Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

118%

Proefdiervrij onderzoek; betere bescherming ongeboren baby’s

€ 7.330 van 6.200 opgehaald
82 dagen over
18 funders voor dit project

Om te onderzoeken wat de invloed van stoffen op de ontwikkeling van een baby is, worden ratten ingezet. Het gaat dan over grote aantallen proefdieren, omdat je een zwanger dier blootstelt aan een stof en kijkt wat er met de kleintjes gebeurt. De uitkomsten zijn niet altijd betrouwbaar, omdat mens en dier nu eenmaal te veel verschillen. Onderzoeker Victoria de Leeuw wil betere bescherming voor baby’s en af van de omweg van testen op dieren. Zij wil gaan werken met humane stamcellen, waaruit alle soorten cellen van het lichaam kunnen ontstaan. Help jij Victoria’s onderzoek vooruit?

Even voorstellen

Victoria de Leeuw

Victoria de Leeuw

Promovenda ontwikkelingstoxicologie

“Veertig jaar geleden waren dierproeven de beste manier om te testen, toen hadden we niets anders. Maar nu hebben we zoveel geavanceerde technieken, daar moeten we iets mee! Het voelt gewoon ouderwets om daar proefdieren voor te gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat binnen enkele tientallen jaren proefdieren compleet zijn vervangen door in-vitro modellen.”

Angela van Aart-Naber

Angela van Aart-Naber

Teamleider Fondsenwerving en Communicatie

“Dag in dag uit ben ik bezig met het vertalen van wetenschappelijke teksten naar begrijpelijke taal. Dit onderzoek van Victoria was weer een echte uitdaging, want de ontwikkeling van een baby is een wonderbaarlijk ingewikkeld proces. Maar het onderzoek bevestigt al mijn vermoedens, namelijk dat het niet lang meer duurt voordat we proefdieren compleet kunnen vervangen. Zou het niet geweldig zijn dat we ooit tegen onze kleinkinderen kunnen zeggen. Gek he, vroeger testten we alles op dieren?!”

Campagne

Fase 2
Fase 3
Fase 4
Onderzoek starten
Plan ontwikkelen om kennis over de ontwikkeling van het embryo en chemische stoffen samen te brengen
Testen met in-vitromodel
Chemische stoffen worden buiten het lichaam getest via in-vitromodellen
Computermodel ontwikkelen
Bouwen van een computermodel waarin alle kennis over de ontwikkeling van het embryo wordt opgenomen
Alle elementen combineren
Computermodel en informatie uit fase 1 en 2 combineren om effecten van (chemische) stoffen te voorspellen

Meer over dit project

De meeste van ons weten dat het niet verstandig is om tijdens de zwangerschap alcohol te drinken, sommige kaassoorten of rauw voedsel te eten. In deze producten zitten stoffen die schadelijk zijn voor de ongeboren baby. Dit kan ertoe leiden dat baby’tjes worden geboren met een open ruggetje of gespleten gehemelte. Om dit te voorkomen wordt er heel veel onderzoek gedaan op proefdieren.

Schadelijkheid testen zonder proefdieren

Om te testen of een stof schadelijk is wordt, deze toegediend bij een aantal ratten. Gaat de helft van de ratten dood, dan is de stof schadelijk. Maar we weten dan nog helemaal niet waarom deze stof schadelijk is. Gelukkig zijn er heel wat wetenschappers die zien dat het anders kan! Zoals Victoria de Leeuw. Haar onderzoek richt zich op de invloed van stoffen op het ontwikkelende zenuwstelsel van ongeboren baby’s. Door middel van het nabootsen van zenuwcellen kan het model precies zien waarom een stof schadelijk is. Hierdoor wordt het nauwkeuriger om de schadelijkheid voor de mens te voorspellen. Een prachtige stap voorwaarts!

Investeren in wetenschap zonder proefdieren

Om zenuwcellen na te bootsen wordt gebruik gemaakt van humane stamcellen. Maar dit is nog niet zo makkelijk. Daar is nog veel onderzoek voor nodig. Het mooie is, dat als het eenmaal lukt, dit kan worden opgenomen in de richtlijnen die wereldwijd gelden. Wij vinden dat hier meer geld voor vrijgemaakt moet worden en investeren daarom in dit vooruitstrevende project.

Help mee!

Het onderzoek van Victoria is een stukje, van hopelijk een hele reeks van methoden, die vele duizenden proefdieren gaan vervangen in de ontwikkelingstoxicologie. Om het onderzoek te financieren hebben wij jouw hulp hard nodig. Wil jij net als wij dat het gebruik van humane stamcellen de regel in plaats van de uitzondering wordt? Wacht dan niet en doneer aan dit prachtige project. Samen vervangen we proefdieren!

FAQ

Wat wordt bedoeld met stoffen?

Daar bedoelen we heel veel mee. Van medicijnen en schoonmaakmiddelen tot aan toevoegingen aan voedsel. Eigenlijk alles wat het menselijk lichaam binnen komt.

Wat wordt bedoeld met ontwikkelingstoxicologie?

Ontwikkelingstoxicologie is het gebied van de toxicologie waar er gekeken wordt naar de schadelijke effecten van stoffen op ongeboren baby’s. Dus wat voor een effect heeft de stof op de ontwikkeling van een foetus wanneer de moeder ermee in aanraking komt. Het kan zo zijn dat het geen probleem voor de moeder is maar dat het wel schadelijk is voor het ongeboren kind.  Het is belangrijk om te weten voor welke stoffen dit geldt, zodat zwangere vrouwen deze stoffen kunnen vermijden.

