VitalTissue

Met VitalTissue financieren wij weer een bijzonder project waar we je graag over vertellen. VitalTissue zorgt ervoor dat menselijk weefsel dat overblijft na operaties beschikbaar komt voor wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor kunnen onder andere medicijnen getest worden op levend, menselijk weefsel in plaats van op proefdieren.

Misschien vraag jij je af: hoe werkt VitalTissue precies, hoe maakt het proefdieren overbodig en is het mogelijk om zelf weefsel te doneren? Al deze antwoorden en meer hebben we voor je samengevat op deze pagina.

Huidmodel

Dit is VitalTissue

VitalTissue is een netwerk tussen onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen. Dit netwerk maakt het mogelijk dat een patiënt voor zijn/haar operatie ervoor kan kiezen om toestemming te geven voor weefseldonatie. Het restweefsel wordt dan na de operatie getransporteerd naar een onderzoeksinstelling, waar het door onderzoekers gebruikt kan worden in onder andere onderzoek naar medicijnen.

Wat is vitaal weefsel?

Vitaal weefsel betekent ook wel levend weefsel. Bij VitalTissue is het niet de bedoeling om het weefsel in te vriezen voor later gebruik, maar om het levend over te dragen. Hierdoor vinden er nog lichaamsprocessen plaats in het weefsel, zoals het wel of niet doorlaten, transporteren, omzetten of aanmaken van stoffen. Onderzoekers kunnen dan onderzoek doen naar bijvoorbeeld stofwisseling, iets wat niet mogelijk zou zijn bij ingevroren weefsel.

Het meeste restweefsel is afkomstig uit operaties zoals:

  • Het verwijderen van een tumor of ander ziek weefsel
  • Het verwijderen van de baarmoeder
  • Een buikwandcorrectie
  • Een blindedarmoperatie

Technisch gezien kan al het weefsel dat overblijft (van elk soort operatie) gebruikt worden, maar het meest voorkomende restweefsel komt op dit moment van de menselijke huid, darm, lever en longen.

VitalTissue

“Stoffen die op zich niet giftig zijn, worden soms door het lichaam omgezet in een giftige stof. Dat kan alleen maar in levend menselijk weefsel onderzocht en aangetoond worden. Dood materiaal zet geen stoffen om.”

Dr. Cyrille Krul, één van de drijvende krachten achter VitalTissue
Dr. Twan de Vries

Jaarlijks kunnen met dit project 10.000 dieren vervangen worden

Omdat VitalTissue zich richt op het vormen van een netwerk van ziekenhuizen en wetenschappers, kan de samenwerking een grote impact maken. De voorzichtige schatting van VitalTissue zelf is dat het jaarlijks 10.000 proefdieren overbodig kan maken.

Maar misschien worden het er nog veel meer. De potentie van VitalTissue is namelijk enorm!

Kunnen onderzoekers al met levend, menselijk weefsel onderzoek doen?

Zeker weten! Dat bewijst professor Peter Olinga van de Universiteit Groningen. Door gebruik te maken van vitaal weefsel, kan hij werken aan de ontwikkeling van een lever-op-een-chip.

Dit is mogelijk omdat de onderzoeksinstelling waarbij hij werkt, tot dezelfde organisatie behoort als het academische ziekenhuis waar restweefsel gedoneerd kan worden. Het onderzoekslab staat, bij wijze van spreken, recht naast de operatiekamer.

Prof. Peter Olinga: “Problemen doen zich vooral voor bij onderzoeksorganisaties die niet gekoppeld zijn aan een academisch ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan TNO of de Hogeschool Utrecht. Dan kom je voor nieuwe logistieke uitdagingen te staan.”

“De voorspellende waarde van modellen die zijn gebaseerd op menselijk weefsel zijn veel groter. Met de beschikking over vitaal menselijk weefsel kunnen we de onderzoeksterreinen fors uitbreiden en nog meer dierproeven overbodig maken.”

Dr. Evita van de Steeg, senior onderzoeker TNO. Evita is vanuit TNO betrokken bij VitalTissue. TNO heeft al veel ervaring met onderzoek op vitaal weefsel.
Dr. Twan de Vries

Testen, testen en nog eens testen: een overdracht verloopt nog niet zonder slag of stoot

Een overdracht van menselijk weefsel tussen een ziekenhuis en het laboratorium verloopt niet zomaar. Er moet vooraf veel geregeld worden, omdat het om menselijk materiaal gaat. Bijvoorbeeld:

  • Patiënten moeten hun toestemming geven
  • Chirurgen moeten na de operatie bellen als er menselijk weefsel overblijft
  • Het weefsel moet op een goede manier worden overgedragen, zodat het nog bruikbaar is voor onderzoek
  • En er moet ook rekening gehouden worden met wetgeving, bedrijfsvoering, betaalbaarheid, publieksbetrokkenheid en communicatie

Een lastige puzzel, dus! Eén waar wij graag bij helpen; door niet alleen het project te financieren, maar ons ook te richten op de publiekscommunicatie.

Cyrille: “We hebben van tevoren vastgesteld dat alles volkomen transparant moet zijn. Dat betekent niet dat er geen geld door het project gaat lopen. Het is echter duidelijk dat er geen winst gemaakt gaat worden door VitalTissue. Je werkt tenslotte met menselijk materiaal en dat verhoudt zich niet met winst maken.”

