Met ruim 450.000 dodelijke slachtoffers per jaar is malaria misschien wel het grootste gezondheidsprobleem ter wereld. En hoewel er medicijnen bestaan, zijn deze niet voor iedereen toegankelijk of effectief.

Een team van Amerikaanse onderzoekers nam daarom het heft in eigen handen en ontwikkelde een multi-organ-on-a-chip, waarmee ze een cruciale stap zetten richting betrouwbare, effectieve én proefdiervrije malariamedicijnen.

De kracht van combineren

Op de door hen benoemde lab-op-een-chip wordt de werking van meerdere organen nagebootst: namelijk de lever, de milt en de celwanden van bloedvaten. Vervolgens worden deze drie organen met buisjes aan elkaar verbonden, zodat rode bloedcellen door de chip heen kunnen stromen.

Deze zogenaamde multi-organ-on-a-chip zorgt ervoor dat de complexe processen in het menselijk lichaam nauwkeuriger worden nagebootst. Hierdoor kunnen wetenschappers onder andere onderzoeken welke route medicijnen afleggen in ons lichaam. En welke effecten deze medicijnen dus wel of niet hebben op onze organen.

Veelbelovende ontdekkingen

Onderzoekers hebben de chip geïnfecteerd met twee typen malariaparasieten: één die resistent is tegen een veelgebruikt malariamedicijn, en één die dit niet is. De resultaten zijn veelbelovend. De niet-resistente parasieten reageerden sterk op het medicijn, terwijl de resistente parasieten nauwelijks werden beïnvloed. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat een hogere dosis van het medicijn leidde tot meer beschadigde rode bloedcellen: en laat dat nou precies een van de bekende bijwerkingen van het medicijn zijn.

Anne Burgers, medewerker wetenschap en innovatie: “Het model reageert hetzelfde op malaria en de medicijnen als de organen in het menselijk lichaam. We kunnen het dus daadwerkelijk gebruiken om de effectiviteit van malariamedicijnen te onderzoeken. Dat is een grote stap richting proefdiervrij malaria-onderzoek.”

Anne Burgers

Beter medicijnonderzoek voor mens en dier

Succesvol gebruik van het model zal de ontwikkeling van effectieve en betrouwbare malariamedicijnen versnellen. Dat bespaart niet alleen ontzettend veel proefdierenleed, maar zal ook een groot verschil maken voor de honderdduizenden patiënten die jaarlijks lijden aan malaria. Beter voor mens én dier dus!

Bron: sciencebusiness.technewslit.com