In 2018 werd Organovir gestart: Een internationaal samenwerkingsverband gericht op virusonderzoek met behulp van organoids, dat nu na vier jaar op zijn eind loopt. Op 25 en 26 augustus 2022 vond er daarom een groot eindevenement plaats. Als partner binnen dit project hebben we nauw samengewerkt met de PhD-studenten en de organisatie. Wat heeft dit project bijgedragen aan een wereld zonder proefdieren? En hoe nu verder?

Organovir is een internationaal trainingsnetwerk voor 15 promovendi die worden opgeleid in het gebruik van deze organoids binnen onderzoek naar virussen. Als partner hebben we actief meegewerkt en bijgedragen aan dit project. We hebben deelgenomen aan de bijeenkomsten en waren lid van de Raad van Toezicht. Dit project draagt namelijk direct bij aan onze doelstelling, het vervangen van proefdieren.

Logo Organovir

Een korte terugblik

In 2018 heeft de Europese Unie een flinke boost gegeven aan het Organovir-project en de ontwikkeling van proefdiervrij virusonderzoek door het project te ondersteunen met een subsidie van bijna 4 miljoen euro. Organovir werd geleid door twee vooruitstrevende onderzoekers aan het Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam, dr. Katja Wolthers en dr. Dasja Pajkrt. Bij het consortium waren 15 verschillende partners uit 7 verschillende landen betrokken, Proefdiervrij was er daar een van.

Onderdeel van dit project is ook Organovir Labs, dit is een expertisecentrum op het gebied van kweken van virussen en ontwikkelen van menselijke organoids voor virus-onderzoek.

Katja Wolthers
dr. Katja Wolthers (arts-microbioloog/viroloog)
Dasja Pajkrt
dr. Dasja Pajkrt (kinderarts-infectioloog-immunoloog)

Virusonderzoek zonder proefdieren

Voor het bestuderen van virusinfecties worden vooral muizen en apen gebruikt. Maar dit zijn geen goede onderzoeksmodellen omdat virusinfecties in muizen en apen meestal anders verlopen: een muis breekt het virus veel te snel af en bij experimenten op apen wordt 100% van de dieren ziek, terwijl dit bij mensen nooit het geval is.

Gelukkig kan dit anders. Binnen Organovir worden virussen onderzocht met behulp van menselijke mini-orgaantjes van de darm, de longen en de hersenen. Dit zijn allemaal organen waar virusinfecties zich voordoen. Omdat er menselijke cellen gebruikt worden voor de mini-orgaantjes, vertaalt dit onderzoek beter naar de mens.

Prachtige samenwerking

Als partner binnen het project hebben we actief meegewerkt en bijgedragen aan Organovir. We hebben deelgenomen aan de bijeenkomsten en waren lid van de Raad van Toezicht van Organovir. In april 2022 was onze directeur Debby Weijers nog in Kopenhagen voor een belangrijke bijeenkomst van Organovir. Ook hebben we social media- en communicatietrainingen gegeven aan de partners en jonge onderzoekers binnen het project. Deze trainingen hebben als doel om communicatie over proefdiervrij wetenschappelijk onderzoek richting de maatschappij en ander belanghebbenden te verbeteren. Zo willen we niet alleen hun netwerk binnen de wetenschap vergroten, maar ook het vertrouwen in en de steun voor organoid-onderzoek te vergroten.

Verder werken wij al langere tijd samen met Katja en Dasja, de leiders van Organovir. Wij ondersteunen van harte hun mooie proefdiervrije projecten.

Saskia Aan, adviseur wetenschap bij Proefdiervrij “De grote kracht van Organovir is de samenwerking, en dat werd tijdens het eind-event meerdere keren benoemd door verschillende partners. Daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens, om dierproeven echt overbodig te maken moeten we ons met zijn allen hiervoor inzetten. Ik ben trots dat wij als Proefdiervrij hebben bijgedragen aan dit consortium, samen hebben we een nieuwe standaard neergezet voor proefdiervrij onderzoek naar virussen, het opleiden van nieuwe onderzoekers en voor internationale samenwerking.”

15 jonge onderzoekers klaargestoomd voor de toekomst

Op 25 en 26 augustus 2022 vond een groot eindevenement plaats van Organovir. Tijdens het evenement hebben 15 jonge wetenschappers de resultaten van hun onderzoeken toegelicht. Ook gaven wij nog een laatste communicatietraining, om ervoor te zorgen dat de promovendi hun onderzoeken kunnen blijven promoten.

Het doel van het Organovir-project was het opleiden van de volgende generatie onderzoekers die het voortouw nemen in het innovatieproces op het gebied van organoids voor virusonderzoek. Deze missie is zeker geslaagd! Deze 15 jonge onderzoekers zullen zich ook in de toekomst in blijven inzetten om virusonderzoek te transformeren en menselijke organoids te ontwikkelen als superieure modellen voor virusonderzoek. Hierdoor worden diermodellen vervangen en wordt proefdiergebruik verminderd.

Organovir end event