Wij dragen bij aan de strijd tegen artrose door het ondersteunen van een innovatief, proefdiervrij en mensgericht onderzoek naar artrose. Onderzoekers van de Universiteit Twente, Erasmus MC, UMC Utrecht, RadboudUMC en Maastricht UMC gaan de oorzaken van artrose onderzoeken om behandelingen voor patiënten op maat mogelijk te maken.
Artrose-behandelingen op maat
Minstens 1,5 miljoen Nederlanders hebben last van artrose, slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Met een groeiende groep ouderen neemt dat aantal naar verwachting toe tot zo’n 2,4 miljoen in 2040. Dit is voor patiënten een pijnlijke en chronische aandoening. Daarom zijn onderzoekers hard op zoek naar behandelingen voor artrose. Jaarlijks worden er daarom ook talloze proefdieren gebruikt in de zoektocht naar behandelingen voor artrose. Ondanks de vaak pijnlijke dierproeven, is er nog geen werkend medicijn ontwikkelt.
Daarom gaan de onderzoekers binnen het grote OAinject-project aan de slag met het ontwikkelen van mensgerichte onderzoeksmodellen, waarbij zij een effectievere diagnose en behandeling van artrose kunnen ontwikkelen. Voor deze modellen gebruiken zij menselijke cellen en ontwikkelen zij een gewricht-op-een-chip. Ook wordt binnen dit onderzoeksproject een behandeling ontwikkeld waarbij artrose-patiënten een injectie kunnen krijgen, zodat medicatie direct in hun gewricht ingespoten kan worden.
Prachtige samenwerking
Wij werken al langere tijd samen met de hoofdonderzoeker van het artrose-onderzoek, Marcel Karperien. Marcel werkt al langere tijd met zijn collega Liliane Moreira Teixeira aan het ontwikkelen van het gewricht-op-een-chip.
Dit gewricht-op-een-chip lijkt op het gewricht in het menselijk lichaam, want het is gewricht is in de chip zo nagemaakt dat hier ook al het bijbehorende weefsel van bijvoorbeeld het bot en kraakbeen eromheen zit. Daarnaast hebben de onderzoekers ervoor gezorgd dat alle onderdelen van het gewricht-op-een-chip zichtbaar zijn, door gebruik te maken van non-invasieve beeldvorming. Dit betekent dat zij van buitenaf kunnen zien wat er binnenin de chip gebeurt, zonder dat zij een moleculair proces verstoren of de chip moeten openbreken.
Dit is een uniek model, omdat Marcel en zijn team de eerste onderzoekers ter wereld zijn die op deze manier de beweging van een menselijk gewricht nabootsen op een proefdiervrij model. Ook de manier van meten is uniek: namelijk dat de onderzoekers ‘via een luikje’ kunnen meekijken op celniveau.
Nu gaan de onderzoekers dit prachtige gewricht-op-een-chip nog verder door ontwikkelen en ook behandelingen voor artrose hiermee bestuderen. Daarom ondersteunen wij dit onderzoek graag. Wij ondersteunen het door-ontwikkelen van een gewricht-op-een-chip met € 50.000.
“Een bewegend gewricht is één van de meest complexe onderdelen van het menselijk lichaam. Geen enkel onderzoeksmodel dat gebruik maakt van dieren, vat deze complexiteit samen. Logisch, want we willen artrose bij mensen genezen: wat voor nut heeft het dan als we medicijnen ontwikkelen die alleen werken op dieren?”
dr. Marcel Karperien
Onderzoek met impact
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeert € 4 miljoen in dit onderzoek naar artrose. Dit doen zij vanuit het onderzoeksprogramma Perspectief. Dit onderzoeksprogramma is erop gericht om ervoor te zorgen dat onderzoek echt impact heeft op de maatschappij. Ze willen zorgen dat dit onderzoek impact heeft door gebruik te maken van hoogstaande technologie en het bevorderen van de samenwerking tussen wetenschappers en het bedrijfsleven.