Succesvolle resultaten uit eerste tests

Het project is in 2019 gestart en de tweede pilot is inmiddels met succes afgerond. Tijdens deze proef is er onder andere leverweefsel getransporteerd van het ziekenhuis naar het lab. De kwaliteit van het weefsel bleek na de reis nog goed genoeg te zijn om onderzoek op te doen. We hopen dat volgende pilots net zo succesvol zijn en het project zo snel mogelijk kan beginnen met het overbodig maken van proefdieren!

Veelgestelde vragen

Misschien onderga jij binnenkort een operatie en denk jij dat er weefsel overblijft. Mocht je dit willen doneren aan de wetenschap, dan is dat natuurlijk geweldig! Je kunt hiervoor het beste aan jouw arts vragen of hij/zij bekend is met VitalTissue en of je restweefseldonor kan worden.

Op de website van VitalTissue vind je hier meer informatie over.

Onder weefsel verstaan we binnen VitalTissue een klein stukje orgaanweefsel. Organen zijn opgebouwd uit verschillende soorten weefsel. Verwarrend? Lees er alles over in: menselijk weefsel. Wat is dat eigenlijk.

Dieren kunnen echt anders reageren dan mensen. De doorlaatbaarheid (dus de mate waarin een stof via de huid wordt opgenomen) is bij proefdieren heel anders dan de mens. Daardoor maak je met proefdierstudies een overschatting of juist een onderschatting van de hoeveelheid stof die je binnen krijgt. En muizen breken virussen veel sneller af dan mensen bijvoorbeeld.

Als iets getest wordt op dieren zegt het dus niet per se iets over wat er gebeurt in een menselijk lichaam. Resultaten van proefdieronderzoek moeten altijd omgezet worden naar de menselijke situatie en dat is vaak een probleem, omdat we niet altijd weten wat de verschillen precies zijn. Kunnen testen op menselijk weefsel voorkomt dit . Onderzoeksresultaten zijn daardoor veel betrouwbaarder.

Onder restweefsel verstaan we weefsel dat overblijft na een operatie en niet nodig is voor diagnostische doeleinden. Er zijn grofweg 3 redenen waarom er weefsel na operaties overblijft;

– Het weefsel is overtollig of te groot en moet verwijderd worden. Dit gebeurt vooral bij corrigerende operaties, zoals het wegnemen van huid van mensen die sterk vermagerd zijn.

– Bij de verwijdering van zieke delen wordt altijd uit veiligheidsoverwegingen ook een deel gezond weefsel verwijderd. Dit heeft te maken met een veiligheidsmarge. Omdat het lichaam na het verwijderen van het zieke deel helemaal schoon moet zijn, verwijdert de arts noodgedwongen ook altijd een deel gezond weefsel.

Soms wordt weefsel weggenomen voor diagnostisch onderzoek; zoals bij een zogenaamde punctie of biopt. Niet al dit materiaal is nodig voor het diagnostische onderzoek, waardoor er een deel overblijft dat gebruikt zou kunnen worden door VitalTissue.

Na verwijdering, is het voor VitalTissue van belang dat het weefsel zo snel mogelijk in een bankje of buisje wordt gedaan en op ijs wordt bewaard. Zo blijft de functie van het weefsel behouden en is het bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Wij vervullen twee rollen binnen VitalTissue. We zijn een belangrijke financier van het project en we richten ons op de publiekscommunicatie. We vertellen zoveel mogelijk mensen over nut en noodzaak van VitalTissue.

VitalTissue is een samenwerking tussen leden van verschillende organisaties uit het publieke en private domein, kennisinstellingen, (academische) ziekenhuizen, bedrijven en stichtingen. Met dit consortium beschikken zij over de relevante en noodzakelijke expertise:

  • Kennis van de industriële sectoren en proefdiervrije innovaties (zowel praktisch, als beleidsmatig)
    TNO en Hogeschool Utrecht (HU)

  • Project management en business development
    Logiqol en Utrecht Life Sciences (ULS; UU/UMCU)

  • Weefselaanbieders
    Erasmus MC, UMCG, UMCU (ULS) (academische ziekenhuizen), Sanquin

  • Kwaliteit, veiligheid en logistiek
    Sanquin, BBMRI, Logiqol

  • Weefselgebruikers
    TNO, Charles River, Galapagos, RuG, UMCG, Erasmus MC, UMCU (ULS)

  • Ethische en juridische expertise
    MLC Foundation, BBMRI

  • Marketing en Communicatiestrategie:
    HU, Branddoctors, Proefdiervrij

  • Infrastructuur en ICT technologie
    Logiqol, BBMRI

Nieuwsbrief

nieuwsbrief-oranje-icon

Ontdek alles over proefdieren en vooral hoe we ze overbodig kunnen maken.

In onze nieuwsbrief vertellen niet alleen wij maar ook gemotiveerde onderzoekers, je waarom proefdieren tegenwoordig niet meer nodig zijn.

Volg jij ons al op onze missie naar een proefdiervrije wereld? Schrijf je in (55.000 mensen gingen je al voor!)

Word donateur of doneer eenmalig

Zo kun je ons ook helpen:

Schenken

Schenken
Voor jouw donatie krijg
je veel terug >

Nalaten

Nalaten
Proefdiervrij opnemen
in je testament >

Doneer tijd

Doneer tijd
Vrijwilligers met
inzamelacties >