Ons lichaam is opgebouwd uit cellen. Die cellen zwerven niet los door ons lichaam maar liggen vast in structuren, weefsel genoemd. We hebben weefsel van botten, organen en spieren. VitalTissue wil op termijn al het weefsel dat vrij komt beschikbaar stellen aan onderzoekers. In eerste instantie richt VitalTissue zich in op het orgaanweefsel van:
-
Huid
-
Darm
-
Lever
-
Long
Functies organen
Elk orgaan heeft zijn eigen functie(s). Om die functies goed te kunnen vervullen zijn ze opgebouwd uit verschillende soorten weefsel met allemaal hun eigen functie.
Het mooie van vitaal (vers) menselijk orgaanweefsel is dat sommige (niet alle) functies van het weefsel intact blijven, en dat de effecten van stoffen op deze functies ook daadwerkelijk onderzocht kunnen worden in een ‘levende’ situatie. Dit is een groot verschil met weefsel dat ingevroren is geweest. Daarbij zijn alle functies verloren gegaan. Ook proefdieronderzoek stuit op problemen omdat bijvoorbeeld een muizenlever anders reageert op bepaalde stoffen dan mensenlever.
Waarom deze vier organen?
Waarom richt VitalTissue zich in eerste instantie op huid-, darm-, lever- en longweefsel? En bijvoorbeeld niet op hart of alvleesklier? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel simpel. Het is met name dat bij operaties bij deze vier organen restmateriaal overblijft. Er wordt bijvoorbeeld met grote regelmaat overtollige huid verwijderd bij mensen die sterk zijn vermagerd. Ook long-, darm- en leverweefsel wordt vaak verwijderd bij ziekte of uit diagnostische redenen. Daarnaast is het nog niet voor elk weefsel mogelijk om het op een manier te bewaren dat het ook vitaal blijft.
En de rest van de organen dan?
Er wordt nagedacht om VitalTissue in de toekomst uit te breiden naar andere weefsels zoals nier, bot, vet, placenta’s. Maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. Voorlopig richt VitalTissue zich op genoemde organen.
Er zijn ook organen (bijvoorbeeld hart) waarbij eigenlijk nooit of maar heel weinig materiaal wordt afgenomen. Deze organen zijn niet geschikt voor opname in VitalTissue programma.
Veelgestelde vragen
We zijn verder dan je denkt.
Eén van de grootste misvattingen is dat wetenschappelijk onderzoek niet proefdiervrij kan. Voor sommigen voelt het zelfs alsof we misschien inleveren op veiligheid, als we proefdieren niet langer zouden gebruiken. Heel begrijpelijk – als je de alternatieven niet kent.
Om verder te komen in de strijd voor proefdiervrije alternatieven is het belangrijk om onterechte conclusies over dierproeven de wereld uit te helpen. Met onze campagne ‘We zijn verder dan je denkt’ willen we meer bewustzijn rondom proefdiervrij onderzoek creëren.
Nieuwsbrief
Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.
In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij maar ook gemotiveerde onderzoekers, je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.
Volg jij ons al op onze missie naar een proefdiervrije wereld? Schrijf je in (55.000 mensen gingen je al voor!)