Het is misschien moeilijk te geloven, maar een tafel vol kerstlekkernijen is niet proefdiervrij. Voordat producenten nieuwe ingrediënten of toevoegingen op de markt brengen, zijn ze namelijk verplicht om deze op dieren te testen. Dit betekent dat zelfs zoiets feestelijks als een kerstdiner helaas nog steeds ten koste gaat van dierenwelzijn.

Dierenleed voor onze voedselveiligheid

In Nederland worden ieder jaar naar schatting duizenden dieren gebruikt voor onderzoek naar voedselveiligheid. Hoeveel dieren het precies zijn, is moeilijk vast te stellen. Vaak maken deze dierproeven namelijk deel uit van grotere onderzoeken naar de veiligheid van stoffen. Alleen al in 2022 werden voor al die veiligheidstesten bij elkaar opgeteld maar liefst 142.528 dierproeven gedaan.

Gedwongen om schadelijke stoffen in te nemen

Dieren die gebruikt worden om te testen of stoffen veilig zijn, worden gedwongen om deze in te nemen. Soms zelfs langdurig, om chronische effecten te onderzoeken. Op deze manier testen onderzoekers of een stof schadelijk is voor het dier zelf of voor nakomelingen. Hierbij kijken ze bijvoorbeeld of een stof kankerverwekkend is, impact heeft op het immuunsysteem of allergische reacties kan oproepen. En dat allemaal zodat wij in december zorgeloos aan onze kersttafel kunnen zitten.

Verplicht dierenleed in de naam van veiligheid

Hoewel dierproeven volgens de wet alleen toegestaan zijn als er écht geen alternatief is, verplichten regelgevende instanties in de Europese Unie en de Verenigde Staten dierproeven voor voedselveiligheid nog steeds. Bestaande alternatieven als organoids, organen-op-chips en computermodellen erkennen zij nog niet. Dit betekent dat muizen, ratten en konijnen nog altijd onnodig ziek gemaakt worden, stress ervaren en misvormingen oplopen. Aan het einde van een experiment worden de dieren gedood om hun organen te onderzoeken.

Een proefdiervrije toekomst: op naar écht diervriendelijke feestdagen

Onderzoek naar de veiligheid van stoffen blijft belangrijk, maar niet ten koste van dieren. Gelukkig werken wetenschappers onvermoeibaar door aan diervrije methoden die in de toekomst hopelijk wél erkend zullen worden. Zo zijn wij bijvoorbeeld betrokken bij een project waarin 35 (!) organisaties samenwerken aan een ‘virtuele mens’: een computermodel gevuld met menselijke gegevens waarmee de veiligheidsrisico’s van onder meer voedingsstoffen kunnen worden ingeschat. Samen werken we toe naar een situatie waarin kerstdiners helemaal proefdiervrij zijn. Dát is pas feestelijk!