Ex-proefdier adopteren:
alles wat je moet weten

Ex-proefdier adopteren:
alles wat je moet weten

Jaarlijks worden er bijna een half miljoen proefdieren gebruikt. De meeste hiervan worden gedood, maar het komt voor dat een proefdier zijn plekje in het laboratorium mag inruilen voor een huisje.

Misschien denk jij eraan om een ex-proefdier te adopteren. Dat kan! In Nederland zijn er verschillende proefdierinstellingen die bepaalde proefdieren ter adoptie aanbieden. Maar let op: een ex-proefdier is niet zomaar een huisdier.

Blijf op de hoogte!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand het laatste proefdiervrije nieuws.

Welke ex-proefdieren kan je adopteren?

In Nederland kan je verschillende soorten proefdieren adopteren. Met name honden, katten, muizen en ratten worden ter adoptie aangeboden. Soms zijn dit dieren die in dierproeven zijn gebruikt. Er zitten ook dieren tussen die wel gefokt zijn voor onderzoek, maar niet gebruikt zijn (fokoverschot).

infographic proefdier

Waar kan ik een ex-proefdier adopteren?

Er zijn verschillende instanties die bemiddelen tussen proefdierinstanties en particulieren.

De uitdagingen van het adopteren van een ex-proefdier

Vroeger waren proefdieren niet goed gesocialiseerd. De dieren kwamen, buiten hun verzorgers, niet in aanraking met mensen en speelden weinig buiten. Mede dankzij betere welzijnsregels, worden proefdieren tegenwoordig beter gesocialiseerd. Toch zal een ex-proefdier altijd meer tijd en moeite vergen dan een normaal huisdier.

Aan welke problemen moeten je denken?

  • Zindelijkheidsproblemen
  • Verlatingsangst
  • Gedragsproblemen
  • Angst voor vreemde mensen, geluiden en geurtjes

Het Instantie voor Dierenwelzijn Utrecht heeft een interactieve presentatie gemaakt, waarin je leest hoe je ex-labratten het beste kunt laten wennen na een adoptie. Je kan de Prezi hier bekijken.

Dit zijn de ervaringen van adoptanten

“Een ex-proefdier geeft nog net iets meer verantwoordelijkheid dan een gewone hond. Je kan tegen moeilijkheden oplopen die een gewone hond niet heeft. Daar moet je je wel van bewust zijn. Een hond met een dergelijke start, daar moet je niet mee sollen, ook niet als het misschien eventjes tegenzit.”

– Linda Frietman, adoptant van drie-exproefhonden

Linda Frietman met Holmes en Watson

“Het is enorm mooi om te bedenken dat mijn vier ratten nu van vele jaren leefplezier mogen genieten. Het hebben van ex-proefratten gaat in het begin misschien een beetje stroef, maar ze zijn nog steeds enorm makkelijk in de omgang. Ze zijn al handtam, zijn in grote of kleine groepen te adopteren en zijn kerngezond. Al met al: een grote hoop liefde in een klein hoopje bont!”

– Opaal adopteerde vier ex-proefratten

ex proef rat

“Het adopteren is best wel een ding. Je krijgt een hondje die niet uit een gewone situatie komt. Ze zijn niet gewend aan kinderen, andere huisdieren of bijvoorbeeld de deurbel die gaat. Het kan zomaar zijn dat je te maken krijgt met een hond van zes jaar oud, maar die niet zindelijk is. Dat kunnen ze nog wel leren op hun oude dag, maar daar komt veel geduld bij kijken.”

– Mascha adopteerde 3 ex-proefhonden

Heb jij ook een ex-proefdier geadopteerd en wil jij graag jouw ervaring delen? Dat kan! 

Niet adopteren, wel helpen?

De beste manier om proefdieren te helpen, is om ze te vervangen in onderzoek. Door te doneren aan proefdiervrije onderzoek en door bewustzijn te creëren voor proefdiervrije innovatie, help je dierproeven overbodig te maken.

We zijn verder dan je denkt

Wij zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet om proefdieren de wereld uit te krijgen. Daarom zien wij liever niet dat proefdieren gebruikt worden – maar het is een schrale troost dat sommige proefdieren het laboratorium mogen inwisselen voor een huisje.

Wij blijven strijden voor een wereld zonder proefdieren. Daarvoor is het belangrijk dat we onterechte conclusies over dierproeven de wereld uit helpen. Eén van de grootste misvattingen is namelijk dat wetenschappelijk onderzoek niet proefdiervrij kan. Voor sommigen voelt het zelfs alsof we misschien inleveren op veiligheid, als we proefdieren niet langer zouden gebruiken.

Heel begrijpelijk – als je de alternatieven niet kent. Dankzij technieken zoals organoids en organen-op-chips zorgen we ervoor dat dierproeven overbodig worden.

Geit we zijn verder dan je denkt