Wat is een in-vitro-model?

Een in vitro-model is een techniek waarbij een biologisch systeem buiten het intacte organisme (mens of dier) wordt nagebootst. Het gaat dan om een bepaald onderdeel van het hele organisme, bijvoorbeeld om te bestuderen hoe dat onderdeel werkt of hoe het reageert op blootstelling aan schadelijke stoffen. Meestal worden hierbij gekweekte cellen gebruikt, maar het kan ook eiwitten of enzymen betreffen. Zo kun je bijvoorbeeld bij cellen in een celkweek kijken naar de gevoeligheid voor chemische stoffen, zoals in dit onderzoek gedaan wordt. In-vitro-modellen kunnen zo inzicht geven in hoe het lichaam werkt, zonder dat we daarvoor dieren of mensen inzetten.

Wat zijn de voordelen van dit onderzoek?
  • Betere risico inschatting op basis van niet alleen dit onderzoek, maar een combinatie van methoden. Via een computerprogramma worden al die gegevens doorgerekend die uiteindelijk de interpretatie naar de mens maakt.
  • Het ethische aspect, gericht op proefdiervrije methoden
  • Het economische aspect; Het duurt in dierstudies minimaal 2 jaar om voldoende data te verzamelen in dierstudies. Terwijl je in 2 weken in humane stamcellen kunt testen. Op deze cellen kun je allerlei stoffen testen en je weet veel sneller of een stof schadelijk is. Je bepaalt zo veel sneller of een stof schadelijk is.
Heb je niet een geheel organisme nodig?

Wij zijn ervan overtuigd dat je door een serie van in-vitro methoden gecombineerd met een computermodel een betere interpretatie voor de mens kunt maken. In een muis weet je bijvoorbeeld helemaal niet wat er zich allemaal afspeelt. Bij humane cel modellen kun je veel nauwkeuriger onderzoek verrichten. Je ziet veel beter wanneer iets schadelijk is en er kan dan echt iets zinnigs gezegd worden richting de mens.

Waarom is het RIVM hierin geïnteresseerd?

Als volksgezondheidinstituut is het RIVM geïnteresseerd in de schadelijkheid van stoffen voor mensen. Door toepassing van moderne technieken wordt het mogelijk betere risicoschattingen te doen voor de mens dan met proefdieren.

Wat doen jullie als het project niet slaagt?

De verwachtingen voor dit project zijn hoog, dat hebben eerdere fases wel aangetoond. Maar de uitkomsten van onderzoek zijn natuurlijk nooit 100% zeker. Het is mogelijk dat aannames van de onderzoeker niet kloppen, maar ook dat levert belangrijke informatie op. Dit zou zelfs kunnen leiden tot andere nieuwe proefdiervrije modellen! We houden je natuurlijk op de hoogte van de voortgang.

De onderzoeker aan het woord

Victoria de Leeuw
Victoria de Leeuw
Promovenda ontwikkelingstoxicologie

Het onderzoek van Victoria is een stukje van hopelijk een hele reeks methoden. Deze methoden komen uiteindelijk samen in het computermodel. Eerder meldden wij dat prof. Aldert Piersma de kennis van twee vakgebieden bij elkaar brengt, namelijk de kennis over de ontwikkeling van ongeboren baby’s en de kennis over de schadelijkheid van stoffen. Met die kennis wordt vervolgens een computermodel ontwikkeld waarmee de schadelijkheid van stoffen wordt voorspeld. Maar hoe is Victoria bij dit project terecht gekomen?

Wist je al jong dat je later onderzoek wilde doen?

“Tijdens mijn studie aan de universiteit bleek dat het doen van onderzoek mij op het lijf geschreven was. Ik vroeg mij af of dat al eerder duidelijk was. Mijn ouders vertelden mij dat ik geen duidelijk beroep voor ogen had, maar dat ik wel altijd bezig was met structureren. Dat structureren komt zeker terug in het doorlopen van een promotietraject. Het is te vergelijken met het leiden van een onderneming met één werknemer, en die werknemer ben je zelf. Je moet én jezelf managen én je moet alles zelf regelen.”

Hoe ben je hier bij het RIVM terecht gekomen?

“Als je promotieonderzoek wilt doen na een studie neurowetenschappen is de kans groot dat je terecht komt bij zoiets als onderzoek naar de werking van een bepaald eiwit. Reuze interessant, maar niet iets dat ik mezelf vier jaar lang zie doen. Toen dit onderzoek aan het RIVM voorbij kwam greep ik mijn kans. Hier wordt heel divers toegepast onderzoek gedaan. Dat is concreter én je weet waar je het voor doet!”

Funders

Merel Theisen € 15
Karin Damen-Lok € 15

Veel succes!

carin van den bergh € 25
mc vliet € 5
Anneke Spruijt € 5

Nieuwsbrief aanmelding niet nodig, want die krijg ik al. Succes met alles!

Anoniem € 25
g hueting € 15
Anoniem € 10
Anoniem € 25

Ik hoop dat met onderzoek de wetgeving rondom testen van stoffen op dieren gestopt kan worden.

Corry Brouwer € 15

Alle succes gewenst!

Riet Blom= van Beek € 10

Boxmeer

Anoniem € 100

Veel succes met deze mooie missie....!

chris ter Horst € 25

Succes met alles

Wei Hu € 5
Patricia Tillips € 15

Nieuwerkerk aan den IJssel

Selma Veerman € 10
Inge Kuijt € 10