We hebben weer mooi nieuws voor jullie. Door gebruik te maken van wiskundige data die het gedrag van een menselijk hart nabootst, is het wetenschappers van de Maastricht University gelukt om een zogenaamd digitaal tweelinghart te ontwikkelen. De impact van dit innovatieve computermodel is enorm: zowel voor patiënten als voor proefdieren.

Wat is een digitaal tweelinghart?

Simpel gezegd: een digitaal tweelinghart is een computermodel van het menselijke hart dat is gebaseerd op gegevens van patiënten, zoals echo’s en hartfilmpjes (ECG). Door deze data te analyseren, helpt het model onderzoekers een beter begrip te krijgen van hartziekten.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

AI computer hart model

AI gegenereerde afbeelding ter illustratie

Snellere diagnoses & persoonlijke behandelingen

Met het model kan onder andere onderzocht worden welke patiënten meer risico lopen op . En dat is cruciale informatie als het gaat om preventie. Aurore Lyon, postdoctoraal onderzoeker aan de Maastricht University vertelt: “Als we weten welke patiënten meer risico lopen, kunnen we dit vroegtijdiger detecteren en mogelijk voorkomen.”

Daarnaast maakt het digitale tweelinghart ook de weg vrij voor gepersonaliseerde behandelingen. Het computermodel kan namelijk nieuwe medicijnen en behandelingen testen op een gesimuleerd profiel van de patiënt. Pas als deze testen slagen, wordt het medicijn of de behandeling toegepast op de patiënt zelf. Dit betekent dat een behandeling sneller van start kan gaan én beter is afgestemd op de patiënt.

En ook nog eens minder proefdieren!

Voor het testen van (nieuwe) medicijnen en behandelingen worden er alleen al in Nederland honderdduizenden proefdieren gebruikt. Maar computermodellen zoals het digitale tweelinghart maken hier korte metten mee. Door medicijnen te testen op gegevens van menselijke patiënten, maken zij onderzoek niet alleen betrouwbaarder, maar zorgen zij er ook voor dat er minder dierproeven nodig zijn voor medicijnonderzoek. Een win-win situatie, dus!

Saskia Aan, adviseur wetenschap en innovatie: “Fantastisch om te zien dat door het beter gebruiken van data van mensen we proefdieren kunnen vervangen. Dat niet alleen, het onderzoek wordt er ook nog beter van. Dit laat zien dat we zoveel meer kunnen meten aan de mens.”

Bron: https://www.maastrichtuniversity.nl/news/making-impact-digital-twin-heart