Prachtig nieuws! VitalTissue heeft maar liefst 1,5 miljoen euro ontvangen voor het opzetten van een nieuw systeem, dat helpt bij het beschikbaar stellen van menselijk restweefsel voor onderzoek. En dat is goed nieuws voor mens én dier, want zo kunnen we onderzoek beter laten aansluiten op échte situaties in het menselijk lichaam. En kunnen we tienduizenden dierproeven voorkomen.

Wat is VitalTissue?

Tijd voor een opfrisser: want wat is VitalTissue nou precies? In het kort zorgt VitalTissue ervoor dat menselijk weefsel dat overblijft na operaties, beschikbaar komt voor wetenschappelijk onderzoek. Door ziekenhuizen en onderzoeksinstellingen met elkaar te verbinden, kan gedoneerd restweefsel makkelijk van operatietafel naar onderzoekstafel verhuizen. Onderzoekers kunnen vervolgens gebruik maken van het weefsel om onderzoek naar medicijnen te doen – en dat scheelt proefdieren.

Belangrijke mijlpaal

De 1,5 miljoen euro die VitalTissue ontvangt, zal gebruikt worden om een nieuwe infrastructuur in te richten, waardoor het gebruik van menselijk restweefsel voor wetenschappelijk onderzoek makkelijker en toegankelijker wordt.

“Dit is een belangrijke mijlpaal en een enorme stimulans voor de transitie naar proefdiervrije innovatie binnen Nederland, omdat goede toegang tot vitaal humaan weefsel een belangrijke voorwaarde is voor de ontwikkeling en toepassing van bestaande en nieuwe onderzoeksmodellen naar ziektes en veiligheid van geneesmiddelen. Met deze subsidie kunnen we, met alle betrokkenen, onze ideeën echt in de praktijk brengen!”

Cyrille Krul en Evita van de Steeg, mede-initiatiefnemers van VitalTissue

Proefdiervrij: beter voor mens en dier

Jaarlijks worden er in Nederland nog zo’n 450.000 proefdieren gebruikt, bijvoorbeeld voor het bepalen van de veiligheid van medicijnen en voedingsmiddelen. Maar een mens is geen dier. Het is dan ook niet gek dat 9 van de 10 medicijnen, die met dierproeven zijn ontwikkeld, uiteindelijk niet werken voor mensen.

Cyrille Krul voegt toe: “Als gezondheidsonderzoeker willen we het liefst experimenten uitvoeren die zoveel mogelijk lijken op de situatie van de mens. Onze verwachting is dat onderzoek met vers menselijk weefsel beter te vertalen is naar de mens, waarmee je bijvoorbeeld sneller tot nieuwe behandelingen kunt komen.”

Als je ver wil gaan, ga dan samen

Al vanaf het begin zijn wij betrokken bij dit mooie project. Samen met vertegenwoordigers van verschillende organisaties zoals kennisinstellingen, ziekenhuizen bedrijven, zorgen we voor een zo groot mogelijke impact. De komende jaren financieren wij samen met ZonMw, de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Volksgezondheid Welzijn en Sport, Onderwijs Cultuur en Wetenschap en de onafhankelijke Nederlandse weefselbank ETB-BISLIFE deze mooie ontwikkeling.

Misschien wil je dit ook lezen