Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

Mini-organen vervangen proefdieren

Wat als medicijnen getest konden worden op imitaties van onze eigen organen? Door onderzoek te doen op deze mini-organen, worden proefdieren verleden tijd. Dankzij organoids wordt dit mogelijk. Maar helaas zijn organoids op dit moment nog niet in een stadium waar zij daadwerkelijk proefdieren kunnen vervangen. Er moeten namelijk nog veel meer organen nagebootst worden. Help jij organoids de wereld proefdiervrij te maken?

Meer informatie over dit project

Dierproeven worden overbodig zodra er andere manieren zijn om onderzoek te doen. Inmiddels zijn er al verschillende onderzoeksmethoden ontwikkeld. Eén van de meest veelbelovende alternatieven is de organoid, een soort mini-orgaantje. Een organoid bestaat uit klompjes menselijke cellen en heeft dezelfde functies en eigenschappen als onze eigen organen.

Voor het ontwikkelen van medicijnen, worden talloze dieren ziek gemaakt in dierproeven. Maar met een organoid kan een stof of medicijn meteen op een menselijk orgaan getest worden. Zo lijden er geen dieren in onderzoek én ontwikkelen we betere medicijnen voor mensen.

Daarom financieren wij op het moment maar liefst drie projecten die gebruik maken van organoids. Zo komen we steeds dichterbij een toekomst zonder proefdieren!

1. Living Biobank

Het eerste project is de Living Biobank; dit is een soort bibliotheek waarin verschillende organoids zijn opgeslagen, die wetenschappers wereldwijd mogen gebruiken in hun onderzoek. Dat bespaart honderdduizenden dieren een leven als proefdier! Wij helpen het Hubrecht Instituut met de ontwikkeling van de Living Biobank. Want: hoe meer organoids, hoe minder proefdieren.

2. Virusonderzoek zonder proefdieren

Door het zoeken naar een vaccin voor het coronavirus, zien we dat de wetenschap snel teruggrijpt naar de dierproef. Maar muizen en apen reageren anders op een virus dan dat mensen doen. Dr. Katja Wolthers besloot om virusonderzoek anders aan te pakken: met organoids. Daarnaast is ze erg gemotiveerd om aan te tonen dat proefdiervrij onderzoek de beste methode is om onderzoek te doen. Katja zet zich met hart en ziel in om met haar model dierproeven overbodig te maken én mensen te helpen. Daar helpen wij haar graag bij!

3. Haal benauwde dieren uit longonderzoek

Om veilige longmedicijnen voor mensen te ontwikkelen, worden stoffen in medicijnen eerst op muizen getest. Maar muizen zijn geen mensen! Daarom ontwikkelt dr. Pieter Hiemstra met onze financiële steun een 3D longmodel gebaseerd op een organoid van een long. Dankzij de menselijke eigenschappen van dit nagebootste orgaantje, is het sneller bekend of een medicijn of stof werkzaam is. Zo kunnen longmedicijnen sneller ontwikkeld worden, zónder dat hier dieren voor lijden.

FAQ

Van welke organen zijn er al organoids?

Er bestaan al organoids van darmen, het hart, longen, de hersenen, de ogen, huid en meer. De vraag is niet of het mogelijk is om een orgaan na te bootsen, maar wanneer wetenschappers hiervoor de juiste formule ontdekken. In principe zou het mogelijk moeten zijn om een menselijk lichaam op te bouwen uit organoids.

Lees hier meer over organoids.

Waarom is er geld nodig voor organoids?

Wij streven naar een toekomst zonder proefdieren. Wij geloven dat we deze toekomst met organoids kunnen bereiken. Als we al onze organen in schaaltjes zouden kunnen nabootsen, worden proefdieren overbodig. Onderzoek wordt dan betrouwbaarder, relevanter én vrij van dierenleed!

Marjolein van Driel, de onderzoeker waar wij het eerst mee samen zijn gaan werken, schreef een blog over waarom er geld nodig is voor onderzoek.

Kunnen corona-vaccins op organoids getest worden?

Helaas zijn organoids op dit moment nog niet in een stadium waarin zij dierproeven in corona onderzoek daadwerkelijk kunnen vervangen. Daarom is het juist nu belangrijk om te investeren in organoids: zodat bij een volgende crisis of pandemie, er niet wordt teruggevallen op dierproeven.

Lees hier meer over het coronavirus en dierproeven. 

Welke proefdiervrije alternatieven zijn er?

Samen met wetenschappers en donateurs werken we aan een proefdiervrije toekomst. Er bestaan inmiddels verschillende proefdiervrije alternatieven voor onderzoek. Welke alternatieven dit zijn en wat ze inhouden, lees je hier.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage?

Jouw donatie gaat naar de ontwikkeling en het op de markt brengen van onderzoeksmethoden die dierproeven overbodig maken.

Dankzij jouw bijdrage kunnen wetenschappers proefdiervrije modellen zoals organoids, organen-op-een-chip, computermodellen en andere alternatieven ontwikkelen. In het kort: jouw donatie draagt bij aan een proefdiervrije toekomst!

Funders

Anoniem € 20
Wilco Hulsebosch € 5
Anoniem € 25
Natasja Nossent € 10
Rian Rensen € 5
Maria Klaassen-Tarnow € 10
Anoniem € 25
Anoniem € 10
dieuwke de Grijs € 60

Hartelijk dank voor jullie goede werk

Ine Stevens € 10

Goede zaak, ik wens jullie succes!

Elsa Bekelaar € 5
Maartje Slot € 10
H.E. Troost € 15

Succes met het onderzoek

Els Ruijsendaal € 20
Gerard van Hout € 20

Handel

mag damgrave € 20
Janny Toonder € 20

Succes met jullie aktie!

Ellen van der Breggen € 20
F. Wijnen € 20
Linda Currie € 5
Anoniem € 25
Anoniem € 5
Anoniem € 20
Leon Streur € 5

Breda

bart teeuwen € 10

goed bezig!

Petra Musch € 20
Henny Stokvis € 5
Marjan Westhoven € 5

Voor een wereld zonder proefdieren

word donateur of doneer eenmalig