bij aan een wereld zonder dierproeven.

Deze proefdiervrije mastercursus is een spannende en noodzakelijke stap om proefdiervrije alternatieven te bevorderen in het biomedisch onderzoek. We kijken uit naar meer cursussen zoals deze in de toekomst en hopen dat het de volgende generatie wetenschappers zal helpen bij het creëren van een meer ethische en duurzame wereld.