Den Haag, 24 januari 2024

Hoera! Aapvrij onderzoek is in zicht. Via de motie van Christine Teunissen van Partij voor de Dieren heeft de Tweede Kamer de regering opgeroepen om jaarlijks een groter deel van het budget voor BPRC toe te wijzen aan proefdiervrij onderzoek. Het grootste apentestcentrum van Europa wordt daarmee gevraagd om proeven op apen te verminderen en proefdiervrije onderzoeksmethoden te stimuleren. Een langgekoesterde wens die breed wordt gedragen in zowel de wetenschappelijke gemeenschap als de samenleving.

Mijlpaal voor dier én mens

Stichting Proefdiervrij is als pleitbezorger van een wereld zonder dierproeven trots op de positieve verandering. Apentestcentrum BPRC heeft in 2022 nog 180 proeven gedaan op apen. Door deze aangenomen motie worden zij gedwongen om dit de komende jaren te verminderen en in te zetten op proefdiervrije innovatie. Deze ontwikkeling is dan ook een mijlpaal voor mens én dier. Door het stimuleren van proefdiervrij onderzoek zullen niet alleen meer dieren beschermd worden tegen pijnlijke en stressvolle proeven, ook zal onderzoek ethischer en effectiever worden uitgevoerd door het gebruik van onderzoeksmodellen die gericht zijn op de mens.  Proefdiervrij ziet het als een erkenning van de langdurige inzet voor aapvrij onderzoek.

Echte ambitie tonen loont

Voorafgaand aan de motie is een lange weg bewandeld om tot dit punt te komen. In 2018 werd het BPRC, het Biomedical Primate Research Center, door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gevraagd om een plan op te stellen om het aantal proeven met 40% te verminderen. In het ambitieplan schreef het BPRC dat zij dit wilden tegemoetkomen, maar benadrukten vooral het belang van proeven op apen. Daadwerkelijke ambitie bleef hierdoor uit. 

Debby Weijers, directeur van Proefdiervrij, reageerde dan ook luid en duidelijk: het BPRC moet mee met de tijd en mag zich niet verstoppen voor ambitie. “Het is tegenwoordig geen kwestie van onderzoek met proefdieren óf geen onderzoek. Er zijn talloze proefdiervrije onderzoeksmethoden die het stokje over kunnen nemen van proefdieren. Dat zijn baanbrekende ontwikkelingen die juist onderzoekers moeten toejuichen, omdat deze onderzoeksmodellen betere resultaten laten zien voor de mens.” 

debby vierkant

 “Het is tegenwoordig geen kwestie van onderzoek met proefdieren óf geen onderzoek. Er zijn talloze proefdiervrije onderzoeksmethoden die het stokje over kunnen nemen van proefdieren.” -Debby Weijers, directeur Proefdiervrij

Publieke draagkracht

Dijkgraaf, minister van Onderwijs Cultuur Wetenschap, ontraadde de motie voorafgaand aan de stemmingen. Dit terwijl zijn partij D66 voor de motie stemde. Hij benoemt dat de motie overbodig is, omdat er al plannen zijn die toewerken naar de juiste balans tussen dierproevenonderzoek en dierproefvrij onderzoek. 

Ondanks dat de minister de motie ontraadt is Proefdiervrij juist blij dat de motie door het merendeel van de Kamer wordt gesteund. Dit is een mooie manier om van woorden daden te maken en voor vooruitgang te zorgen zolang er nog geen advies is vanuit de commissie waar minister Dijkgraaf naar verwijst. Wat ons betreft kunnen de motie en de daaropvolgende acties elkaar juist versterken“, vult Debby Weijers aan.  Daarnaast gaf de aangenomen motie gehoor aan de langgekoesterde wens van een groot gedeelte van de samenleving om proeven op apen definitief tot het verleden te laten behoren.

Vasthouden van idealen

Nu is het van belang om deze vooruitgang vast te houden. Om deze grote overwinning te vieren, roept Proefdiervrij via sociale media mensen op om het goede nieuws te delen met een hashtag: #apetrots.

Want proefdiervrij onderzoek moet in het belang van mens en dier op de agenda blijven staan.