Wat fantastisch dat je donateur bent!

We stellen je betrokkenheid bij de proefdieren zeer op prijs. Door jouw bijdrage kunnen we investeren in proefdiervrij onderzoek. Zo streven we naar betere resultaten voor mens én dier. Samen met jou bouwen we aan een duurzame toekomst zonder het gebruik van proefdieren. Bedankt!

Debby Weijers
Algemeen Directeur

Onze toekomstplannen

Proefdiervrij ziet zichzelf als de motor achter de ontwikkeling van proefdiervrij onderzoek. De wereld van de wetenschap en technologie ontwikkelt zich razendsnel en nu is het het juiste moment om extra vaart te zetten achter een proefdiervrije wetenschap.

100%

Afgerond:

Huidmodel vervangt proefdieren

€ 20.000 van € 20.000 opgehaald
0 dagen over
639 funders voor dit project

Wat hebben we bereikt met Huidmodel vervangt proefdieren?

Dr. Abdoelwaheb El Ghalbzouri
Dr. Abdoelwaheb El Ghalbzouri
Assistent Professor LUMC

Dierenhuid is niet gelijk aan mensenhuid
In onderzoek naar bijvoorbeeld wondgenezing en huidziektes worden veel proefdieren zoals varkens, konijnen en muizen gebruikt. Voorheen werd wondgenezing vooral bestudeerd op varkens omdat hun huid nog het meest lijkt op die van een mens. Hiervoor werden dan verschillende wonden aangebracht bij varkens. Maar een dierenhuid is niet gelijk aan een mensenhuid en daarom zijn resultaten die uit dierproeven verkregen zijn niet altijd te vertalen naar de mens. Dankzij het huidmodel van dr. El Ghalbzouri van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) kan dit soort onderzoek uitgevoerd worden zonder gebruik te maken van proefdieren.

 

Overtollige kilo’s redden proefdieren
Het huidmodel van dr. El Ghalbzouri maakt gebruik van menselijke huidcellen die binnenkomen via cosmetisch kliniek MC Scheveningen. Na een cosmetische ingreep, zoals een buikwandcorrectie, wordt de overtollige huid beschikbaar gemaakt voor de onderzoekers. De levende cellen worden dan uit de huid gehaald en opgekweekt. Van deze cellen wordt een levend huidmodel gemaakt dat dierproeven op varkens, konijnen en muizen vervangt. Dankzij dit model kan er onderzoek gedaan worden naar onder andere huidziektes, huidkanker, wondgenezing en brandwonden. Ook kunnen genezingsprocessen beter bestudeerd worden.

huidmodel Biomimiq

 

Samenwerken voor de proefdieren
Naast het feit dat het huidmodel ontwikkeld is, zijn wij er ook trots op dat wij de belangrijke samenwerking tussen de onderzoekers van het LUMC en het Medisch Centrum Scheveningen mogelijk hebben kunnen maken. Dankzij deze samenwerking kon er genoeg menselijke huid worden aangeleverd aan dr. El Ghalbzouri en zijn onderzoeksteam waardoor hun onderzoek met succes kon worden afgerond. Met behulp van het huidmodel kan huidonderzoek nu op een duurzame en proefdiervrije manier worden uitgevoerd.