Begin 2022 richtte het programma Transitie Proefdiervrije Innovatie (TPI) een groep op voor jonge onderzoekers die deel willen uitmaken van de transitie naar een wereld zonder proefdieren.

De groep, genaamd Young TPI, bestaat uit jonge professionals, PhD’s en studenten. In dit artikel kom je meer te weten over wat zij doen en hoe je lid kunt worden van hun netwerk.

De jonge generatie maakt het verschil: dit doet Young TPI

Young TPI gelooft dat de jonge generatie het verschil kan maken in de transitie naar proefdiervrije innovaties.

Jonge onderzoekers hebben de mogelijkheid om hun carrières proefdiervrij te beginnen. Young TPI wil hen bewust maken van de transitie naar proefdiervrije wetenschap en wil hen in een vroeg stadium op de hoogte brengen van alle mogelijkheden op dit vlak.

Door jonge mensen samen te brengen, hoopt Young TPI een netwerk te creëren waarin zij hun ervaringen kunnen delen en hun vernieuwende ideeën over de transitie kunnen promoten.

Maak kennis met de leden

Wij hadden het genoegen om kennis te maken met twee leden van Young TPI, namelijk:

  • Victoria de Leeuw, voorzitter van Young TPI en toxicoloog bij het RIVM, en
  • Marta G. Valverde, penningmeester van Young TPI en een PhD-student in Medicatie Innovatie aan de Universiteit Utrecht.

Victoria geeft aan dat de nieuwe generatie cruciaal is in het versnellen van de transitie naar proefdiervrije innovaties. “Maar op dit moment zijn we met de jonge generatie nog niet goed georganiseerd”, zegt Victoria. “Met de oprichting van Young TPI hoop ik dat we een netwerk kunnen bieden van jonge onderzoekers die elkaar kunnen vinden in deze enorme onderneming. Zij hebben de kracht om veranderingen teweeg te brengen, en ik hoop dat we dit met Young TPI ook kunnen realiseren voor proefdiervrije innovaties!”

“Toen ik voor het eerst hoorde over Young TPI, dacht ik meteen: ‘hier moet ik onderdeel van worden’”, zegt Marta. “Tijdens mijn wetenschappelijke carrière heb ik kennis gemaakt met proefdiervrije alternatieven, maar die zijn niet zo zichtbaar als ik zou willen”, vervolgt Marta. “Zoals Victoria al zei, missen we een georganiseerd netwerk waarin jonge wetenschappers begeleiding en ondersteuning kunnen vinden om richting die alternatieven te gaan.”

Andere leden van het Young TPI team zijn:

  • Fatima Zohra Abarkan, vicevoorzitter van Young TPI en masterstudent in Medische Biologie,
  • Rebecca van Eijden, vicevoorzitter van Young TPI en masterstudent in Milieu en Samenleving,
  • Julia Menon, secretaris van Young TPI en junior onderzoeker bij ZonMw,
  • Nikolas Gaio, activiteitencoördinator van Young TPI en oprichter van Bi/ond organen-op-chips, en
  • Alessandra Soro, communicatieadviseur van Young TPI en community manager bij Material Pioneers.
Marta
Marta G. Valverde

Breken met de traditie van proefdieronderzoek

“We moeten tradities doorbreken”, zegt Victoria, “zoals het gebruik van proefdieren voor het ontwikkelen van medicijnen”.

Marta is het daarmee eens. “Veel medicijnonderzoeken laten een enorme kloof zien tussen de resultaten van dierproeven en het testen van medicijnen onder mensen (klinische fase). Een deel van het probleem is het gebruik van dieren bij het testen van geneesmiddelen, omdat ze niet vertalen naar de menselijke situatie. Want dieren zijn geen mensen.”

“Proefdiervrije innovaties, of het nu gaat om cel-gebaseerde methoden, computermodellen of nieuwe manieren van denken, kunnen allemaal bijdragen”, zegt Victoria. “Ik hoop dat ik niet alleen kan bijdragen aan de ontwikkeling, maar ook aan de validatie, acceptatie en implementatie van deze modellen. We willen de nieuwe generatie laten opgroeien met een nieuwe, dierproefvrije standaard.”

Ook Marta heeft deze visie voor de toekomst. “Ik denk dat we over 10 jaar het gebruik van dieren aanzienlijk hebben kunnen verminderen. Ik verwacht dat complexe in vitro celkweken, zoals organen-op-chips en 3D-modellen, verplicht zullen zijn bij het voorstellen van nieuw onderzoek en dat zij dierproeven zullen vervangen.”

Victoria
Victoria de Leeuw

Meld je aan voor Young TPI

Wil jij ook bijdragen aan of meedoen met het Young TPI netwerk? Je kunt je aanmelden voor het Young TPI netwerk als je 35 jaar of jonger bent, of als je minder dan acht jaar geleden bent afgestudeerd of gepromoveerd. Of je nu bekend bent met het veld of helemaal nieuw bent, iedereen kan zich aanmelden! Aanmelden is gratis.