Sinds een aantal jaar is het in Europa verboden om cosmetica te testen op proefdieren. Betekent dit dat alle cosmetica in Nederland proefdiervrij is? In dit artikel geven we antwoord op alle vragen rondom dierproeven en cosmetica.

In het kort

  • Sinds 2013 geldt een verbod voor het testen van cosmetica op proefdieren in Europa
  • Dit verbod geldt voor alle cosmetica
  • Het betreft een productie- en handelsverbod
  • Er gelden uitzonderingen in de Europese regelgeving
  • Wereldwijd is er nog een hoop verbetering mogelijk
  • Check of je favoriete merk proefdiervrij is

Het Europese verbod op dierproeven voor cosmetica

Sinds 2013 geldt er in Europa een verbod op het testen van cosmetica op proefdieren. Dierproeven zijn niet toegestaan voor de ontwikkeling van cosmeticaproducten en ook niet voor het testen van de veiligheid. Het verbod geldt niet alleen voor eindproducten, maar ook voor de losse ingrediënten en op het testen wereldwijd.

We hebben heel hard gestreden hiervoor en zijn dan ook heel blij dat het verbod in 2013 van kracht is geworden! Tot 2013 werden er namelijk gemiddeld 50.000 dierproeven per jaar uitgevoerd voor cosmeticadoeleinden.

Voor welke producten geldt dit verbod?

Het verbod geldt voor alle cosmeticaproducten. Dus niet alleen make-up zoals eyeliner en foundation, maar ook huid- en haarverzorgingsproducten zoals shampoo en bodylotion. Ook tandpasta, deodorant, (scheer)zeep, aftershave en zonnebrandproducten vallen onder het verbod.

Het verbod geldt dus eigenlijk voor alles wat valt onder persoonlijke verzorging en make-up!

Heel goed nieuws; maar er is nog werk aan de winkel.

Internationale cosmeticamerken

Het testen van cosmetica op proefdieren is in Europa verboden, maar in andere werelddelen is het juist verplicht. Cosmeticaproducten moeten dus in andere landen verplicht van de overheid op dieren worden getest. Het product dat in Europa proefdiervrij op de markt wordt verkocht, kan elders dus wél getest op dieren zijn.

Kan een product nog wel als proefdiervrij verkocht worden in Europa, als het elders verplicht getest moet worden op dieren? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig en hangt eigenlijk af van je eigen oordeel.

Wat we in ieder geval zeker weten, is dat een merk dat haar producten verkoopt in een land waar dierproeven verplicht zijn, ervoor kiest om niet volledig proefdiervrij te werk te gaan. Dit geldt helaas voor veel grote internationale merken.

Er gelden uitzonderingen

Ingrediënten van andere producten

Het verbod op het testen van cosmeticaproducten op proefdieren geldt ook voor alle losse ingrediënten die in het product verwerkt zijn. Veel ingrediënten worden niet alleen in cosmetica gebruikt, maar ook in producten zoals schoonmaakmiddelen.

Deze producten en ingrediënten worden vaak nog wel op dieren getest. Het zou logisch zijn als deze stoffen niet meer gebruikt mogen worden in cosmetische producten.

Helaas is dit niet het geval. Het verbod vervalt als het ingrediënt ook in andere producten wordt gebruikt, waar het testen op proefdieren nog wel is toegestaan of verplicht. Het ingrediënt mag dan in cosmetica gebruikt worden.

Gevaar voor milieu of werknemers

Er zijn nog twee andere uitzonderingen op het verbod. Als er een milieurisico bestaat, kan het noodzakelijk worden geacht om een dierproef te doen.

Cosmetica (met name zeep en shampoo) belandt vroeg of laat in het water. Om het gevaar voor het watermilieu te bepalen, kunnen proeven worden gedaan met vissen. Deze milieu-testen vallen niet onder het verbod.

Een dergelijke ontheffing geldt ook als er risico’s zijn voor de werknemers die de ingrediënten maken, inpakken en/of vervoeren. Eventuele veiligheidstesten hiervoor mogen worden uitgevoerd op dieren en vallen dus ook niet onder het verbod.

Proefdiervrije cosmetica lijst

Wil jij weten of jouw mascara-merk wereldwijd proefdiervrij is? Of wil jij precies weten welke ingrediënten er in jouw shampoo zitten en welke risico’s hierbij horen?

Veel cosmeticamerken hebben op hun eigen website een pagina waarin zij hun beleid tegenover dierproeven. Mocht je twijfelen, dan kun je cosmeticamerken een berichtje sturen via hun website of social kanalen.

Op de website shoplikeyougiveadamn.nl staat een Nederlandse Dierproefvrij Cosmetica Lijst geplaatst. Neem een kijkje!