Een piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid. Voor de ruim 300 miljoen mensen die astma hebben, zullen deze symptomen bekend voorkomen. Maar wist je dat ook dieren benauwdheid, bronchitis of astma kunnen krijgen?
Helaas worden er hierdoor ontzettend veel proefdieren gebruikt in de zoektocht naar een behandeling voor astma bij mensen. Hoe astma bij dieren voorkomt en wat voor astma-onderzoek er op dieren gedaan wordt, lees je hier.
Astma of bronchitis bij katten
Net als bij de mens, is er bij een kat met zowel astma als bronchitis sprake van een ontsteking in de luchtwegen. De slijmproductie is hierdoor verhoogd en de vertakkingen die de luchtpijp verbinden met de longen (bronchiën) zijn vernauwd. Dit maakt het ademhalen moeilijk.
Katten kunnen op elke leeftijd last krijgen van astma of bronchitis. Gelukkig zijn deze aandoeningen bij onze geliefde huistijgers over het algemeen goed te behandelen met de juiste medicatie.
Bronchitis bij honden
Je schrikt flink als je jouw trouwe viervoeter opeens hoort hoesten of ziet flauwvallen. Zowel kleine als grote honden kunnen de diagnose chronische bronchitis krijgen. In dit geval zijn de luchtwegen van de hond zonder duidelijke reden ontstoken. De aandoening komt vaak voor bij honden die al wat ouder zijn of overgewicht hebben. Gelukkig is ook deze aandoening goed te behandelen met de juiste medicatie.
Naast chronische bronchitis, kunnen honden ook lijden aan acute bronchitis. Dit wordt ook wel kennelhoest genoemd. In tegenstelling tot zijn chronische variant, gaat acute bronchitis vaak vanzelf weer over.
Benauwdheid bij cavia’s
Ook cavia’s benauwdheid ervaren. Dit wordt vaak herkend aan niezen, hoesten of uitscheiding uit de neus en ogen. Ook kan een benauwde cavia een hoog, piepend geluid maken tijdens het ademhalen.
Een bezoekje aan de dierenarts kan tijdelijke oplossingen bieden. Maar omdat de oorzaak van benauwdheid bij cavia’s onbekend is, blijft een definitieve behandeling uit.
Astma-onderzoek op proefdieren
Cavia’s kunnen net als mensen benauwd worden. Hierdoor is deze knaagdiersoort het meest gebruikte proefdier in astma-onderzoek voor mensen.
Maar zoals we eerder al noemden, is het niet bekend waarom cavia’s benauwd worden. In astma-onderzoek worden ze daarom kunstmatig benauwd gemaakt. Dit gebeurt door de cavia’s een pijnlijke, elektrische prikkel toegediend die hun luchtwegen verkrampen. Hierdoor moet het knaagdier letterlijk naar adem happen.
Bij mensen ontstaat een astma-aanval heel anders: namelijk door een allergische reactie op stoffen uit de lucht. Astma-onderzoek op cavia’s is dus helemaal niet relevant voor mensen.
De oplossing: de astma-op-een-chip
Om astma daadwerkelijk te behandelen én om cavia’s uit deze vreselijke onderzoeken te halen, moeten we verder kijken dan de dierproef. En dat is precies wat onderzoeker Reinoud Gosens doet.
Samen met zijn team ontwikkelt Reinoud de astma-op-een-chip, een chip gebaseerd op menselijke zenuw- en longspiercellen. Met de chip kan Reinoud op een realistische manier het ontstaan van benauwdheid bij mensen nabootsen. Zo kunnen onderzoekers eindelijk op zoek naar de oorzaak van astma. En dat is beter voor mens en dier!