Alle veelgestelde vragen 'Haal benauwde dieren uit longonderzoek'

Wat is microbioom?

Microbioom is het geheel aan goede bacteriën in het lichaam, die een belangrijke functie vervullen bij verschillende lichaamsfuncties.

Wat is het verschil tussen dit onderzoek en het vorige longonderzoek van Prof. Hiemstra

In het vorige onderzoek heeft Professor Hiemstra een proefdiervrij 3D longmodel ontwikkeld om menselijke cellen te bestuderen. Dit onderzoek richt zich op de ontwikkeling van een efficiënte methode om complexe celstructuren te kweken die in het model onderzocht kunnen worden.

Organoids

Een organoid is een soort mini-orgaantje. Het bestaat uit een complex geheel van cellen die alle lichaamsfuncties van een bepaald orgaan nabootsen. Het is mogelijk om persoonlijke mini-orgaantjes te maken. Door materiaal af te nemen van een patiënt (bijvoorbeeld huid, bloed of speeksel), kunnen cellen gekweekt worden. Deze bevatten dan alle genetische eigenschappen van de patiënt. Dat is extra behulpzaam bij ziektes zoals kanker of Alzheimer; het onderzoek kan dan namelijk heel gericht uitgevoerd worden.

In 2007 ontwikkelde prof. Dr. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut Utrecht de eerste organoid van een darm. Inmiddels bestaan er al veel meer soorten organoids, zoals mini-longen, mini-harten en mini-hersenen. In theorie zouden alle organen nagebouwd kunnen worden met organoids, maar van sommige organen is de samenstelling nog onbekend.

In 2016 ondersteunden we Hans met het opzetten van de Living Biobank, een soort bibliotheek van opgeslagen organoids die wetenschappers wereldwijd kunnen gebruiken.

Organoid
Organoid
Wat is de rol van Proefdiervrij in dit onderzoek?

Wij vervullen meestal twee rollen binnen een project. Zo ook in deze. We treden op als (co)financier en verzorgen de communicatie rond een project.

Wat is een organ-on-a-chip?

Een organ-op-chip is een klein plastic blokje bestaande uit twee plaatjes. Tussen deze plaatjes leven menselijk cellen die gemonitord kunnen worden via sensoren of onder een microscoop. Er bestaan organ-on-chip modellen voor verschillenden organen. Afhankelijk van het type is het mogelijk om stromend bloed en blootstelling aan de lucht de simuleren en de monitoren.

Hoeveel geld stoppen jullie in dit onderzoek?

Wij investeren in het onderzoek van Pieter Hiemstra € 100.000,- en in het onderzoek van Anne van der Does € 10.000,-. Anne voert haar onderzoek uit op basis van een beurs. Wij financieren de materiaalkosten van het onderzoek.

Hoeveel proefdieren kan dit longonderzoek besparen?

Hoeveel dieren dit onderzoek precies gaat besparen is lastig te zeggen. Wel weten we dat er veel longonderzoek gedaan wordt en dat hierbij veelal muizen worden gebruikt. Zeker is dat er per jaar duizenden muizen worden gebruikt. Andere dieren die gebruikt worden in longonderzoek zijn: cavia’s, honden en geiten.

Op welke ziekten richt dit onderzoek zich?

Het model van Pieter Hiemstra is, zeker nu er gewerkt gaat worden met organoids, inzetbaar in meerdere typen longonderzoek. Het onderzoek van Anne van der Does richt zich op een afwijkende microbioom, dat een rol lijkt te spelen bij COPD, astma en longkanker.

Haal benauwde proefdieren uit longonderzoek

Met een nieuwe kweektechniek maakt Pieter Hiemstra zijn 3D longmodel wereldwijd efficiënt beschikbaar. Anne van der Does gebruikt deze door Pieter gekweekte cellen in haar long-op-een-chip model en doet daarmee revolutionair proefdiervrij onderzoek.