Een proefdiervrije toekomst binnen 10 jaar

Een proefdiervrije toekomst binnen 10 jaar

Dagelijks worden meer dan 1.200 proefdieren gebruikt voor onderzoek. Bijna een half miljoen per jaar. Onnodig! Het is dus hoog tijd dat wetenschappers hun oude gewoontes loslaten. Nu is het tijd om de toekomst geheel proefdiervrij te maken. Dat vind jij toch ook? 

Onze droom is een proefdiervrije toekomst binnen 10 jaar. Een droom waarvan we weten dat het kan. Kijk maar naar de cosmetica-industrie. Die laat al meer dan 10 jaar zien dat een wetenschap zonder proefdieren mogelijk is. Ook dat begon bij een droom, maar door ons uit te spreken en proefdiervrij onderzoek te steunen, hebben we duizenden dieren uit het lab kunnen bevrijden. 

De laatste donaties voor: proefdiervrij onderzoek

Marjan Harmsma10,0028-10-2023
Hella Polman25,0024-10-2023
Mireille Michaux20,0009-07-2023
Elena Laming1,00Toi toi toi!06-07-2023

“Vroeger werden muizen gebruikt om onderzoek te doen naar bijvoorbeeld huidkanker. Nu gebruik ik de tumor die bij de patiënt is verwijderd en is afgestaan voor onderzoek. We houden die tumor in het laboratorium in leven en maken de huidkanker na. Daar doen we dan weer onderzoek op. Ik hoop dat Proefdiervrij door blijft gaan met het stimuleren van alternatieven voor proefdieren. Als we er met z’n allen voor gaan dan is een toekomst zonder dierproeven mogelijk.”

dr. Abdoel El Ghalbzour
onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

dr. Abdoel El Ghalbzour

Ethisch onderzoek: een droom binnen handbereik

De afgelopen jaren hebben we hard gestreden voor meer proefdiervrije onderzoeksmodellen en grote veranderingen in de wetgeving. Met resultaat! Nu is tijd om de volgende droom waar te maken: over 10 jaar een wereld waarin wetenschap zonder proefdieren de norm is. Jij wilt toch ook niet dat dieren onnodig hoeven te lijden voor het testen van onze medicatie?

9 van de 10 medicijnen die ontwikkeld zijn met dierproeven, werken niet of zijn zelfs schadelijk voor mensen. Het kost dus veel geld, tijd en het zorgt voor veel dierenleed om een werkend medicijn voor mensen te ontwikkelen. Gelukkig kunnen proefdiervrije onderzoeksmodellen nemen het stokje overnemen. Deze onderzoeksmodellen zijn gebaseerd op het menselijk lichaam, waardoor er representatiever onderzoek gedaan kan worden. In onze droom is er dus niet alleen hoop voor onschuldige proefdieren, maar is er ook ruimte voor betere medicijnen die sneller ontwikkeld kunnen worden. Win, win!

Kraakheldere droom

Samen staan we sterk. Dat hebben we al laten zien in het verleden. Nu is het tijd om wetenschappers uit te dagen om ethisch onderzoek te doen en de norm proefdiervrij te maken. Dat doen we door ideeën te delen, te tonen hoe andere wetenschappers het doen en door wetenschappers met elkaar te verbinden. Er zijn gelukkig al wetenschappers die zeggen dat het al anders kan. Zij zien het als hun missie om dieren te bevrijden van het lab en tegelijkertijd proefdiervrije onderzoeksmodellen de norm te maken. Maar dit kost veel geld en jouw hulp is daar hard bij nodig. Wil jij ook dat wetenschappers hun oude gewoontes loslaten en overstappen op proefdiervrije onderzoeksmodellen? Help mee! Met jouw steun kunnen onderzoekers onnodige dierproeven vervangen met innovatieve onderzoeksmethodes.

Van de proefdierlabs van vandaag, naar een lab zonder dieren

Swipe naar links voor proefdieren, rechts voor proefdiervrije alternatieven

Met jouw steun…

kunnen we proefdieren vervangen voor innovatieve proefdiervrije onderzoeksmodellen.

dr. Abdoel El Ghalbzour

“De keuze voor dierproeven in de virologie wordt nog te vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Maar ook zonder proefdieren kun je hele waardevolle studies doen. Er is bijvoorbeeld veel waardevollere informatie te krijgen door te werken met proefdiervrij materiaal, bijvoorbeeld organoids. Dit zijn orgaanmodellen op microscopisch formaat die buiten het lichaam worden gekweekt met menselijke cellen. Ze hebben dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld onze darmen of longen en maken het dus niet alleen mogelijk om virusonderzoek zonder proefdieren te doen, ze maken virusonderzoek zelfs beter!”

Katja Wolthers
Klinisch viroloog aan het AMC

Veelgestelde vragen

Samen met wetenschappers en donateurs werken we aan een proefdiervrije toekomst. Er bestaan inmiddels verschillende alternatieven voor dierproeven. Denk aan de organoid, een soort mini-orgaantje. De cellen kunnen alle lichaamsfuncties van een bepaald orgaan nabootsen. Of neem de orgaan-op-een-chip: een plastic plaatje dat menselijke cellen bevat! De cellen zijn niet met het blote oog te zien, maar toch bootsen ze een menselijk orgaan op een realistische wijze na. Inmiddels zijn er zelfs multi-organ-on-a-chip beschikbaar. Ook computermodellen, menselijk weefsel en 3D-printingen zijn in opmars en nemen het stokje van dierproeven over. Genoeg te ontdekken dus. Wil je meer weten? Klik hier!

Jouw donatie gaat naar de ontwikkeling en het op de markt brengen van onderzoeksmethoden die dierproeven overbodig maken. Dankzij jouw bijdrage kunnen meer wetenschappers proefdiervrije modellen zoals organoids, organen-op-een-chip, computermodellen en andere alternatieven gebruiken en ontwikkelen. In het kort: jouw donatie draagt bij aan een proefdiervrije toekomst!

Aan welk dier denk jij, als je aan een proefdier denkt? Waarschijnlijk denk je aan een muis of een rat. Dat is niet gek, want dit zijn de meest gebruikte proefdieren wereldwijd. Google je het woord proefdier, dan zie je vooral afbeeldingen van witte muizen en ratten.

Maar er worden veel meer diersoorten gebruikt in het laboratorium. Veel van deze dieren zullen je misschien verbazen; anderen komen je bekend voor als proefdier. In totaal worden er in Nederland jaarlijks meer dan 30 verschillende diersoorten gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Waarom en waarvoor worden deze dieren als proefdieren gebruikt? Wij hebben het hier voor je op een rijtje gezet.

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Meld je nu aan voor onze
nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Word donateur of doneer eenmalig