Tien vergeten proefdieren

Tien vergeten proefdieren

Het is tijd om ook deze dieren aandacht te geven. Daarom hebben wij hier tien vaak vergeten proefdieren op een rijtje gezet.

Blijf op de hoogte!

Meer van dit soort interessante artikelen elke maand gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Tien vergeten proefdieren

Eén van de misschien wel minst bekende proefdieren is de octopus. Net zoals ons, maakt de octopus een stofje waar we gelukkig van worden aan (serotonine). Om die reden wordt de octopus onder andere ingezet om drugs als MDMA*, de werkzame stof in XTC, op te testen en om zo inzicht te krijgen in de invloed hiervan op sociaal gedrag.

Lees hier meer informatie over zeedieren als proefdier.

Bron: New Scientist

Geiten worden vooral ingezet in onderzoek naar aandoeningen zoals gewrichtsproblemen. Dit komt omdat hun gewrichten qua grootte en samenstelling lijken op die van mensen.

Het kraakbeen in gewrichten wordt bewust beschadigd, zodat er op deze manier osteoartritis (de meest voorkomende vorm van artritis) ontwikkeld wordt. Hierna worden de geiten gedood om de aandoening vervolgens verder te kunnen bestuderen.

Verder komt de geit qua gewicht en groter dichterbij de mens in de buurt dan bijvoorbeeld een muis. Dit maakt ze geschikt voor het oefenen van het plaatsen van implantaten en protheses. Ook worden ze gebruikt bij het testen van mechanische apparatuur (zoals hartpompen), dankzij hun relatief grote hart.

Lees hier meer informatie over de geit als proefdier.

Bron: Nature.com

Naast geiten, worden ook schapen regelmatig ingezet verschillende soorten onderzoek. Zo worden ze gebruikt in onderzoek naar hart- en vaatziekten, omdat hun hartkleppen anatomisch gezien lijken op die van mensen.

Ze worden ook gebruikt in onderzoek naar bloedvergiftiging, wederom omdat hun bloedvaten zogenaamd lijken op die van mensen. Er worden dan ontstekingen in de buikholtes gecreëerd die vervolgens onderzocht worden.

Verder worden schapen ook gebruikt in voortplantingsonderzoek, zwangerschapsonderzoek en longonderzoek.

Lees hier meer informatie over het schaap als proefdier.

Bron: Navs.org

Eind jaren ’60 fokten wetenschappers een speciaal soort minivarken voor dierproeven. De minivarkens zijn goedkoper te houden dan hun grotere naamgenoten , omdat ze minder ruimte innemen en minder eten. Daarnaast lijkt hun hart meer op een mensenhart dan bijvoorbeeld een rattenhart doet.

Net als normale varkens, worden minivarkens gebruikt in onder andere hartonderzoek, onderzoek naar ziektes en bij veiligheidstesten.

Lees hier meer informatie over het varken als proefdier.

Bron: respigbreed.cz

Een ander opvallend proefdier is de lama. Lama’s worden gebruikt in medicijnonderzoek, omdat ze bijzondere, kleine antilichamen produceren. De lama’s worden ziek gemaakt, zodat ze symptomen als stijfheid, koorts en verminderde eetlust vertonen. Na afloop van de testen worden ze gedood voor verder onderzoek.

Lees hier meer informatie over de lama als proefdier.

Bron: Wageningen Universiteit & Research

Naast cavia’s, hamsters en andere knaagdieren worden ook fretten gebruikt om dierproeven op te doen: veelal voor onderzoek naar de griep. Fretten zijn namelijk gevoelig voor menselijke griepvirussen en worden hierdoor ingezet om griepvaccins op te testen. Ook in de zoektocht naar een vaccin voor het nieuwe coronavirus zijn fretten ingezet.

Lees hier meer informatie over de fret als proefdier.

Je kan het je misschien moeilijk voorstellen, maar ook zangvogels zoals kanaries, spreeuwen en zebravinken worden regelmatig in laboratoria gebruikt.

Dit komt omdat zangvogels hun vocale vaardigheden (het zingen) leren door hun ouders na te doen. Dit wordt gebruikt in onderzoek naar ‘vocaal leren’: bijvoorbeeld in onderzoek naar hoe kinderen leren te praten.

Lees hier meer over vogels als proefdieren
Bron: Centrale Commissie Dierproeven

Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 100 dierproeven op paarden, ezels en andere kruisingen gedaan. De dieren worden ingezet voor o.a. gewrichtsonderzoek en voor onderzoek naar de ontwikkeling en controle van vaccins en geneesmiddelen voor dieren.

Daarnaast worden ze ook in het onderwijs, bij onder andere de opleiding diergeneeskunde, gebruikt als proefdier.

Lees hier meer informatie over paarden, ezels en kruisingen als proefdieren.

Er overlijden wereldwijd zo’n 400 mensen per dag aan de gevolgen van een giftige slangenbeet. Dit maakt dat er onderzoek nodig is om werkende medicijnen te kunnen ontwikkelen. Maar helaas worden hier nog steeds levende slangen voor gebruikt, die in gevangenschap gemolken worden – en dat levert de dieren onnodig veel stress op.

Lees hier meer over de slang als proefdier

Hoewel fruitvliegjes officieel niet onder de Wet op dierproeven vallen, worden ze wel al ruim honderd jaar gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Net als een mens heeft ook een fruitvlieg nieren, een darm, een hart en hersencellen die vergelijkbaar zijn met die van de mens. Ze mogen dan wel klein zijn, maar zijn, als je het ons vraagt, absoluut geen ‘acceptabel’ proefdier!

Lees hier meer over insecten als proefdieren

Alternatieven

Het aantal verrichte dierproeven op bekende, maar ook vergeten proefdieren in Europa is verbazingwekkend hoog. Dat kan anders! Dankzij technologische ontwikkelingen zijn er inmiddels diverse proefdiervrije alternatieven beschikbaar, zoals organoids en organen-op-een-chip. Omdat deze alternatieven zijn gebaseerd op de menselijke situatie, wordt onderzoek betrouwbaarder én vrij van dierenleed.

Proefdiervrije onderzoeksmethoden

Meer van dit soort artikelen lezen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. En ontvang elke maand onze beste artikelen gratis in je inbox (65.000 mensen gingen je al voor!)

We zijn verder dan je denkt.

Eén van de grootste misvattingen is dat wetenschappelijk onderzoek niet proefdiervrij kan. Voor sommigen voelt het zelfs alsof we misschien inleveren op veiligheid, als we proefdieren niet langer zouden gebruiken. Heel begrijpelijk – als je de alternatieven niet kent.

Om verder te komen in de strijd voor proefdiervrije alternatieven is het belangrijk om onterechte conclusies over dierproeven de wereld uit te helpen. Met onze campagne ‘We zijn verder dan je denkt’ willen we meer bewustzijn rondom proefdiervrij onderzoek creëren.

Geit we zijn verder dan je denkt