Hoera! In Amerika is er een belangrijk wetsvoorstel goedgekeurd. De FDA Modernization Act 2.0. De watte? Een aangepaste wet die toelaat dat proefdiervrije alternatieven voor het ontwikkelen van medicijnen en biologische producten gebruikt kunnen worden. Een mondvol, maar het is wel goed nieuws! We vertellen je wat je moet weten. 

In het kort

De kern is dat in Amerika een wetsvoorstel is goedgekeurd waarmee het gebruikmaken van alternatieven voor dierproeven, specifiek voor het ontwikkelen van medicijnen, mogelijk wordt gemaakt. In Amerika mag er dus nu gebruik gemaakt worden van bijvoorbeeld organoids, organs-on-a-chip of computermodellen. Ondanks dat deze alternatieve methoden voor het testen van medicijnen al wel bestonden in Amerika, waren die door de Food and Drug Administration (FDA) nog niet toegestaan om te gebruiken in medicijnonderzoek. En dat kan nu met deze wetgeving, de zogenoemde FDA Modernization Act 2.0, wel.

Waarom dit zo belangrijk is

We zouden Proefdiervrij niet zijn als we proefdiervrije ontwikkelingen niet zouden aanmoedigen. Maar de stap die momenteel in Amerika wordt gemaakt is écht noemenswaardig. Dit kan namelijk de gezondheid van veel mensen en de situatie voor proefdieren verbeteren. Door deze wet heeft de wetenschap de vrijheid om proefdiervrije onderzoeksmodellen te gebruiken en zal het aantal proefdieren dat gebruikt wordt in onderzoek afnemen. Doordat de alternatieven modellen in de praktijk gebruikt kunnen worden, zullen er waarschijnlijk meer proefdiervrije alternatieven ontwikkeld worden. En om er nog een schep bovenop te doen: dat heeft weer een positieve invloed op de medicijnen voor mensen. 

90% van de medicijnen die ontwikkeld worden door dierproeven zijn namelijk niet werkzaam of veilig voor de mens. Die dierproeven zijn dus heel erg zonde van de tijd en het geld, maar ook onuitlegbaar omdat dieren lijden voor deze proeven. Dat er op een andere, proefdiervrije, en veilige manier medicijnen ontwikkeld kan worden, is wat de FDA nu ook inziet.

Hoe zit dit in Nederland?

In Nederland vallen wij onder de Europese regelgeving. Vanuit deze regelgeving staat het niet vast dat onderzoekers verplicht proefdieren moeten gebruiken voor het testen en ontwikkelen van medicijnen. Helaas komt het in de praktijk daar wel op neer. Er is namelijk wél de wettelijke verplichting om aan te tonen dat een medicijn veilig is, en wanneer een onderzoeker een onderzoeksvoorstel indient voor medicijnonderzoek, wordt er uiteindelijk toch geëist dat er dierproeven voor worden gebruikt. Daardoor worden er uiteindelijk toch veel proefdieren gebruikt. De vernieuwde wet in Amerika zou geïmplementeerd kunnen worden in Nederland vanuit het Europees Parlement. Of dit op korte termijn zal gebeuren, is nog maar de vraag. Zo kon je in Proefdiervrij de Podcast Frank Wassenberg horen zeggen dat Nederland er lang over doet om veranderingen in wetgeving te brengen, maar Europa nog veel langzamer is.

Maar de situatie in Nederland en Amerika één op één vergelijken kan niet. Je zou kunnen stellen dat de regelgeving voor het gebruiken van proefdiervrije alternatieven voor medicijnontwikkeling door deze wet nu in Amerika beter geregeld is dan in Nederland en Europa. Maar er worden in Amerika ook veel dierproeven uitgevoerd binnen onderzoeken die niet gericht zijn op medicijnontwikkeling. In Europa gelden er weer andere, strengere regels, voor het gebruiken van dieren binnen onderzoek, en mogen er, in tegenstelling tot Amerika, geen dierproeven gedaan worden voor cosmetica-doeleinden.

Een totaalverbod op dierproeven is deze vernieuwde wet dus niet. Er kunnen nog steeds proefdieren gebruikt worden voor onderzoek, maar voordat het wetsvoorstel werd goedgekeurd was het volgens de wet niet eens mogelijk om binnen medicijnonderzoek voor deze alternatieven te kiezen. Nu houdt de wet onderzoekers niet meer tegen. Dit zal veel proefdieren veel leed besparen en proefdiervrije innovatie stimuleren, en daar kan Europa een puntje aan zuigen. 

Zo zie je maar weer: we zijn er nog niet, maar we zijn al wel verder dan je denkt.