We hopen dat je afgelopen 15 november een leuke tijd hebt gehad op Toekomstproef en dat de middag je heeft geïnspireerd om (nog meer) bij te dragen aan de overgang naar een wereld zonder dierproeven. Heb je vragen over een samenwerking of ben je benieuwd naar de foto’s die tijdens het event zijn gemaakt? Scroll dan gauw verder!

De wetenschappers van de toekomst

Afgelopen 15 november stond de toekomst van wetenschap centraal tijdens ons evenement Toekomstproef in Utrecht. Jonge onderzoekers Patrick Mulder, Henrique Pinto en Giulia Moreni bewijzen dag in, dag uit, dat deze toekomst proefdiervrij is en daarom werden zij genomineerd voor de Hugo van Poelgeestprijs, een erkenning voor innovatief proefdiervrij onderzoek in de levenswetenschappen. 

Uiteindelijk sleepte Giulia de jury- én publieksprijs in de wacht. Haar onderzoek met menselijke stamcellen maakt het verloop van virale infecties inzichtelijker en opent de deuren naar gepersonaliseerde behandelingen – een enorme stap voorwaarts voor mensgerichte wetenschap.

Op deze pagina delen we de foto’s die tijdens het event gemaakt zijn en wijzen we je graag nog eens op onze samenwerkingsmogelijkheden en nieuwsbrief.

Foto’s van Toekomstproef 2024

Foto’s gemaakt door PurebyLysan

De Hugo van Poelgeestprijs

De Hugo van Poelgeestprijs is de oudste Nederlandse prijs voor proefdiervrij wetenschappelijk onderzoek. Mevrouw van Poelgeest-Spatkova wilde hiermee haar overleden echtgenoot Hugo van Poelgeest eren. Hij zette zich zijn hele leven in voor het welzijn van dieren.

In het verleden werd de prijs eens in de vier jaar uitgereikt door de stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn. Sinds 2019 zitten wij in de organisatie en wordt de prijs eens in de twee jaar uitgereikt. Daarbij focussen wij ons nu op de nieuwe generatie wetenschappers, om hen te inspireren te blijven werken met proefdiervrije modellen.

Wat jij kan doen voor een proefdiervrije wereld

Tijdens Toekomstproef zag je dat een proefdiervrije wereld dichterbij is dan je denkt. Door successen te erkennen en te vieren, creëren we een positieve omgeving die iedereen motiveert om verder te gaan. Wil je weten wat jij kan doen om bij te dragen aan een wereld zonder proefdieren? Hier een aantal tips!

  • Pas proefdiervrije alternatieven toe waar mogelijk
  • Onderwijs studenten en collega’s over de voordelen van proefdiervrije modellen en hoe deze kunnen worden toegepast in onderzoek. Geïnteresseerd om samen met ons een college te organiseren? Neem contact met ons op!
  • Deel je kennis en middelen met andere wetenschappers die betrokken zijn bij de ontwikkeling van mensgerichte methoden, om zo de vooruitgang te bevorderen.
  • Gebruik databases om te zien of er een proefdiervrij alternatief is dat je kan gebruiken in je onderzoek; zoals FCS-free.org en NAT-database.org.
  • Doe mee aan de Proefdiervrij Venture Challenge: Heb je een goed idee voor een proefdiervrij onderzoeksmodel, maar kun je nog wat hulp gebruiken bij het opzetten van je eigen bedrijf? Tijdens de Proefdiervrij Venture Challenge krijg je persoonlijke coaching én maak je kans op een geldbedrag om je impactvolle bedrijf verder te realiseren.
  • Werk met ons samen. Wij financieren je proefdiervrije onderzoek, maar bieden je ook een netwerk van bevlogen voorlopers in de wetenschap. Wil je meer weten over de samenwerkingsmogelijkheden? Klik dan hier!

Ontdek hoe we samen proefdieren kunnen vervangen en schrijf in je voor onze nieuwsbrief in de wetenschap.

Vragen? Neem contact met ons op!

Debby Weijers

Debby Weijers, directeur

Anne Burgers, adviseur wetenschap en innovatie