Blog geschreven en foto’s aangeleverd door Robbert Rottier.

Welkom bij Drijfveren. Hier vertellen Proefdiervrij-onderzoekers wat hen motiveert om alternatieven te ontwikkelen. Dit keer is het aan dr. Robbert Rottier, Universitair Hoofddocent op de afdeling Kinderchirurgie van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Door de menselijke longen na te bootsen in een mini-bioreactor (een apparaat waarin biologische processen plaatsvinden), werkt Robbert aan het ontwikkelen van een humaan longmodel dat nu ook gebruikt kan worden in corona-onderzoek.

Ik doe al jaren onderzoek naar de ontwikkeling van ernstige longafwijkingen bij kinderen, omdat ik wil begrijpen waarom kinderen deze levensbedreigende longafwijkingen krijgen, en waarom ieder kind verschillend op de bestaande behandelingen in het ziekenhuis reageert.

In mijn lab werken we met diverse kweekmethodes om met menselijke cellen de longen na te bootsen. Deze longmodellen kunnen zeer geschikt zijn voor het bestuderen van een corona-infectie en kunnen deels een alternatief zijn voor verschillende dierproeven.

Het bestuderen van longontwikkeling is fascinerend, en wij doen onderzoek naar verschillende aspecten van de long. Dit onderzoek vindt plaats in teamverband, en met mijn team werk ik samen met verschillende onderzoeksafdelingen. Elke dag brengt ons een stukje dichterbij het begrijpen van  de ontwikkeling en werking van onze longen.

Robbert Rottier Corona

Kari-Pekka Skarp (postdoctoral fellow of senior onderzoeker), Robbert Rottier, Cinta Iriondo (PhD student of promovenda)

Minder dierproeven in corona-onderzoek dankzij mini-bioreactor

Om het ontstaan en verloop van een virusinfectie te begrijpen, is het belangrijk dat we fundamentele celprocessen bestuderen. Daarom werk ik samen met prof. Roman Truckenmüller en zijn team (MERLN instituut in Maastricht) aan het ontwikkelen van vernieuwende kweekmethoden van menselijke longcellen en bloedvaten in een mini-bioreactor.

In mijn laboratorium hebben we veel verstand van cellen en ontwikkelingsprocessen, en professor Truckenmüller is specialist op het gebied van nanotechnologie. Door onze expertises te combineren, ontwikkelen wij modellen die het gebruik van proefdieren deels kunnen vervangen. Daarnaast is het essentieel voor dit project dat wij nauw samenwerken met experts op het gebied van coronavirussen van de afdeling Viroscience.

Bioreactor Rottier corona

Een bioreactor is, simpel gezegd, een apparaat of systeem waarin biologische processen plaatsvinden. Het ondersteunt een biologisch, actieve omgeving: zoals de longen!

Dankzij dialoog komen we tot verbeteringen.

De afgelopen jaren zien we dat er steeds meer technologieën ontwikkeld worden die toepasbaar zijn als alternatieven voor proefdieren. Ik verwacht dat er steeds meer van dit soort technologieën, zoals geavanceerde celkweek technieken en organoids, ontwikkeld en verfijnd gaan worden, en kunnen bijdragen aan het verminderen van proefdieren in biomedisch onderzoek.

Proefdiervrij is hierin een belangrijke partner: het is bewonderingswaardig hoe bereid jullie zijn om samen met onderzoekers na te denken over oplossingen, zonder daarbij op de barricades te klimmen. Juist door middel van dialoog komen we met elkaar tot verbeteringen en kunnen we het proefdiergebruik verminderen.

Robbert drijfveren corona

Hoon Suk Rho (postdoctoral fellow of senior onderzoeker, Universiteit van Maastricht)

Minder proefdieren in longonderzoek

Ik denk dat ons huidig Covid-gerelateerd onderzoek een goed alternatief kan bieden voor een aantal dierexperimenten. Met name het bestuderen van de dynamiek van virus-gastheerinfecties kan (deels) met deze celkweken worden nagebootst.

Wij werken de komende jaren aan het optimaliseren en innoveren van ons model, zodat deze niet alleen bijdraagt aan proefdiervrij corona-onderzoek, maar ook ingezet kan worden voor onderzoek naar andere longziekten.

Ik hoop dat de modellen die wij momenteel in het kader van corona-onderzoek ontwikkelen over 10 jaar volledig geïntegreerd zijn in dit type onderzoek. Zo kunnen we bijdragen aan het verfijnen, het verminderen, of zelfs vervangen van het aantal proefdieren in longonderzoek.

Onderzoekers als Robbert inspireren ons, en nog belangrijker; anderen. Hij bewijst dat het ontwikkelen van alternatieven het gebruik van proefdieren kan verminderen en hopelijk in de toekomst kan vervangen.

Benieuwd naar de drijfveren van andere onderzoekers?

We zijn verder dan je denkt.

Eén van de grootste misvattingen is dat wetenschappelijk onderzoek niet proefdiervrij kan. Voor sommigen voelt het zelfs alsof we misschien inleveren op veiligheid, als we proefdieren niet langer zouden gebruiken. Heel begrijpelijk – als je de alternatieven niet kent.

Om verder te komen in de strijd voor proefdiervrije alternatieven is het belangrijk om onterechte conclusies over dierproeven de wereld uit te helpen. Met onze campagne ‘We zijn verder dan je denkt’ willen we meer bewustzijn rondom proefdiervrij onderzoek creëren.

Geit we zijn verder dan je denkt