De toekomst is nu! Wetenschappers aan de Universiteit van Edinburgh hebben een body-on-a-chip weten te ontwikkelen. Op het innovatieve model worden maar liefst vijf menselijke organen nagebootst, waardoor processen binnen het menselijk lichaam nóg nauwkeuriger bestudeerd kunnen worden. Deze mooie stap brengt proefdiervrij medicijnonderzoek dichterbij dan ooit.
Hoe werkt de body-on-a-chip?
Door gebruik te maken van menselijke cellen, is het de wetenschappers gelukt om het menselijke hart, longen, nieren, lever én hersenen na te bootsen op de body-on-a-chip. Kleine kanalen werken als een soort bloedvatenstelsel, die de nagebootste organen met elkaar verbinden en interactie tussen de organen mogelijk maken.
Het eindresultaat: een chip waarmee wetenschappers kunnen onderzoeken hoe een medicijn door het lichaam van een persoon stroomt.
Uniek én proefdiervrij
Volgens Liam Carr, PhD student en de uitvinder van deze body-on-a-chip, is het model de eerste van zijn soort: “De chip is specifiek ontworpen voor het meten van de distributie van medicijnen. Het stelt ons in staat om te zien waar een nieuw medicijn in het lichaam terechtkomt en hoe lang het daar blijft, zonder dat we een mens of dier moeten gebruiken.”
Hierdoor onderscheidt Carr’s body-on-a-chip zich van andere multi-organs-on-a-chip, zoals degene die in 2018 is ontwikkeld door de Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de chips van Nederlandse onderzoekers Bas van Balkom en Roos Masereeuw. Doordat de verdeling van medicijnen over de organen in Carr’s model gelijkwaardig is, kan nauwkeuriger onderzocht worden hoelang een medicijn in het lichaam blijft en welke effecten het medicijn heeft op onze organen.
Dat niet alleen: naast het testen van medicijnen, kan de body-on-a-chip ook inzicht geven in ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten. Liam Carr legt uit: “We zouden bijvoorbeeld een model van leververvetting in het apparaat kunnen maken en dit gebruiken om te zien hoe een zieke lever andere organen, zoals het hart of de hersenen, beïnvloedt.”
We zijn verder dan je denkt
We willen allemaal veilige medicijnen die werken. Helaas betalen jaarlijks honderdduizenden proefdieren daarvoor de prijs. Want om te onderzoeken of een medicijn werkt, wordt het eerst uitvoerig getest. En omdat we niet alleen het effect van een medicijn op één orgaan willen weten, maar ook op ons hele lichaam, wordt er uiteindelijk gegrepen naar een dierproef.
Tevergeefs: want zo’n 90% van de medicijnen die met dierproeven worden ontwikkeld, blijken uiteindelijk toch onveilig te zijn voor mensen. Gelukkig komt hier verandering in, onder andere dankzij de body-on-a-chip.
Nu de chip ontwikkeld is, moet er uitgebreid getest en opgeschaald worden. We volgen deze prachtige ontwikkeling daarom ook op de voet!
In de video hieronder wordt uitgelegd hoe de chip werkt.
Stem voor dieren
Na dit fantastische nieuws is hét moment om door te pakken. En omdat de Europese verkiezingen eraan komen, doen we dit door parlementskandidaten op te roepen een manifest voor dierenwelzijn te ondertekenen.
Neem 3 minuten om jouw stem te laten horen namens al die dieren die geen stem hebben.